Utorok, 23. október, 2018 | Meniny má Alojzia

Plávka nie je muchotrávka zelená

Otravy hubami sú stále častejšie. Sú vyhľadávané,

ale aj veľmi nebezpečné.

Na svete je približne 15 tisíc druhov tzv. vyšších húb, ktoré majú plodnice viditeľné voľným okom. Na Slovensku je známych asi 5 tisíc. Hubárstvo je dnes jednou z najrozšírenejších záľub ľudí, ktorá nielenže vhodne spestruje jedálny lístok, ale má širší – pohybovo – rehabilitačný, estetický a rekreačný význam, či ďalšie pozitívne účinky. Huby obsahujú množstvo minerálov, často však aj takých, ktoré sú pre človeka škodlivé, prípadne rádioaktívne a to podľa miesta, kde boli nazbierané.

Len asi 20 druhov húb má

praktický význam

Konzumácia húb má aj svoje tienisté stránky. Otravy od ľahkej nevoľnosti až po smrť, alebo invalidizáciu pacienta. Napriek skutočnosti že Slovensko je bohaté na huby, neexistuje prakticky žiadna organizovaná cieľavedomá osveta. Každoročne aj u nás umierajú ľudia na otravy hubami, najmä muchotrávkou zelenou. Poznáme asi 150 druhov húb, ktoré môžu spôsobiť závažnú otravu a vyskytujú sa na Slovensku. Zberateľský a praktický význam má asi 20 druhov. To hovoria skúsení hubári. Jedovaté huby sú tie, ktoré obsahujú nejakú jedovatú látku, prípadne viac látok s potenciálom poškodiť zdravie človeka. Ak môžu spôsobiť smrť, hovoríme o smrteľne jedovatých hubách. Nejedlé huby sú tie, ktoré nie sú jedovaté, ale nehodia sa na konzumáciu. Zvyčajne majú odpudivý vzhľad, konzistenciu, chuť alebo zápach. Jedlé huby sú také, ktoré po vhodnej úprave nevyvolávajú žiadne zdravotné problémy. Presný výskyt otráv hubami nie je u nás známy, pretože chýba centrálny register a veľa otráv uniká pod inými diagnózami.

Kedy sme otrávení?

Otravy hubami možno rozdeliť na pravé – spôsobené špecifickými mykotoxínmi. Tieto toxíny sa v hubách môžu vyskytovať prirodzene, alebo môžu vzniknúť po nesprávnom skladovaní, nesprávnej príprave a následne nesprávnej konzumácii. Môžu byť (nie je to však pravidlom) ničené aj teplom. Nepravé otravy sú spôsobené netoxickými časťami húb (nedostatočná tepelná príprava alebo ich kontaminácia – ťažké kovy, pesticídy, plesne a pod., prípadne aj alergia). Pseudootravy sú chorobné stavy, najčastejšie navodené psychicky v súvislosti s konzumáciou húb, ale nie ich priamym účinkom. Hoci rozvinutý obraz otravy hubami je veľmi komplexný, všeobecne možno povedať, že huby v rozličnej miere postihujú najmä zažívací aparát, pečeň, obličky a celý nervový systém. Samozrejme že nie všetky a všetko v rovnakej miere. Podľa odborníkov zažívací systém je „prvý na rane„ a je postihnutý takmer vždy, a to aj u otráv nepravých alebo pseudootráv. Po akútnych zažívacích ťažkostiach, ktoré môžu byť veľmi mierne, dochádza k rôzne dlhému bezpríznakovému obdobiu, kedy postihnutý nadobúda pocit, že mu už nič nie je a lekárska pomoc sa oddiali. Žiaľ aj vtedy pokračuje tiché poškodzovanie pečene, obličiek a speje k smrti.

Huby môžu byťdrogou

Postihnutie nervového systému má veľmi pestrý obraz. Od psychických prejavov, halucinácií, delíria, až po nervovosvalové kŕče, potenie, poruchy zraku, mravenčenie. Primeranou zdravotnou starostlivosťou sa dá zabrániť vážnejším poruchám zdravia, smrť býva zriedkavá. Huby s výrazne psychotropnými účinkami často vyhľadávajú aj pestujú narkomani, majú halucinogénny účinok podobný LSD, spôsobujú závislosť, najmä duševnú. Medzi tzv. neurotropné huby patria ďalšie muchotrávky (A. muskaria, A. pantherina), ďalej rody Strmuľka Clitocybe, Vláknica-Inocybe, Holohlavec-Psylocibe.

Poškodenia iných orgánov sú väčšinou neskoré a nastupujú v čase, kedy sú už otrávení v nemocničnom ošetrovaní. Praktický význam upozorňujúci na možnú otravu majú najmä príznaky zažívacie a nervové. Poškodeniu zdravia hubami sa dá predchádzať prevenciou, na úrovni celospoločenskej – rozsiahlou osvetou a zapojením celej spoločnosti do boja proti negatívnym javom v súvislosti s konzumáciou húb. V rámci primárnej prevencie musí mať každý hubár základné vedomosti o jedlých a nejedlých hubách. Doporučuje sa zbierať len huby, ktoré bezpečne poznáme. Žiadne experimenty sa neodporúčajú. Pri najmenších pochybnostiach treba nechať huby v prírode.

Predaj bez kontroly

Pri kupovaní húb musí predávajúci ukázať osvedčenie, ktoré huby má právo predávať. Rozhodne sa nesmie vykonávať iný spôsob predaja húb, keď nemáme istotu, že huby sú zdravé, čerstvé (nejedovaté), prípadne inak kontaminované.

Slovenská špecialita – ambulantný predaj húb popri cestách - nesie pre konzumentov horeuvedené riziká a orgány štátneho zdravotného dozoru by si ho mali viacej všímať. Pre mládež (a nielen pre ňu) predstavuje dobrá úroda húb vítané prilepšenie finančnej situácie, ale nie vždy to môže dobre skončiť. Na Slovensku chýba kontrola predaja húb a kompetentné orgány vôbec nedisponujú odborníkmi – mykológmi!

Ako zbierať a spracovávať huby

Huby, ktoré majú na spodnej strane klobúka lupene, zbierame zásadne len vtedy, ak vieme bezpečne odlíšiť jedovaté druhy.

Zásadne nezbierame huby v priekopách a okrajoch lesov, pozdĺž ciest pre motorové vozidlá, v spáde tepelných a jadrových elektrární, pri hutiach, chemických závodoch. Ďalej v okolí polí, kde sa používajú pesticídy, insekticídy a podobne. Huby v týchto oblastiach vo zvýšenej miere akumulujú príslušné xenobiotiká, najmä ťažké a rádioaktívne kovy.

Huby zbierame neporušené s celým hlúbikom, aby pri prípadnej otrave celé plodnice napomohli identifikácii.

Nezbierame veľmi malé a malé plodnice, ktoré sa nedajú spoľahlivo odlíšiť od jedovatých.

Nezbierame prestarnuté, plesnivé a nahnité huby, huby presiaknuté vodou po dažďoch a tiež červivé huby.

Huby zbierame do prútených alebo iných vzdušných košíkov, zásadne nie do igelitových alebo plastových tašiek a vreciek.

Huby nespracované hneď po zbere môžeme skladovať pri teplote do 4 stupňov Celzia, maximálne 48 hodín.

Zmrazovanie húb nie je optimálne, ale veľmi používaným spôsobom konzervovania. Starostlivo zabalené môžu ostať hlboko zmrazené maximálne šesť, sedem mesiacov.

Ak huby po rozmrazení nenadobudnú pôvodnú vôňu a chuť, nemali by sa konzumovať.

Tepelná úprava húb je pestrá bez ohľadu na spôsob úpravy. Táto musí trvať intenzívne aspoň 30 minút. Za túto dobu sa teplom likvidujú termolabilné jedy, napr. v niektorých druhoch hríbov (hríb satanský, podhríb žlčový). Nezabudnite! Čím staršia huba, tým dlhšia príprava!

Zásadne sa neodporúča podávať hubové pokrmy deťom do troch rokov, osobám s ochorením brušnej slinivky, pečene a osobám alergickým na viac než tri druhy potravín.

Všeobecne sa neodporúča za hubami aspoň niekoľko hodín piť alkohol! Pre zaujímavosť uvádzame, že po konzumácii jedlej huby – hnojník atramentový - sa nesmie piť alkohol ešte štyri dni!

Treba si tiež uvedomiť, že ani mykologické atlasy nie sú vždy spoľahlivou studnicou informácií. Dôležité je, že ak zlyhá primárna prevencia a dôjde ku konzumácii nevhodných húb, nastupuje prevencia sekundárna, ktorá má zabrániť vývoju poškodenia zdravia, prípadne smrti postihnutého.

Zásada je, že každé akékoľvek menšie podozrenie na otravu hubami patrí do rúk lekára.

Čo robiť, keď...

Pri otrave hubami čo najrýchlejšie zaistiť odvoz do nemocnice.

Predtým treba dať postihnutému veľa pitnej vody, vhodná je osolená (jedna plná polievková lyžica soli na liter vody), prípadne vyvolať zvracanie dráždením koreňa jazyka.

Nikdy nedávajte postihnutému alkohol, mlieko, ruský čaj, ani kávu!

Pre účely toxikologického vyšetrenia je vhodné (skôr nutné) zaistiť zvyšky jedla, húb, prípadne zvratky, čím sa urýchli identifikáciia huby a začatie optimálnej liečby.

Pri zbere húb na konzumáciu sa nevypláca chamtivosť, súťaženie a zber za každú cenu. Uplynulé týždne boli na Slovensku veľmi tragické. Po konzumácii muchotrávky zelenej zomrel aj hubár, o ktorom sa vedelo, že patrí medzi „znalcov.„ Pomýlil si plávky a muchotrávkou zelenou a lekára navštívil až po 32 hodinách. Žiaľ neskoro. Prípady s ťažkými otravami hubami sa množia. Kysučania sú však opatrní. „Na našom oddelení sme nezaregistrovali vážne prípady otravy hubami. Obyvatelia tohto regiónu patria medzi tých, ktorí huby dobre poznajú. Verím, že tomu bude tak aj naďalej,„ povedala MUDr. Marta Fojtíková z interného oddelenia a vedúca lekárka jednotky intenzívnej starostlivosti NsP v Čadci.

Vladimír Kollár

Snímka: archív

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 869
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 929
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 847
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 684
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 636
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 539
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 104
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 503

Hlavné správy z My Kysuce

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

MY Kysucké noviny s pestrým obsahom a súťažami

Aj najnovšie číslo MY Kysuckých novín má bohatý obsah. Čitatelia sa môžu zapojiť do viacerých súťaží. Vyhrať môžu napríklad lístky na hokejové zápasy HC Oceláři Třinec. K trojročnému predplatnému novín stále ponúkame ako darček kávovar.

Milošovi Romanovi sa v zámorí darí

Na diaľku sleduje aj slovenskú ligu.

Oblastný futbal: Vadičov opäť neinkasoval, Korňa bodovala naplno

Oblastná súťaž pokračovala jedenástym kolom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Smrteľná nehoda pri Udiči. O život prišla vodička osobného auta

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna.

AKTUALIZOVANÉ 8:00

Na D1 pri Blatnom hlásia nehodu, rátajte so zdržaním

Už dve nehody sa stali na diaľnici D1 z Trnavy do Bratislavy dnes ráno.

Vybrali SME

Už ste čítali?