Gulašová polievka
800 g hovädzieho mäsa bez kosti, 800 g zemiakov, 4 rajčiaky, 1 mrkva, 2 zeleninové papriky, 2 cibule, kúsok zeleru, 2-3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika (môže byť aj štipľavá), rasca, 4 lyžice bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, 1 l vody.
Nadrobno nasekanú cibuľu necháme zosklovatieť na rozpálenej masti, pridáme nadrobno posekaný cesnak a na kocky pokrájané mäso, posypeme mletou paprikou. Dusíme prikryté asi 15 minút. Postupne pridáme na kocky pokrájanú očistenú mrkvu, zeler, rajčiaky, očistenú papriku a rascu. Osolíme, zalejeme vodou a varíme asi 35 minút. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, podľa potreby ešte dolejeme vodou, aby všetko bolo zakryté a polievku varíme, až zemiaky a mäso zmäknú. Podľa potreby osolíme a okoreníme mletým korením. Podávame horúce s chlebom.