250 g bravčového mäsa, soľ, 10 g sušených húb, 250 g klobásy, 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 100 g kyslej kapusty, 40 g masti, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, majorán.
Mäso vložíme do osolenej vody, pridáme umyté huby, klobásu a varíme 30 minút. Potom pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, kyslú kapustu a varíme ďalej. Keď je všetko mäkké, pridáme cibuľovú zápražku, ktorú pripravíme z masti, cibule pokrájanej nadrobno a múky, pomiešame a varíme ešte 20 minút. Nakoniec okoreníme mletým čiernym korením, pridáme cesnak rozotretý so soľou a majoránom. Mäso a klobásu vyberieme, pokrájame a vložíme späť do kapustnice.
Grenadír
Zemiaky, cestoviny, cibuľa, olej, červená paprika, rasca, soľ
Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme s rascou a soľou. Cestoviny (podľa vlastného výberu) uvaríme a zamiešame s uvarenými zemiakmi. Cibuľku popražíme na väčšom množstve oleja a pridáme červenú papriku. Všetko spolu zmiešame. Môžeme podávať s uhorkovým šalátom.