Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Využite bylinky na prípravu likérov i octov

Na liečivé účely i na osvieženie V minulom týždni

Na liečivé účely i na osvieženie

V minulom týždni sme priniesli reportáž o zbere a využití liečivých rastlín, ktorému sa už dvadsať rokov venuje bývalý učiteľ prírodopisu a zemepisu Pavol Mazúr z Kláštora pod Znievom. So svojimi poznatkami a skúsenosťami sa podelil vo viacerých knihách receptov zo zelenej lekárne. Vzhľadom na to, že zber liečivých byliniek je v plnom prúde, niektoré z nich, ktoré si môžete pripraviť aj sami doma, vám dnes ponúkame.

Likéry a liehové nápoje z liečivých rastlín

Skryť Vypnúť reklamu

Likér z plodov bazy čiernej I.

Asi 2 000 gramov odstopkovaných plodov bazy čiernej dobre umyjeme. Dáme ich v 1 000 ml vody na krátko rozvariť. Cez sitko ich potom precedíme, tak aby semená neprešli. Zvyšok po scedení znovu zalejeme litrom vody a prevaríme. Po precedení obe šťavy zmiešame.

Do šťavy dáme 1 000 gramov a 2 balíčky vanilkového cukru. Krátko povaríme. Po vychladnutí pridáme 500 ml rumu alebo inej 40 percentnej konzumnej liehoviny. Premiešame a zlejeme do menších fliaš. Dobre zazátkujeme a uložíme v chlade. Mali by sme takto získať najmenej 1 500 ml likéru.

Pri žalúdočných ťažkostiach užívame po štamperlíku.

Likér z plodov bazy čiernej II.

Z plodov dobre umytých odstopkovaných plodov bazy čiernej vylisujeme asi 1 000 ml šťavy. Pridáme 1 000 gramov cukru, na príchuť škoricu, klinčeky a dobre umytú citrónovú kôru.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko zmiešame so 60 percentným liehom. Pomer možno použiť: 750 ml šťavy a 250 ml liehu.

Likér má výbornú chuť, prekrásnu farbu a je dobrým liekom pri žalúdočných ťažkostiach.

Likér z čiernych ríbezlí

350 gramov plodov čiernych ríbezlí bez stopiek po umytí rozdrvíme a dáme do 1 000 ml liehu alebo domácej ražovice. Pridáme 2 gramy klinčekov a 4 gramy celej škorice.

V uzavretej fľaši necháme v tme a teple vylúhovať tri týždne. Potom si podľa chuti uvaríme 350 – 400 gramov cukru s vodou a vlejeme do ríbezľového macerátu. Premiešame a necháme ustáť. Stiahneme do fliaš, ktoré uzatvoríme novými zátkami.

Lipový likér

Do 500 ml 40 – 50 percentného liehu dáme macerovať zmes z 50 gramov kvetu lipy a 50 gramov zmesi z koreňa sladkého drievka hladkoplodého, kvetu bazy čiernej a kvetu divozelu. Po 14 dennom vylúhovaní scedíme a byliny vytlačíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravíme si sirup z 400 – 500 gramov cukru. Po opätovnom prefiltrovaní do vychladnutého sirupu vlejeme tinktúru.

Sirup je výborný do čaju, pri horúčke, proti zápalom. Utišuje kŕče, rozpúšťa hlieny a má aj močopudné účinky.

Likér z púpavy lekárskej

Asi 500 gramov kvetu a väčších dobre vyumývaných na drobno porezaných koreňov púpavy lekárskej dáme macerovať do 500 ml asi 40 percentného liehu. Podľa chuti osladíme a necháme stáť za oknom na slnku asi týždeň. Potom prefiltrujeme cez gázu alebo dobre preprané plátno.

Dolejeme asi 500 ml prevarenej vody a primerane dosladíme. Zlejeme do flaše z tmavého skla a uložíme v chladničke v spodnej časti.

Pijeme denne 1 –2 razy po malom poháriku. Podporuje tvorbu žlče, žalúdočnej kyseliny a podporuje látkovú výmenu pri starnutí. Pomáha aj pri reaumatických ťažkostiach a dne.

Šípkový likér

Do 500 ml 60 percentného liehu dáme macerovať zmes z 50 gramov porezanej vňate medovky lekárskej a 100 – 200 gramov rozdrvených suchých šípok.

Po 14 dennom vyluhovaní scedíme a byliny vytlačíme. Pripravíme si sirup zo 400 – 500 gramov cukru. Opätovne prefiltrovanú tinktúru z bylín zmiešame s vychladnutým sirupom.

Likér je vhodný na užívanie pri chrípke.

Nastojky

V Rusku na vidieku sa pripravujú rôzne nápoje vyluhovaním z liečivých rastlín, rôznych plodov, kôry a podobne, ktoré sa volajú nastojky. Sú to v podstate nápoje z ovocia zaliate liehom. Hrsť vhodného ovocia alebo aromatických liečivých bylín sa dá do liehu na 7 – 10 dní.

Napríklad vodku s rascou len na 3 – 4 dni, podobne ľubovník, mäta, borievky, aníz, myší chvost, koriander a podobne. Údajne dobrý nápoj je, ak do stoličnej vodky rozkrájame 2 – 3 strúčiky cesnaku a 1 malú štipľavú papriku. Zatvorenú fľašu odložíme na 3 – 4 dni do chladna a tmy. Potom zlejeme do fľaše z bieleho skla.

Jarabina je vraj ako časovaná bomba. Kým pijeme nápoj, v ktorom sme dali vyluhovať zrelé plody jarabiny, necítime nič, no o niekoľko minút sa rozšíri v ústach chuť jarabiny. Zníži sa tlak, dobre pôsobí proti arterioskleróze a výborné účinky má v chrípkovom období.

Rozšírená je brezová nastojka. Ostrúhanú kôru z konárov usušíme a zalejeme vodkou. Necháme týždeň vyluhovať v tme. Po scedení pijeme 2 – 3 štamperlíky cez deň. Utíšia sa nervy, nebolí srdce a zlepší sa celkový zdravotný stav. Dobrá nastojka je údajne zo zrelých plodov trniek.

Bylinkové octy

Využívanie aromatizovaných octov je aktuálne i dnes. Ten istý šalát si môžeme pripraviť na toľko spôsobov, koľko rôznych octov máme k dispozícii. Pri troche šikovnosti ich z dostupných surovín ako sú vňate, korene, plody alebo semená môžeme urobiť sami doma.

Porezané, rozdrvené, pomleté, čerstvé alebo sušené vňate liečivých rastlín v množstve asi do hrsti, zľahka natlačíme do pohárov so širším hrdlom a zalejeme asi 500 ml octu. Najvhodnejší je ocot vínny, kvasný, liehový, studený. Asi na 7 dní postavíme ocot v dobre zatvorenom pohári na teplé miesto, napríklad na okne. Potom ocot scedíme a drogy jemne vytlačíme. Takto môžeme použiť napríklad vňať kôpru, žeruchy, pažítky, majoránky a podobne. Korene a plody rozdrvíme alebo nakrájame na kúsky. Zalejeme horúcim octom a taktiež asi 7 dní necháme vylúhovať na svetle. Možno použiť aj korene chrenu, buľvy zeleru, strúčky cesnaku a podobne. Semená asi v množstve 10 gramov povaríme v litri octu a necháme ešte asi týždeň vylúhovať. Použiť možno semená anízu, žeruchy, petržlenu, reďkovky, horčice a ďalších. Octy by sme dlhšiu dobu nemali skladovať. Maximálna doba je len asi jeden až dva mesiace. Po tejto dobe môžu mať nežiaduce účinky.

Ocot z koreňov chrenu

dedinského

Do 200 – 300 ml octu dáme asi 100 gramov čerstvého ostrúhaného koreňa chrenu. Na teplom mieste necháme vylúhovať asi 7 – 10 dní. Potom scedíme.

Ocot odstraňuje pehy a takzvané pečeňové škvrny. Do určitej miery je aj účinným prostriedkom na akné.

Jablčný ocot proti padaniu vlasov

Dobre umyté šupky z jabĺk dáme do fľaše napríklad z uhoriek a zalejeme cukrovou vodou v pomere

1:5. Pridáme zopár bukových hoblín. Fľašu zakryjeme riedkou gázou a dáme ju kvasiť na teplé miesto. Asi po troch týždňoch je ocot hotový. Po scedení a prefiltrovaní ho dáme do dobre uzatvárateľnej fľaše.

Ocot je výborný na ochucovanie šalátov, ale najmä je dobrým prostriedkom proti svrbeniu hlavy, vypadávaniu vlasov a proti bolestiam pri kŕčových žilách. Vtiera sa do pokožky na postihnuté miesta.

Jablkový ocot pre diabetikov a na schudnutie

Do 4 litrovej fľaše z uhoriek nalejeme 2 litre neprevarenej studničnej vody a pridáme asi 1 000 gramov umytých, nadrobno postrúhaných jabĺk so šupkou a jadrovníkom. Zakryté tanierikom necháme 10 dní stáť na svetle. Každý deň drevenou vareškou premiešame. Potom scedíme cez sitko z umelej hmoty a necháme ďalších 20 dní teraz bez miešania opäť stáť. Cez gázu alebo prepraté plátno precedíme a dáme do menších fliaš.

Denne sa odporúča 1 lyžica octu v pohári vody po jedle.

Použitie jablčného octu v praxi

Pri bolestiach v krku – Viackrát denne kloktáme asi po 2 minútach roztokom pripraveným z 250 ml vlažnej vody, do ktorej pridáme asi 5 lyžíc octu.

Pri horúčke – Do 750 studenej vody nalejeme asi 250 ml jablčného octu. Do tohto roztoku namočíme dva uteráky a omotáme si nimi lýtka. Uteráky vymeníme, až keď úplne vyschnú.

Kúpeľ pri strese – Po ťažkom pracovnom dni si pripravíme kúpeľ: Do napustenej vane s teplou vodou nalejeme asi dve šálky octu. Kúpeľ má trvať asi 15 minút. Pri kŕčových žilách: Každý večer miesta s uzlíkmi žíl na nohách asi 15 minút jemne masírujeme octom.

Pri nafúknutí – Pred každým jedlom vypijeme pohár vody s čajovou lyžičkou octu.

Pri nespavosti – Pred večerným čistením zubov zjeme dve lyžice medu zmiešané s čajovou lyžičkou jablčného octu.

Opuchnuté nohy – Večer si pripravíme na nohy teplý kúpeľ, do ktorého pridáme dve šálky octu.

Zelerový ocot

Do fľaše so širším hrdlom rozkrájame jeden očistený a dobre vyumývaný zeler, pridáme 10 gramov horčicových semien. Zalejeme 1 000 ml octu a pridáme 100 ml štyridsať- percentného liehu. Fľašu dobre zatvoríme a necháme na svetle týždeň vylúhovať. Potom scedíme a dáme do menších fliaš.

Ocot má široké použitie, liečivé účinky a výborný je do rôznych šalátov.

Pomarančový (citrónový ) ocot

Pokrájame jednu pomarančovú (citrónovú) šupku a namočíme ju na 24 hodín do 30 ml alkoholu. Prilejeme 1 000 ml octu a necháme dozrieť ešte 2 - 3 dni. Potom precedíme a hotový ocot plníme do fliaš.

Masti

Masť z kostihoja lekárskeho

Koreň kostihoja lekárskeho (Radix symphytí), ktorý nazbierame neskôr v jeseni, zbavíme bočných výhonkov a kefkou dôkladne vyumývame. Potom v letnej vode koreň dobre pooplachujeme a necháme voľne osušiť. Porežeme ho asi na 1 cm dlhé kúsky.

Medzitým si dáme rozpustiť 250 g domácej bravčovej masti a v nej krátko opražíme porezaný koreň. Pražiť necháme 3-5 min., pričom zmes miešame novou drevenou vareškou. Potom odstavíme a masť na 48 hodín dáme postáť na chladnejšom mieste.

Potom znovu zahrejeme a cez viackrát zloženú gázu alebo prepraté plátno precedíme a korene mierne vytlačíme.

Masť zlejeme do krabičiek z umelej hmoty (napr. do krabičiek z krémov) označíme nálepkou, na ktorej uvedieme názov a dátum zhotovenia a uložíme na spodku chladničky.

Masť je výborná na natieranie pri bolesti kĺbov, na ošetrovanie pomliaždenín, na doliečenie zlomenín. Kosti sa potom lepšie zrastajú a bolesti prestanú.

Masť z nechtíka lekárskeho

250 g domácej bravčovej masti necháme rozpustiť do horúca. Z miešania pridáme dve hrste čerstvých kvetov nechtíka lekárskeho (Flos calendulae). Kvety necháme „pražiť„ v masti len 1-2 min. (zmes prudko pení). Odstavíme, keď kvety stmavnú.

Na chladom mieste necháme zmes stáť 48 hodín. Potom znovu rozpustíme a vlažné precedíme cez viackrát zloženú gázu, alebo cez prepraté plátno. Kvety dobre vytlačíme.

Masť zlejeme do dobre uzatvárateľných krabičiek z umelej hmoty. Uložíme na spodku v chladničke.

Masť môžeme použiť na všetky kožné ochorenia, na akné (pásový opar), na ošetrenie tvrdej pokožky na pätách, pokožka zmäkne a zjemní sa.

Masť z vňate repíka lekárskeho

Na prípravu tejto zložitej masti potrebujeme: 337 g domácej bravčovej masti, 20 g svetlého včelieho vosku, 100 g prepraženého ovčieho loja, 13 g včelieho medu a 200 g čerstvej vňate repíka s listami.

V zohriatej bravčovej masti na miernom ohni rozpustíme prepražený loj, potom pridáme včelí vosk. Nádobu odložíme zo sporáka a pridáme med. Keď sa táto zmes stane homogénnou, pridáme nadrobno porezaný repík. Vo vhodnej nádobe všetko spolu na 3-5 min. privedieme do varu. Po odstavení necháme 12 hod. stáť. Potom znovu rozpustíme a za horúca precedíme cez gázu. Repík dobre vytlačíme. Masť vlejeme do krabičiek, ktoré uložíme na chladnom mieste. Používa sa všade tam, kde sa odporúča vňať na použitie zvonku.

Masť z listov skorocelu

Nadrobno porežeme alebo na mlynčeku zomelieme asi dve hrste dobre umytých listov skorocelu kopijovitého (Folium plantaginis) tak, aby sme získali 250 ml šťavy. Toto množstvo spracujeme s 500 g domácej nesolenej bravčovej masti.

V uzavretej nádobe uložíme na 8 dní na chladné tmavé miesto.

Potom zmes vo vodnom kúpeli zahrejeme do bodu varu a prelisujeme cez trojitú gázu. Pridáme ešte 250 ml čerstvej šťavy zo skorocelu a za stáleho miešania varíme (vo vodnom kúpeli), kým sa voda neodparí. (Množstvo možno úmerne znížiť).

Masť zlejeme do dobre uzatvárateľných krabičiek a uložíme na chladnom mieste. Skorocel obsahuje fytoncidy (rastlinné antibiotiká), preto ak je dobre z masti odparená voda, masť nesplesnivie.

Masť používame na nehojace sa rany, chronické ekzémy, na hemeroidy. Má chladivý a hlavne protizápalový účinok.

Masť zo zmesi bylín

Pripravíme si zmes z rovnakých dielov pamajoránu obyčajného, paliny pravej a myšieho chvosta.

Do 500 g bravčovej masti dáme dve menšie hrste nadrobno porezaných (alebo pomletých) bylín. Masť necháme stáť na teplejšom mieste 24 hodín tak, aby bola v tekutom stave.

Potom cez viackrát zloženú gázu masť precedíme, byliny dobre vytlačíme a v krabičke necháme masť stuhnúť. Masť je vhodná na masírovanie bolestivých miest, pri reume a pod. Na zvýšenie účinnosti je dobré masírovanú časť tela zabaliť teplou látkou, napr. flanelom.

Masť z majoránky záhradnej

Na prípravu potrebujeme šťavu z čerstvej vňate majoránky záhradnej. Získame ju odšťavením alebo vylisovaním. Niekoľko cm3 čerstvej šťavy spracujeme s čerstvým jemným domácim maslom. Miešame dovtedy, kým šťava nie je s maslom celkom úplne zmiešaná.

Masť uchovávame v dobre uzatvárateľných krabičkách v chlade, alebo najlepšie na spodku v chladničke. Masť nie je vhodná na dlhodobé uskladnenie. Masť sa používa na natieranie pri reumatických bolestiach, na výrony, opuchliny, odreniny a opatrne do nosa pri nádche.

(trl, r)

Snímky: archív

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 469
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 588
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 887
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 324
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 649
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 241
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 476
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 467
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 194
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 192
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Strelili 25 gólov. To sme tu už dlho nemali, hovorí Kamil Koleno

Sme trošku sklamaní z toho, že súťaž sa opäť zastavila. Najmä keď sa nám darilo, hovorí hráč Krásna nad Kysucou.

Kamil Koleno.
Celoplošné testovanie

Armáda bude zajtra kontrolovať odberné miesta v Čadci

V Turzovke sú pracovníci MsÚ ochotní pomôcť, no majú aj dôvody, prečo sa vírusu obávať.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Jazdná polícia v teréne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?