mu kurzu slovenskej a českej koruny chodia za nákupmi do susednej Českej republiky. Najmä takí, ktorí majú rodinného príslušníka pracujúceho za hranicou, ktorý domov nosí výplatu v „českých korunách„. Častým artiklom je aj mäso. Najviac kupujú bravčovinu a hydinu, ktorá vyjde lacnejšie. Naopak, hovädzina sa nevypláca. Vyzerá to tak, že u susedov bude ešte drahšia. Podľa rozhodnutia Štátnej veterinárnej správy ČR o odstraňovaní chrbtice hovädzieho dobytka kvôli riziku BSE, zdraží spracovanie každého kusa o ďalších 250 českých korún. Chrbtice sú najnovšie zaradené do rizikového materiálu rovnako ako miecha, mozog, črevá a oči. Ich vyrezávanie na jatkách a likvidácia je podľa názoru odborníkov prevencia proti chorobe šialených kráv. Tamojší spracovatelia sa však bránia, že Česká republika ešte nie je v Európskej únii a už by mali mať prísnejšie predpisy, ako keby tam boli. Už doteraz majú vraj vysoké náklady na zvoz rizikového materiálu, ktoré by sa takto ešte zvýšili. Mäsiari sa netaja tým, že sa o dodatočné náklady zníži farmárska cena za hovädzí dobytok a napokon na to doplatí ten, kto je na tom najhoršie – poľnohospodári. Veterinári sa bránia, že nejde o žiadne nadbytočné opatrenie. V Európskej únii je pre zaradenie jednotlivých štátov päť tried rizikovosti výskytu BSE. Len v krajinách jedna a dve sa nemusia oddeľovať chrbtice. Podľa nich bude Česko s najväčšou pravdepodobnosťou zaradené do triedy tri a tak veterinári na nič nečakali a opatrenia prijali s predstihom. Táto časť hovädziny je surovinou, ktorá sa vo veľkom využíva v reštauráciách a vývarovniach na vývary. Vývar z kostí je vo veľkej obľube. Opatrenie sa nedotkne výrobcov masoxu a koreniacich zmesí na báze hovädziny. Masox sa vyrába z predného a zadného hovädzieho z certifikovaných českých kráv, kosti už do neho nedávajú. Ktovie, kedy sa nových opatrení dočkáme u nás. Zatiaľ si môžeme veselo pochutnávať na vývare z „masovej kostičky„.
Iveta Hažíková