bno – obchodnou činnosťou, rastlinnou
a živočíšnou výrobou i agroturistikou UNI – CON s.r.o. so sídlom v Rakovej, naštartovala proces modernizácie už dávnejšie. Jej manažment dobre vie, že kritériá po vstupe do EÚ sú nekompromisné a ak chcú „prežiť„, musia začať s rekonštrukciou objektov.
Spoločnosť ešte v auguste navštívila aj delegácia z Nemecka – Hesenska, ktorú viedol hesen-ský štátny minister životného prostredia, poľnohospodárstva a lesníctva Wilhelm Dietzel. Už vtedy minister vysoko hodnotil pripravenosť firmy UNI – CON. „Nemusia sa obávať o svoju budúcnosť, ak budú pokračovať v nastupujúcom trende,„ uviedol Dietzel. Majiteľ spoločnosti Jozef Šamaj „zakontroval„ a povedal, že už teraz spĺňajú niektoré objekty v hospodárstve prísne kritériá, ktoré vyžaduje Európska únia. „Začali sme sa vážne zaoberať ekologickou, ale aj výrobnou činnosťou. Nemôžeme sa orientovať len na dátum 1. máj 2004. Vieme, čo nás čaká a každým dňom sa na to pripravujeme. Myslím si, že už niekoľko rokov dozadu bolo treba zachytiť pomyselný „rýchlik.„ Kto sa nezačal prispôsobovať podmienkam, ktoré nás čakajú a nenastúpil včas, teraz je už neskoro. Hovorí sa síce, že nie vždy je to pravda, ale tie spoločnosti či firmy, ktoré by chceli začínať, to budú mať podstatne ťažšie. Po privatizácii štátnych majetkov nás čakalo veľa práce. Pomohol nám štát, hľadáme iné zdroje. Nie je to jednoduché,„ povedal Jozef Šamaj. Vedenie spoločnosti a aj zamestnanci rýchlo pochopili, že po „starom„ to nepôjde. Získali síce dostatočné priestory, ale slabo vybavené potrebnou technikou. Dôležité bolo zladiť najmä živočíšnu výrobu spoločne s rastlinnou. „Orientujeme sa na produkciu mlieka a k tomu prispôsobujeme aj živočíšnu výrobu (odchov teliat). Zaoberáme sa tiež chovom oviec. Rozdelili sme ho na produkčné a neprodukčné. Naše výrobky ako mlieko a ovčí syr sú známe po celom Slovensku. Ovečky chováme na ekologickej báze. Nepoužívame žiadnu „chémiu.„ To nám prináša záujem zo strany odberateľov,„ hovorí J. Šamaj. Spoločnosť zamestnáva od 30 do 35 ľudí, stav pracovníkov je však pohyblivý. Príležitosť dávame tým, ktorí chápu našu filozofiu. Kto sa nedokáže prispôsobiť, musí odísť. Vo firme sú zamestnaní odborníci, ktorí dlhé roky pracovali v poľnohospodárstve. Správnou metodikou sa dokázali ľudia pretransformovať, zmeniť spôsob práce i myslenia. Pochopiteľne, že potom prichádzajú aj výsledky. Čo sa týka platov, nie sú na úrovni minimálnej mzdy, ale podstatne vyššie. Nuž proces modernizácie je naštartovaný dobre. Ukazuje sa, keď je chuť, sú aj výsledky. Presne podľa starého príslovia, že kde sa dobre varí, tam sa dobre darí.
Vladimír Kollár
Foto: autor