Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Radíme záhradkárom - Preštepovanie ovocných stromov

Keď niektorý kultivar z nejakých príčin nevyhovuje

(podrobnejšia kvalita plodov, opeľovacie pomery, nevhodnosť pre príslušné stanovište a pod.), môžeme strom preštepiť iným vhodným kultivarom.

Preštepovanie je veľmi radikálny zásah do života ovocného stromu, a preto musíme stromom pred preštepovaním i po ňom venovať patričnú starostlivosť najmä čo do agrotechniky, výživy a ochrany proti chorobám a škodcom. Najlepšie znášajú preštepenie jablone a hrušky. Z ďalších ovocných druhov dobré výsledky možno dosiahnuť pri slivkovinách, čerešniach a višniach. Pri jadrovinách možno preštepovať aj staršie stromy (do 40 rokov, v niektorých prípadoch i staršie), zatiaľ čo pri kôstkovinách stromy staršie než 16 – ročné. Preštepujeme len stromy zdravé.

Skryť Vypnúť reklamu

Pokiaľ ide o hrúbku konárov, na hrubšie môžeme preštepovať konáre s priemerom 100 – 150 mm, na jabloni do 100 mm a pri kôstkovinách obyčajne neprekročujeme 50 – 60 mm.

Celý proces preštepovania spočíva vlastne v príprave stromu na preštepenie, rezaní vrúbľov, vlastnom preštepení a ošetrení po preštepení.

Príprava stromu na preštepenie

Okrem už spomínanej zvýšenej starostlivosti táto príprava spočíva v zasadení (zmladení) koruny. Pri zasadzovaní dbáme na to, aby konáre v korune pôvodného kultivaru nezostali veľmi dlhé, pretože plocha naštepeného kultivaru by sa vytvorila ďaleko od stredu koruny, čo nie je žiaduce. Korunu zrezávame do uhla, ktorý je podobný prirodzenému tvaru koruny. Pri jabloniach obyčajne nejdeme pod uhol 100° a pri hruškách pod uhol 80°.

Skryť Vypnúť reklamu

Korunu jadrovín zrezávame po opadaní listov pred príchodom zimy a korunu kôstkovín v čase vegetácie (koniec augusta, začiatok septembra). Pritom rátame s tým, že pri vlastnom preštepovaní budeme musieť konár zrezať ešte trocha hlbšie, aby sme obnovili reznú ranu. Na ponechanej časti konára nechávame bočné konáre. Ich úlohou je vyživovať strom. Na týchto konároch strom uplatňuje svoju prebytočnú energiu. Hovorí sa im, že sú to konáre ťažné, lebo „ťahajú“ živiny do koruny stromu, čo priaznivo ovplyvňuje hojenie rán a zrastanie vrúbľov s konármi. Slivkovinám lepšie vyhovuje hlbšie zmladenie rok vopred, čím sa preverí ich regeneračná schopnosť. V nasledujúcom roku možno potom s úspechom štepiť na mladé výhonky.

Rezanie a uskladnenie vrúbľov

Skryť Vypnúť reklamu

Keď preštepujeme v zime pred začiatkom pučania púčikov, môžeme použiť vrúble, ktoré berieme priamo zo stromu.

Spravidla však vrúble režeme začiatkom zimy, kým nenastali tuhé mrazy, ktoré by ich mohli poškodiť. Vrúble režeme len zo zdravých rodiacich stromov. Z chorých a nerodiacich stromov, ako aj z vlkov rodiacich stromov vrúble nikdy nerežeme. Dávame prednosť vrúbľom z južnej strany koruny. Narezané vrúble označíme menovkou a uložíme do vlhkého piesku v chladnej pivnici alebo v hlbokej jame vonku. Jamu zakryjeme, aby vrúble nenamrzli.

Stromy višní, z ktorých chceme brať vrúble na preštepovanie, rok vopred zmladíme.

Emil Maslík

tajomník OV SZZ Čadca

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 029
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 566
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 740
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 205
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 161
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 259
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 569
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 695
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 392
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 972
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Patrícia Hmírová (v zelenom) v drese Leczny v zápase Ligy majstrov proti PSG.
CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Koronavírus: Odberné miesta na Kysuciach (celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Kysuciach. Už aj v meste Čadca

Celoplošné testovanie na Kysuciach

Nezabudnite na svoje obľúbené noviny!

Nové číslo MY Kysuckých novín nájdete už dnes v stánkoch. Kúpiť si ho môžete aj v našej redakcii. Dnes vám opäť prinášame množstvo zaujímavostí nielen z regiónu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?