m si. Taká drina, než si zobáčikom preďube otvor v pevnej škrupinke. A keď konečne vystrčí hlavu, ej hľa. Pánboh ho pôvodne stvoril do púšte rozpálenej slnkom sálajúcim z bezmračnej oblohy, ale on sa hrou osudu ocitol v tomto horskom kúte Kysúc...
Chovateľ Slávko Šadibol z Novej Bystrice má chov pštrosov ako koníčka. Venuje sa mu dva roky. V súčasnosti má v „opatere„ päť starých a osem mladých pštrosov dvojprstých. Na rozsiahlom kysuckom hospodárstve, kde nechýbajú prasatá či kôň, sme zastihli jeho sestru Moniku Šadibolovú. Napokon, v masmédiách je táto rozvetvená rodina už známa. Nedávno sa u nich napríklad zastavil Vilo Rozboril so svojimi „Vilomeninami„. A podarilo sa. V súťaži so susedovcami vyhrali 50 tisíc korún. Pštrosy však vtom „prsty„ nemali. Pani Monika hovorí, že si v tom čase ani nezahrabali hlavu do „piesku„. Dívali sa na celý svet „zvysoka„. V najbližších dňoch do pštrosieho stáda v rodine Šadibolovcov pribudnú ďalšie jedince. Pštros dvojprstý obýva južnú časť Afriky na juh od Sahary .Jeho domovom sú šíre africké savany, polopúšte a púšte, vyskytuje sa aj v krovinatých stepiach. Urastený samec môže vážiť až 145 kg a jeho priemerná váha je asi 100 kg. Samice sú menšie a ľahšie. Bežiaci pštros urazí až 50 km za hodinu a robí pritom skoky aj štyri metre dlhé. Prvé pštrosy sa začali chovať pre perá v roku 1857 v severnej Afrike na pokusnom statku pri meste Alžíra. Teoreticky možno spracovať 95 percent celého zvieraťa, ale u nás je záujem len o mäso. Chutí ako hovädzia sviečková „šmrncnutá“ srnčím a má rekordne nízky obsah cholesterolu. Výťažnosť z vtáka, ktorý váži 110 kg, je 30 percent. Najcennejšia je však koža. Vypracovaná rukavičkárska je kvalitnejšia než krokodília. Z kože nohy pod kolenom sa vraj robia kovbojské topánky na celý život. Pani Monika hovorí, že chov orientujú zväčša na odpredaj jedincov na ďalší chov, tiež na jatočné účely. Aj keď sa občas zastavia u nich záujemcovia o pštrosie vajcia na praženicu, ona ju ešte neokúsila. Mäso však podľa nej chutí výborne. Mimochodom, jeho cena sa pohybuje podľa druhu okolo 400 až 500 korún za kilogram. A aký je jej obľúbený recept? Vraj pštros na šafrane. Šafran sa rozpustí v troške vody. Pridá sa do zovretého maslového výpeku a poukladajú sa doň naklepané osolené pštrosie prsíčka. Sú vraj vynikajúce k ryži. Iveta Hažíková
Foto: autorka