Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Šampanské je vínom kráľov a kráľom vín

Pili ste ho správne? Je pravdou, že počas silvest

Pili ste ho správne?

Je pravdou, že počas silvestrovských osláv sa bontónu priveľmi nedarí. A tak sa stáva, že víno, dokonca šampanské pijeme priamo z fliaš a na ulici. Nepochybne tomu nebolo inak ani v uplynulých dňoch. V takýchto prípadoch sa hrubé prehrešky proti servírovaniu vín a sektu dajú prepáčiť. No poučte sa s nami, ako si ich vychutnať pri iných, azda trošku dôstojnejších príležitostiach. Technológiu, pri ktorej druhým kvasením v uzavretej fľaši vzniká šumivé respektíve perlivé víno, objavili v 16. storočí vo francúzskej vinárskej oblasti Champagne. A len šumivé víno, vyrobené z hrozna urodeného práve tam, sa môže honosiť názvom šampanské. Prírodné vína z odrôd, ktoré sa pestujú v Champagne, nie sú veľmi kvalitné, a preto sa takýmto spôsobom ďalej šampanizujú. Obyčajné, bez uvedenia ročníka, zrejú vo fľašiach minimálne rok, pri uvádzaní ročníka je to trojnásobne dlhšie. Pri rozlievaní vína do fliaš, kde sekundárne kvasí, sa pridáva takzvaný tirážny likér – víno, cukor a kvasinky. Podľa zloženia tohto likéru môže byť šumivé víno suché, to obsahuje do 15 gramov cukru na liter, polosuché 15-40, polosladké 40-80 gramov na liter, sladké viac ako 80. Zaujímavé je, že v cárskom Rusku uprednostňovali sladké až presladené šumivé víno s takmer 300 gramami cukru v litri. Nemci a Francúzi obľubovali také, ktoré obsahovali okolo 20 gramov a kvalitu suchého ocenili až Angličania. Veľmi dôležité sú „zásnuby„ jedla s vínom. Víno by rozhodne nemalo narúšať jeho vychutnávanie. Šampanské či značkové šumivé vína sú vynikajúcim aperitívom. Musia však byť servírované v správnej teplote. O tej si povieme neskôr. Najprv sa povenujme správnemu otváraniu fľaše. Pri sekte každý očakáva poriadnu ranu, zvukový efekt pri uvoľňovaní tlaku. Môžete si však byť istí, že ten, kto to urobí náročky, absolútne vínu nerozumie. V pohostinstvách na úrovni sa na príručnom stolíku najskôr pred zákazníkom odstráni staniol a kovový košík zo zátky. Čašník by mal fľašu uchopiť do bieleho obrúska a nakloniť ju do 45 stupňového uhla. Zátku počas týchto úkonov pridŕža palcom. Aj počas rotovania fľaše v rukách čašníka, ktoré umožňuje pomalé odzátkovanie bez „rany„ a bez úniku nápoja. Po otvorení by mala obsluha utrieť okraje fľaše a symbolicky naliať do pohárov, ktoré doleje po spadnutí peny, najviac však do dvoch tretín pohára. Aby sa šampanské, sekt, šumivé víno mohlo dobre otvoriť, musí byť správne vychladené. Ideálna teplota takýchto vín je 8-10 stupňov. Ak fľaša sektu postojí v nádobe s ľadom 20 minút alebo 3-4 hodiny v menej chladnom oddelení chladničky, má nepochybne tú správnu teplotu na konzumáciu. Šumivé vína, ako by sa mnohí domnievali, nenalievame do širokých pohárov. Najlepšie sú poháre takzvaného tulipánového tvaru. Teda vysoké, štíhle a úzke. Z nich si môžeme najlepšie vychutnať arómu, výraz nápoja. Najmä z Ameriky sa k nám rozšíril zvyk podávať sekt s jahodami. Je pravdou, že sme náchylní preberať exotické a pre nás neopodstatnené zvyklosti, no Francúzi, obyvatelia kolísky šampanského, by takejto kombinácii povedali rezolútne nie. (r)

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  2. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  3. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  6. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  1. Výnimočný zákrok ortopédov Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  2. Zmeniť kuchynský odpad na substrát do kvetináča už dokáže každý
  3. Plasty sú čoraz viac out. Pri pive od Prazdroja čoskoro zmiznú
  4. METLIFE SLOVENSKO získala certifikát Zodpovedná organizácia
  5. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  8. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  9. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  10. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 11 741
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 652
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 7 571
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 7 221
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 323
  6. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 4 934
  7. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 726
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 667
  9. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus 2 635
  10. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 547

Blogy SME

  1. Ida Tittelová: Bella Venezia
  2. Richard Gajarský: Slovensko znovu prehráva.
  3. Peter Slamenik: Turistické okienko III. – Veľký Choč
  4. Peter Slivovic: Kmitočet
  5. Štefan Vidlár: Aj ty´s pochoval KRISTA?
  6. DagmaRA Sarita Poliaková: Zachráňme deti, na každom jednom záleží
  7. Informácie o blog.sme.sk: V Česku odhalili bustu Jozefa Kmeťa, blogera SME
  8. Helena Smihulova Laucikova: Rodáci
  1. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 8 095
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 7 792
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 115
  4. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !! 5 797
  5. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 562
  6. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 5 013
  7. Pavel Dvořák: Platby mobilom v Číne 4 485
  8. Rudolf Pado: Podtatranské metastázy. TANAP i Budaj mlčia 3 315
  1. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
  2. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  7. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  8. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Kniha prinesie informácie z archívneho výskumu  aj od žijúcich pamätníkov.

Publikáciu vydáva Kysucké múzeum v Čadci pri príležitosti 40. výročia od sprístupnenia Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke.


a 1 ďalší 9 h
Vojenský psychológ Ivan Sopoliga pomáha v zariadeniach sociálnych služieb

Pomáhal vojakom prekonať stres z misií, teraz jeho pomoc potrebujú aj zariadenia sociálnych služieb. Nech sú opatrenia proti šíreniu pandémie COVID-19 mienené akokoľvek dobre, prinášajú so sebou aj negatívne dôsledky. Jedným z nich je aj sociálna izolácia.


8 h
Stavospol má za sebou bohatú tridsaťročnú históriu

V týchto dňoch si spoločnosť Stavospol pripomína tridsať rokov od založenia. Počas dlhoročnej histórie má za sebou stovky úspešných projektov. Svoju pozíciu na trhu si vybudovala vďaka spojeniu odbornosti, kvality a spoľahlivosti.


13 h
Základová doska telocvične je už hotová

ZŠ a MŠ E. A. Cernana sa telocvične dočká po dlhých šesťdesiatich rokoch.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zakážu svadby, oslavy, zatvoria fitness centrá, wellness, akvaparky, v reštauráciách sa nenajete, v kaviarni nevypijete kávu, v hoteli sa neubytujete.


27. okt

Útok vyšetruje polícia, má kamerový záznam.


27. okt

Nechcú zakazovať ani prikazovať, radšej vysvetľujú.


26. okt

V interiéri reštaurácie sa najedia len zaočkovaní.


27. okt

Blogy SME

  1. Ida Tittelová: Bella Venezia
  2. Richard Gajarský: Slovensko znovu prehráva.
  3. Peter Slamenik: Turistické okienko III. – Veľký Choč
  4. Peter Slivovic: Kmitočet
  5. Štefan Vidlár: Aj ty´s pochoval KRISTA?
  6. DagmaRA Sarita Poliaková: Zachráňme deti, na každom jednom záleží
  7. Informácie o blog.sme.sk: V Česku odhalili bustu Jozefa Kmeťa, blogera SME
  8. Helena Smihulova Laucikova: Rodáci
  1. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 8 095
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 7 792
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 115
  4. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !! 5 797
  5. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 562
  6. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 5 013
  7. Pavel Dvořák: Platby mobilom v Číne 4 485
  8. Rudolf Pado: Podtatranské metastázy. TANAP i Budaj mlčia 3 315
  1. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
  2. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  7. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  8. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu