rok bola dobrá úroda sliviek, jablone sú obťažkané plodmi. Plynie z toho jediné. Bude slivovička i kalvados. Pálenie destilátov nemá v regióne takú tradíciu ako v južných lokalitách Slovenska, no Kysučania majú s „premenou„ ovocia na ohnivý mok tiež svoje skúsenosti. V časoch pred revolúciou boli domáce pálenice zakázané. Ľudia mali preto „čarovné prístroje„ veľmi dobre schované, aby ich muži zákona neobjavili, pretože v opačnom prípade im hrozila pokuta. V súčasnosti je situácia iná. Zákon povoľuje vyrobiť si aj doma pálenku či víno. Nie však na komerčné účely, len pre vlastnú potrebu. Aj keď niektorí sa spoliehajú na svoje skúsenosti, väčšina zverí sudy s kvasom odborníkom. Aj v tomto roku bude s najväčšou pravdepodobnosťou fungovať pestovateľská pálenica v Ochodnici, kam chodia nielen Kysučania, tiež i záujemcovia z okolitých regiónov, najmä zo susednej Žiliny. Nevedno, aké budú cenové relácie v tomto roku. V minulom bola cena za vypálenie 50 stupňovej pálenky 70 korún za liter. Pri vyšších stupňoch vyššia. Väčšinou bol záujem o väčšie „grády„. Niektorí zákazníci však nechceli príliš „tuhé“ a tak si dali vyrobiť pálenku pod „päťdesiatku„. Zamestnanci páleníc hovoria, že s výrobou je to ako s varením polievky. Keď máte čo do nej dať, je chutná. Keď je surovina nekvalitná, ťažko čakať zázraky. Tento rok, ako sme už spomínali, budú Kysučania páliť slivovicu i kalvados. Keď je reč o kalvadose, odhliadnuc od súčasnej výroby, slovo calvados znamená druh liehoviny vyrábaný z jablkového vína, pochádzajúci z francúzskeho departementu Calvados v Normandii. Iveta Hažíková