počasím, faktom je, že aj na Kysuciach sa termín začatia vyberania zemiakov stále posúva. Tradíciou bolo, že drobní pestovatelia začínali s kopaním krumplí po sviatku „Sedembolestnej Panny Márie„, po hodoch v Rakovej. Tam si zvykli gazdinky kupovať aj prútené košíky. Tento rituál sa už niekoľko rokov dozadu nedodržiava. V tomto čase má už väčšina drobnopestovateľov „druhý chlieb„ pod strechou. A čo hovoria na úrodu? Ako ktorí. Jedni majú lepšiu, druhí horšiu. Záleží, v ktorej časti Kysúc políčka ležia. Niektorým ju zničil dážď, keďže zemiačniská podmylo a tak ju charakterizujú ako mizernú. A tak mnohí budú musieť zrejme zásoby na zimu doplniť nákupom od veľkopestovateľov. V jesenných mesiacoch zvyknú na Kysuciach predávať zemiaky najmä pestovatelia z okresu Liptovský Mikuláš. Či tomu bude rovnako aj v tomto roku, nevedno. Ktovie, ako sú na tom s úrodou „liptáci„. (ih)