75 g suchej fazule, 50 g cibule, 40 g mrkvy, 150 g zemiakov, 1 pór, 1 feferónka, 2 lyžice vegety, 50 g oravskej slaniny, 200 g klobásy, 200 g mletého bravčového mäsa, štipka muškátového orieška, štipka majoránu, mleté čierne korenie, soľ.
Fazuľu večer zalejeme vodou. Na druhý deň ju v tej istej vode uvaríme s prídavkom vegety (asi 60 minút).
Cibuľu pokrájame na kocky, mrkvu a pór na kolieska. Slaninu pokrájanú na menšie kocky opečieme na panvici do sklovita. Pridáme cibuľu, mrkvu a chvíľu podusíme. Podusenú zeleninovú zmes vložíme do hrnca s vriacou fazuľou. Pridáme pór a na kolieska pokrájanú klobásu, na drobno pokrájanú feferónku a na kocky pokrájané zemiaky. Polievku varíme ešte ďalších 25 minút. Do mletého bravčového mäsa pridáme postrúhaný muškátový oriešok, majorán, čierne korenie a soľ. Dobre ho premiešame. Z mäsa vyformujeme 16 až 20 guliek, vložíme ich do polievky a varíme asi 7 minút. Polievku nakoniec podľa potreby dochutíme.
Srnčie ragú po poľovnícky
25 dkg srnčích kostí, 3 cibule, póru, zeleru, 1 kg srnčieho pliecka, 4 dl vína, 1 lyžica octu, masť, 3 dkg údenej slaniny, 1 lyžica múky, 6 borievok, 1 bobkový list, soľ, 12 zrniek čierneho korenia.
Mäso narežeme na 3 cm kocky a marinujeme ho 2 dni vo víne a octe. Po dvoch dňoch rozsekáme srnčie kosti, ktoré nám zostali po oddelení mäsa. Kosti urestujeme na troške masti s jednou pokrájanou cibuľou, pórom a zelerom. Prilejeme vodu a hodinu varíme, aby vznikol vývar. Mäso z marinády vyberieme a necháme odkvapkať. Medzitým rozrežeme slaninku a rozškvaríme ju na masti. Pridáme odkvapkané mäso a prudko ho opečieme. Pridáme 2 posekané cibule. Poprášime múkou. Zalejeme marinádou. Pridáme borievky, bobkový list, soľ, čierne korenie. Postupne dolievame vývarom zo srnčích kostí. Dusíme 60-90 minút.