rovečernému stolu. Začnú sa Vianoce, sviatky, ktoré sú najkrajšie v roku. Zvyky a obyčaje bývajú v mnohých rodinách rôzne. Každá má zaužívaný svoj rituál, každá gazdinka vie, čím urobí najväčšiu radosť svojim „hladošom.„ Na severe Slovenska je hlavným chodom dobrá kapustnica a vyprážaný kapor. Dnes ho už pripravujú na rôzne spôsoby. Dôležité však je, najskôr ho zohnať. Tí skôr narodení vedia, aké nekonečné rady museli vystáť pred predajňami „rýb,„ aby dostali kapríka do klasickej sieťovky. Po rokoch sa situácia zmenila, aj keď starosti s predajom ostali. Zaujímalo nás, ako je to s predajom kaprov v tomto predvianočnom čase. Slovenský rybársky zväz so sídlom v Žiline zabezpečil predaj kaprov v dvoch cenových kategóriách. Ako uviedol pre Kysucké noviny Mgr. Miloš Zuziak, „chutných šupináčov„ budú predávať až do vyčerpania zásob. „Podľa záujmu ryby vypredáme možno už 19.decembra alebo maximálne do konca týždňa. V prvej kategórii je cena kapra 75 korún, ak má hmotnosť do 1600 gramov (jeden kilogram a 60 dekagramov). V druhej je to 90 korún, ak hmotnosť presiahne 1600 gramov. Ponúkame aj „tolstolobíky„ 55 korún za kilogram a pstruhy dúhové, ktoré predávame po 125 korún za kilogram. Chcem ešte povedať, že ryby sú z nášho chovu a majú vysokú kvalitu,„ povedal Miloš Zuziak. V kysuckom regióne si budete musieť kapra nejakým spôsobom zohnať. O jeho predaj sa zaujímajú niektorí súkromní podnikatelia, ktorí ryby nakupujú v Českej republike. Musíte sa informovať, kde sa predaj začne a kedy skončí, lebo ponuka nebude široká. Je samozrejmé, že podnikatelia si objednajú len také množstvo, ktoré predajú. Cena by však nemala byť vyššia ako 80 maximálne 85 korún za kilogram. Ak sa vám nepodarí kapra kúpiť, Vianoce môžu byť pekné aj bez neho. Snažte sa predísť zbytočným nedorozumeniam a hádkam. Aspoň raz v roku buďme k sebe milí a tolerantní. Vladimír Kollár