prečo musí neustále, celý život prevážať ľudí cez rieku. Prosí princa, aby sa opýtal deda vševeda, prečo je to tak. Dozvie sa, že keď napečie dobrého chleba, nemusí sa trápiť v schátralom člnku a prevážať ľudí. Pekárske remeslo bolo v minulosti vychytené. Nie nadarmo rodičia radia svojim deťom, aby sa učili, lebo budú potrebovať chlieb v rukách. Každé remeslo má niečo „do seba,„ každé je svojim spôsobom zaujímavé. Kysucké pekárne oslávia na budúci rok už 30 rokov svojej existencie. Sú najväčšou pekárenskou spoločnosťou v regióne Kysúc a patria k popredným výrobcom v tomto odvetví na Slovensku. „Do modernizácie sa neustále investovalo, čo sa pochopiteľne odzrkadlilo na kvalite pekárenských výrobkov. Naša spoločnosť zamestnáva v súčasnosti viac ako 250 pracovníkov,„ hovorí obchodný námestník Mgr. Martin Petrík. Každý rok sa v pekárňach snažia vložiť do modernizácie určité prostriedky v objeme minimálne desať až pätnásť miliónov korún priamych investícií. Tento rok podstatne zmodernizovali „rožkovú linku.„ Stálo to pätnásť miliónov korún, čo je v tomto odvetví značná finančná čiastka. Investícia sa prejavila na podstatne vyššej kvalite rožkov, čo ocenili najmä zákazníci.
(Pokračovanie na 3. strane)
(Dokončenie z 1. strany)
Nový informačný systém, prepracovaná distribúcia a obalový program umožňuje spoločnosti plniť nielen bežné, ale aj tie náročnejšie požiadavky zákazníkov. V pekárňach siahli na osvedčené domáce receptúry, denne pripravujú chutné a kvalitné pečivo, chlieb, zákusky a pečivárske výrobky. Všetky tieto dobroty pripravujú profesionálni pracovníci z najlepších surovín a ingrediencií. Kolektív vo výrobe je skutočne remeselne zručný a pri našej návšteve bolo vidieť, že svoju prácu vykonáva so zanietením a zameraním na kvalitu. Napiecť dobrý chrumkavý chlebík je ako vytvoriť pozoruhodné dielko. O tom, že chlieb z Kysuckých pekárni, a.s. je naozaj kvalitný, svedčí aj spokojnosť odberateľov. Pečú pätnásť druhov a rozvážajú ho do všetkých kútov nielen na Kysuciach, ale aj mimo tohto regiónu.V pekárňach sa starajú aj o mladú generáciu. Vedia, že po odchode starších skúsenejších pracovníkov budú potrebovať adekvátnu náhradu. V spolupráci so Združenou strednou školou hotelových služieb a obchodu pripravujú učňov v profesii pekár,cukrár a predavač. „U mladých učňov vidím, že majú záujem sa remeslo pekár naučiť. Samozrejme, že im to tak ešte nejde, ale verím, že sa chytia. Viete, práca s mladými ľuďmi je vždy ťažká,„ hovorí majster smeny Pavol Kubica. Podľa neho nie je problém napiecť dobrý chlieb, keď sú kvalitné suroviny. „Ak k tomu pridáte dobrú a prospešnú komunikáciu s vedením spoločnosti, nemôžu byť starosti,„ dodáva Pavol Kubica. Kysučania budú potrebovať šikovných pekárov, veď chlieb patrí medzi základné potraviny a v tomto regióne sa ho skonzumuje naozaj „požehnane.„ Zákusky, torty či iné sladké pečivo nemôžu chýbať pri oslavách narodenín alebo sviatkov, ako sú Vianoce, Veľká noc, prípadne výročia narodenín. „Robíme vyše dvesto druhov koláčov, torty na slávnostné príležitosti, rôzne druhy sladkého pečiva. Snažíme sa každému vyhovieť a podľa záujmu môžem povedať, že o naše výrobky je stále väčší záujem,„ so spokojnosťou v hlase konštatovala vedúca cukrárenskej výroby Eva Kučerová. Výrobky z dielne cukrárok putujú aj mimo regiónu Kysúc. Darmo je, domáce recepty starých materí sú stále aktuálne a fantázii sa medze nekladú... „Videla som doma, ako moja mamička pečie, a tak ma to zaujalo. Rozhodla som sa, že budem cukrárkou,„ povedal Janka Tarčáková. Už teraz sa teší, že keď sa raz vydá, bude výborné koláčiky piecť svojej rodinke.
S výrobkami Kysuckých pekární, a.s. sa môžete stretnúť prakticky na celom Slovensku. Niektoré druhy putujú aj do zahraničia. Dobrú spoluprácu majú s pekármi na Morave. Zamestnanci nepoznajú či je piatok a či sviatok. Pracuje sa nepretržite, aby si zákazníci mohli vždy kúpiť čerstvý chlebík, pečivo. To je jedna z hlavných priorít spoločnosti. Spokojní odberatelia a vysoká kvalita ponúkaných výrobkov.
Vladimír Kollár
Foto: autor