400 g zemiakov, soľ, 1 bobkový list, 1 lyžica masti, 30 g hladkej múky, 1 l kyslého mlieka, 2 vajcia.
Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky, zalejeme vriacou osolenou vodou, pridáme bobkový list a uvaríme do polomäkka. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú primiešame k zemiakom a dovaríme. Keď sú zemiaky mäkké, primiešame rozšľahané kyslé mlieko a prehrejeme. Nakoniec do polievky zavaríme rozšľahané vajcia. Podobným spôsobom môžeme polievku pripraviť aj z kyslej smotany, ktorá je však energeticky oveľa výdatnejšia, preto do polievky pridáme len 5 dl smotany. Polievku môžeme dochutiť kôprom posekaným na drobno.
Zemiaky na slanine s vajciami
200 g údeného bôčika alebo slaniny, 40 g cibule, 1 kg zemiakov uvarených v šupke, 3 vajcia, 3 lyžice mlieka, posekaná zelerová vňať, mleté čierne korenie, rasca, soľ, 1 lyžica octu, 1 strúčik cesnaku, postrúhaný tvrdý syr.
Vo väčšej panvici rozškvaríme bôčik pokrájaný na malé kocky a na ňom do zlatožlta urestujeme posekanú cibuľu. Pridáme posekanú zelerovú vňať, trochu rasce a rozotretý cesnak. Zalejeme lyžicou octu.
Potom vložíme na kolieska pokrájané ošúpané zemiaky, osolíme ich, posypeme čiernym korením a opečieme do chrumkava.
Vajcia rozmiešame v mlieku a zmesou polejeme zemiaky. Kuchynskou lopatkou ich zľahka zamiešame. Nakoniec ich posypeme strúhaným syrom. Zemiaky môžeme podávať so šalátom.