urzovke bola známa v širokom okolí a jej zamestnanci dokázali spracovať množstvo kompótov, čalamád či iných pochúťok. Po roku 1989, kedy nastal určitý útlm, sa výroba musela obmedziť. Konzervárne ubúdajú aj na Slovensku. Ako povedala pre Kysucké noviny Ing. Emília Dlhopolčeková, ťažko je povedať, aký je momentálny počet týchto konzervárni. „Pretože ide o sezónne práce, je pohyb v tejto oblasti značný. Následne to súvisí aj s ponukou práce. Momentálne sa nám darí držať aspoň zamestnanosť z minulého roka. Konzerváreň v Turzovke s.r.o. vyrába v súčasnosti kompóty z hrušiek, sliviek, čerešní, spracovávajú lesné plody, najmä čučoriedky. Spracovávajú aj výrobky – sortiment DIA. Nezabúdajú ani na sterelizovanú zeleninu, vo výrobe nechýbajú také pochúťky ako kyslá kapusta či obľúbené a chutné „kvašáky.„ V zime pred Vianocami uvažujú o predaji kapustnice. Zamestnanosť sa momentálne pohybuje podľa potreby a je stabilizovaná na počet okolo 40 ľudí. Zamestnávajú prevažne ženy z okolia Turzovky. „S ich prácou sme spokojní. Vieme, čo môžeme od nich očakávať,„ hovorí Emília Dlhopolčekvá. Po vstupe Slovenska do EÚ to nebude jednoduché ani pre konzervárne. Prísne normy a požiadavky nebude jednoduché splniť. V každom prípade by bola škoda pre región Kysúc, keby sa brány výroby museli v Turzovskej konzervárni zatvoriť...
Vladimír Kollár