Šampanské je vínom kráľov a kráľom vín

Pili ste ho správne? Je pravdou, že počas silvest

Pili ste ho správne?

Je pravdou, že počas silvestrovských osláv sa bontónu priveľmi nedarí. A tak sa stáva, že víno, dokonca šampanské pijeme priamo z fliaš a na ulici. Nepochybne tomu nebolo inak ani v uplynulých dňoch. V takýchto prípadoch sa hrubé prehrešky proti servírovaniu vín a sektu dajú prepáčiť. No poučte sa s nami, ako si ich vychutnať pri iných, azda trošku dôstojnejších príležitostiach. Technológiu, pri ktorej druhým kvasením v uzavretej fľaši vzniká šumivé respektíve perlivé víno, objavili v 16. storočí vo francúzskej vinárskej oblasti Champagne. A len šumivé víno, vyrobené z hrozna urodeného práve tam, sa môže honosiť názvom šampanské. Prírodné vína z odrôd, ktoré sa pestujú v Champagne, nie sú veľmi kvalitné, a preto sa takýmto spôsobom ďalej šampanizujú. Obyčajné, bez uvedenia ročníka, zrejú vo fľašiach minimálne rok, pri uvádzaní ročníka je to trojnásobne dlhšie. Pri rozlievaní vína do fliaš, kde sekundárne kvasí, sa pridáva takzvaný tirážny likér – víno, cukor a kvasinky. Podľa zloženia tohto likéru môže byť šumivé víno suché, to obsahuje do 15 gramov cukru na liter, polosuché 15-40, polosladké 40-80 gramov na liter, sladké viac ako 80. Zaujímavé je, že v cárskom Rusku uprednostňovali sladké až presladené šumivé víno s takmer 300 gramami cukru v litri. Nemci a Francúzi obľubovali také, ktoré obsahovali okolo 20 gramov a kvalitu suchého ocenili až Angličania. Veľmi dôležité sú „zásnuby„ jedla s vínom. Víno by rozhodne nemalo narúšať jeho vychutnávanie. Šampanské či značkové šumivé vína sú vynikajúcim aperitívom. Musia však byť servírované v správnej teplote. O tej si povieme neskôr. Najprv sa povenujme správnemu otváraniu fľaše. Pri sekte každý očakáva poriadnu ranu, zvukový efekt pri uvoľňovaní tlaku. Môžete si však byť istí, že ten, kto to urobí náročky, absolútne vínu nerozumie. V pohostinstvách na úrovni sa na príručnom stolíku najskôr pred zákazníkom odstráni staniol a kovový košík zo zátky. Čašník by mal fľašu uchopiť do bieleho obrúska a nakloniť ju do 45 stupňového uhla. Zátku počas týchto úkonov pridŕža palcom. Aj počas rotovania fľaše v rukách čašníka, ktoré umožňuje pomalé odzátkovanie bez „rany„ a bez úniku nápoja. Po otvorení by mala obsluha utrieť okraje fľaše a symbolicky naliať do pohárov, ktoré doleje po spadnutí peny, najviac však do dvoch tretín pohára. Aby sa šampanské, sekt, šumivé víno mohlo dobre otvoriť, musí byť správne vychladené. Ideálna teplota takýchto vín je 8-10 stupňov. Ak fľaša sektu postojí v nádobe s ľadom 20 minút alebo 3-4 hodiny v menej chladnom oddelení chladničky, má nepochybne tú správnu teplotu na konzumáciu. Šumivé vína, ako by sa mnohí domnievali, nenalievame do širokých pohárov. Najlepšie sú poháre takzvaného tulipánového tvaru. Teda vysoké, štíhle a úzke. Z nich si môžeme najlepšie vychutnať arómu, výraz nápoja. Najmä z Ameriky sa k nám rozšíril zvyk podávať sekt s jahodami. Je pravdou, že sme náchylní preberať exotické a pre nás neopodstatnené zvyklosti, no Francúzi, obyvatelia kolísky šampanského, by takejto kombinácii povedali rezolútne nie. (r)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 13 505
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 121
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 726
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 205
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 364
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 2 856
  7. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 2 755
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 478
  1. Irena Šimuneková: Vlkolínec, dedinka, kde sa zastavil čas...
  2. Julius Kravjar: Slovenské vody liečivé (2)
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Vražda na ostrove Molat: zlato, cudzie DNA a nájdená loď. Podozrivý Slovák ostáva vo väzbe
  4. Katarina Strakova: Obecná kasa v Sklenom sa nekontrolovane otvára - nie pre občanov
  5. Vladimír Bačišin: Akú mala, takú vysokú školu dala (3)
  6. Vladimír Čuchran: Invazné všeličo. Votrelec. Okupant...
  7. Andrea Podešvová: Vitajte v herni menom Slovensko
  8. Dada Vozáriková: Stanovačka v kamennej púšti Írska
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 13 819
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 542
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 466
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 6 102
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 695
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 343
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 339
  8. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 5 203
  1. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  2. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  5. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  6. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  7. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  8. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

CVČ v Čadci oslávilo 60 rokov.

Vychovalo viac ako pol milióna detí a mladých ľudí.


V Krásne nad Kysucou prežili čarovný večer.

Podujatie ukončila dychberúca ohňová šou.


Škola pečenia s Adrianou Polákovou Kneissl.

Zážitkové pečenie s Adrianou Polákovou Kneissl.


Kysucká knižnica v Čadci
Capkovci zo Skalitého to na pódiu opäť roztočili.

Slávnosť sa niesla v duchu vďaky, spolupatričnosti a radosti.


Monika Perďochová

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu