hnojili, sadíme jahody. Sadíme viac kultivarov dozrievajúcich v rozličnom čase. Najviac bude zastúpená Senga Sengana.
Staré konáre ríbezlí po zbere plodov vyrežeme až pri zemi. Z egrešov režeme najmä konce napadnuté múčnatkou. To isté robíme aj s chorými letorastami na jabloniach. Vykonáme presvetľovací rez kôstkovín, z ktorých sme už obrali plody. Po 15. až 20. auguste skrátime na rodiacich broskyniach všetky výhonky asi o tretinu dĺžky. August je posledný mesiac, v ktorom je ešte účelné rezať alebo ohýbať výhonky na palmetách jabloní a hrušiek. Očkujeme podpníky – začiatkom mesiaca marhule. Vrúbľujeme čerešne, višne a okrasné sakury.
Medzi novovysadené jahody sejeme špenát, prípadne sadíme skoré kultivary kalerábu alebo šalátu. Tieto druhy môžeme sadiť aj na ostatné prázdne záhony po skorej zelenine. Znovu vylamujeme bočné výhonky na rajčiakoch. Žltnúcu konzumnú cibuľu alebo cibuľu vyberieme a sušíme na plnom slnku, nevlhnúcom podklade.
Delíme pivónie, skalničky a trvalky, ktoré odkvitli. Presadzujeme hľuznaté a cibuľové rastliny ako šafrany a narcisy. Sejeme dvojročné kvetiny na neskoršie jarné kvitnutia. V období sucha dobre zavlažujeme ihličnaté stromy a vrescovité rastliny ako rododendrody a azalky.
Všeobecné zásady postrekovania
Cieľom postrekovania je naniesť účinnú látku na rastlinu tak, aby vzdialenosť medzi kvapôčkami zachytenými na jej povrchu bola úmerná veľkosti škodcu. Teda v boji proti chorobám, ktoré prenášajú drobulinké po odpade nepohyblivé spóry, veľké len niekoľko desiatok mikrónov, musíme pokryť rastlinu pomerne husto veľmi jemnými kvapôčkami. Dosiahneme to vyšším tlakom a jemnejšou dýzou. Preto proti chorobám je veľmi výhodné použiť úsporné postreky, kde sa práve dajú dosiahnuť veľmi malé kvapôčky. Je to výhodné najmä pri preventívnych postrekoch proti chrastavitosti krátko pred dažďom, keďže je známe, že veľké kvapky dážď ľahšie zmyje ako malé.
Pri škodlivom hmyze, ktorý je podstatne väčší a pohyblivý, stačia na jeho zničenie redšie uložené kvapky na rastlinnom povrchu. To isté platí o systémových prípravkoch. Tu stačí použiť aj hrubšiu dýzu.
V uvedených prípravkoch pri postrekovaní za vegetácie treba dbať na to, aby sa kvapky na rastline nezlievali. Dosiahneme to primeranou dávkou postrekovej tekutiny pri vhodnej veľkosti dýzy a tlaku. Naopak, zimné postreky musia ovocné dreviny úplne umyť a preto použijeme hrubé dýzy. Vyplýva to z toho, že zimné postrekové látky majú popri chemickom aj fyzikálny účinok založený na tom, že vytvoria na prezimujúcich zárodkoch nepriedušný povlak znemožňujúci dýchanie škodcu, a takto ho zničia.
Pri postrekovaní je výhodné používať dlhé rúrkové nástavce s bočnou dýzou. Striekať začíname stromy od vrchu a postriekame ich z oboch strán. Postrekujeme zásadne za bezvetria alebo len za slabého vánku, a to jednak aj z hľadiska kvality postreku.
EMIL MASLÍK,
tajomník OV SZZ Čadca