Pili ste ho správne?
Je pravdou, že počas silvestrovských osláv sa bontónu priveľmi nedarí. A tak sa stáva, že víno, dokonca šampanské pijeme priamo z fliaš a na ulici. Nepochybne tomu nebolo inak ani v uplynulých dňoch. V takýchto prípadoch sa hrubé prehrešky proti servírovaniu vín a sektu dajú prepáčiť. No poučte sa s nami, ako si ich vychutnať pri iných, azda trošku dôstojnejších príležitostiach. Technológiu, pri ktorej druhým kvasením v uzavretej fľaši vzniká šumivé respektíve perlivé víno, objavili v 16. storočí vo francúzskej vinárskej oblasti Champagne. A len šumivé víno, vyrobené z hrozna urodeného práve tam, sa môže honosiť názvom šampanské. Prírodné vína z odrôd, ktoré sa pestujú v Champagne, nie sú veľmi kvalitné, a preto sa takýmto spôsobom ďalej šampanizujú. Obyčajné, bez uvedenia ročníka, zrejú vo fľašiach minimálne rok, pri uvádzaní ročníka je to trojnásobne dlhšie. Pri rozlievaní vína do fliaš, kde sekundárne kvasí, sa pridáva takzvaný tirážny likér – víno, cukor a kvasinky. Podľa zloženia tohto likéru môže byť šumivé víno suché, to obsahuje do 15 gramov cukru na liter, polosuché 15-40, polosladké 40-80 gramov na liter, sladké viac ako 80. Zaujímavé je, že v cárskom Rusku uprednostňovali sladké až presladené šumivé víno s takmer 300 gramami cukru v litri. Nemci a Francúzi obľubovali také, ktoré obsahovali okolo 20 gramov a kvalitu suchého ocenili až Angličania. Veľmi dôležité sú „zásnuby„ jedla s vínom. Víno by rozhodne nemalo narúšať jeho vychutnávanie. Šampanské či značkové šumivé vína sú vynikajúcim aperitívom. Musia však byť servírované v správnej teplote. O tej si povieme neskôr. Najprv sa povenujme správnemu otváraniu fľaše. Pri sekte každý očakáva poriadnu ranu, zvukový efekt pri uvoľňovaní tlaku. Môžete si však byť istí, že ten, kto to urobí náročky, absolútne vínu nerozumie. V pohostinstvách na úrovni sa na príručnom stolíku najskôr pred zákazníkom odstráni staniol a kovový košík zo zátky. Čašník by mal fľašu uchopiť do bieleho obrúska a nakloniť ju do 45 stupňového uhla. Zátku počas týchto úkonov pridŕža palcom. Aj počas rotovania fľaše v rukách čašníka, ktoré umožňuje pomalé odzátkovanie bez „rany„ a bez úniku nápoja. Po otvorení by mala obsluha utrieť okraje fľaše a symbolicky naliať do pohárov, ktoré doleje po spadnutí peny, najviac však do dvoch tretín pohára. Aby sa šampanské, sekt, šumivé víno mohlo dobre otvoriť, musí byť správne vychladené. Ideálna teplota takýchto vín je 8-10 stupňov. Ak fľaša sektu postojí v nádobe s ľadom 20 minút alebo 3-4 hodiny v menej chladnom oddelení chladničky, má nepochybne tú správnu teplotu na konzumáciu. Šumivé vína, ako by sa mnohí domnievali, nenalievame do širokých pohárov. Najlepšie sú poháre takzvaného tulipánového tvaru. Teda vysoké, štíhle a úzke. Z nich si môžeme najlepšie vychutnať arómu, výraz nápoja. Najmä z Ameriky sa k nám rozšíril zvyk podávať sekt s jahodami. Je pravdou, že sme náchylní preberať exotické a pre nás neopodstatnené zvyklosti, no Francúzi, obyvatelia kolísky šampanského, by takejto kombinácii povedali rezolútne nie. (r)