e nedohodli
Podvysoká – Plnotučné sušené kozie mlieko je produkt vyrobený z vysokokvalitného plnotučného pasterizovaného kozieho mlieka, ktoré spĺňa kvalitatívne požiadavky v súlade s STN 57 0520 pre kozie mlieko a normou 92/46 EHS zo 16. júna 1992. Jeho farba je mliečne biela so slabým odtieňom do žlta. Konzistencia je práškovito homogénna s ľahko sa rozpadávajúcimi hrudkami. To sú fakty, ktoré nepustia. Verejnosť určite vie, že kozie mlieko „zachránilo„ život známemu hercovi Jozefovi Adamovičovi. Bol priekopníkom pri odchove kôz na Slovensku. Dnes sa už tejto činnosti nevenuje. Má však nasledovníkov. Jedným z nich je aj Miroslav Janeček spoločne s manželkou Jankou. Ich farma v obci Podvysoká má niekoľkoročné skúsenosti s veľkochovom kôz a dosiahla v tejto oblasti viacero úspechov. „Momentálne máme 600 kôz a vyrobili sme 15 ton sušeného kozieho mlieka. Z toho sedem ton z vlastnej produkcie, ktorý má certifikát bio kvality. O farmu sa stará 14 pracovníkov. Vyviezli naše mliečko do Českej republiky, kde sa kombinuje na previs so sójou. Záujem bol aj z ostatných krajín zo zahraničia, ale ich cenová ponuka sa nedala akceptovať. Za tak nízke ceny by sa nám to neoplatilo,„ povedal konateľ spoločnosti Miroslav Janeček. Viacerí odborníci napríklad z Nemecka zistili, že kozie mlieko je liekom i na nervovú sústavu. Jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu nervozity, stresov a úzkostlivých stavov. Zlepšuje celkovú kondíciu, imunitný systém, ochorenia kože, pozitívne pôsobí pri precitlivelosti žalúdočnej a črevnej steny, napomáha k vyliečeniu astmy. K zaujímavým výsledkom sa dopátrali vedci vo Veľkej Británii. Uvádzajú, že asi 7,5 % detí je alergických na kravské mlieko, ale 60 – 70 % z nich nie je alergických na kozie mlieko. Aj tieto skúsenosti motivovali výrobcov, aby začali s výrobou dojčenskej a detskej výživy na báze sušeného mlieka. Nuž kozie mlieko má veľa kladných vlastností, ale... „Sú odborníci, ktorí tvrdia, že toto mlieko je kvalitné a zdraviu prospešné, no sú aj takí, ktorí majú iný názor. Musím povedať aj takú skúsenosť, že k nám chodia matky s deťmi, ktoré majú ekzém, astmu, nevedia si pomôcť a lekári im poradia, aby skúsili kozie mlieko. Nerozumiem, prečo sú potom také rozpory v odborných kruhoch,„ dodáva Miroslav Janeček. Problém je aj na našom príslušnom ministerstve. Podľa EÚ sú problémom nášho poľnohospodárstva slovenské kozy. Perspektíva s chovom kôz je však na Slovensku zlá. Nie sú dotácie a ukazuje sa, že ani nebudú... Na farmu v uplynulých dňoch kúpili osem kusov plemenných capkov z Českej republiky. Momentálne ich majú 15 kusov a capkovia sa „musia„ postarať o ostatné stádo. V mesiaci septembri boli „pripustení“ a začiatkom nového roka čakajú mladé. Capkovia majú zaujímavé plemenné mená. Laks, Bumsy, Sambo, Kaspar, Ferda...Verejnosť možno nevie, že podľa vykonaných testov koza a žralok nemôžu dostať rakovinu. Dokonca po zaradení kozieho mlieka do diéty pacientov (už operovaných), sa znížilo riziko recidívy rakovinového nádoru. Ak by sa nepodarilo tento problém vyriešiť, zanietení manželia Janečkovci budú musieť farmu zavrieť, prípadne sa venovať chovom kôz len pre potešenie. Určite to však nebude 600 kôz ako doteraz. Sú známe aj prípady ľudí s ochorením na TBC, ktorí sa celkom vyliečili po diéte, v ktorej bolo zaradené kozie mlieko. Je cennou ekologickou potravinou a u detí je možné využiť ho ako alternatívnu výživu. Ako to dopadne so slovenskými kozami, či ich chov úplne zanikne, ukáže krátka budúcnosť. Vladimír Kollár