Zapekané kurča
1 väčšie kurča, 2 kg zemiakov, lyžičky soli, lyžičky vegety, 2 lyžičky mletej papriky,1 lyžička horčice, 2 strúčiky cesnaku, rasca, 150 ml oleja.
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska. Polovicu z nich poukladáme do vymasteného pekáča, posolíme a posypeme rascou.
Kurča pokrájame na menšie kusy a porozkladáme ich na zemiaky. Olej zmiešame so soľou, vegetou, paprikou, horčicou a pretlačeným cesnakom.
Každý kúsok kurčaťa natrieme ochuteným olejom a zakryjeme zemiakmi. Posolíme ich, pokvapkáme olejom a dáme upiecť.
Šošovicová polievka s údeninou
150 g šošovice, 1 cibuľa, 40 g masti, 40 g hladkej múky, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, soľ, 200g párkov alebo inej údeniny, majorán.
Prebratú šošovicu umyjeme a uvaríme v menšom množstve vody. Cibuľu pokrájanú nadrobno opražíme na masti do ružova, poprášime múkou, opražíme, zalejeme chladným vývarom, dobre vymiešame a varíme 20 minút. Potom pridáme uvarenú šošovicu, mleté čierne korenie, cesnak rozotretý so soľou a umyté párky pokrájané na kolieska. Všetko spolu trocha povaríme a nakoniec ochutíme majoránom. Šošovicovú polievku môžeme podľa chuti podávať aj s opraženými kúskami čierneho chleba a dochutiť zelenou petržlenovou vňatou alebo pažítkou. Namiesto párkov môžeme použiť údenú klobásu alebo varené údené mäso pokrájané na kocky.