Rascová polievka
1 lyžica masla, 1 malá cibuľa, 2 lyžičky rasce, l mäsového vývaru (masox), 1/8 l bieleho vína, 3 lyžice smotany, 1 zarovnaná lyžička maizeny, mleté čierne korenie, chlieb, olej
Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme rascu, chvíľu pražíme a zalejeme vývarom. Dolejeme víno. Päť minút varíme. Polievku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali maizenu. Prichutíme korením. Podávame s hranolkami z chleba opraženými na oleji.
Zemiakový nákyp s mletým mäsom
300 g mletého mäsa, 600 g zemiakov, 2 vajcia, 4 lyžice žemľových omrvín, 40 g cibule, asi 3 dl mlieka, 50 g masla, 100 g tvrdého syra, štipka strúhaného muškátového orieška, soľ, mleté čierne korenie, paprika, olej
Zmiešame mleté mäso, vajcia, 2 lyžice žemľových omrvín a posekanú cibuľu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a paprikou. Lyžicou z hmoty formujeme oválne bochníčky.
Bochníčky opečieme na horúcom oleji. V slanej vode uvaríme ošúpané zemiaky. Scedíme ich, strojčekom ich pretlačíme, pridáme mlieko, maslo, 80 g postrúhaného syra a štipku strúhaného muškátového orieška. Kašu rozmiešame. Pekáčik dobre pomastíme a do neho uložíme zemiakovú kašu. Na kašu rozložíme mäsové bochníčky. Zvyšný syr zmiešame s 2 lyžicami žemľových omrvín a povrch jedla ním posypeme. V rúre zapečieme do zlatista.Zemiakový nákyp s mletým mäsom