Piatok, 18. január, 2019 | Meniny má Bohdana

Čo je v komore, to sa počíta

Pripravte si s nami chutné sterilizované šaláty, n

átierky a iné pochúťky

Keby zima bola skutočná dáma z mäsa a kostí a prišla sa nás opýtať, čo sme robili v lete, väčšina gazdiniek by ju zaviedla do špajzí a komôr. Tam by videla, ako sa činili! Regále sa nepochybne budú prehýbať pod úhľadne naukladanými zaváraninami. V lete sa dá zohnať lacnejšia zelenina, ovocie, čosi dá vlastná záhradka, čosi zas nadelia susedia z prebytkov. Navyše, ktovie čo nás čaká, aká dražoba, aká úroda. Nieto nad vlastné zásoby a odjakživa platí, že čo je doma, to sa počíta. Nehovoriac o tom, že domáca lahôdka je na nezaplatenie. Prinášame vám preto zopár typov, ako ozvláštniť zakladanie, zaváranie, konzervovanie a v zime či na jar nimi príjemne prekvapiť domácich či hostí.

Tatárska omáčka

z cukiny

2 kg cukiny, 3 papriky, 1 cibuľa, 1 feferónka, 1 chren, 3-5 strúčikov cesnaku

Prísady – 300 ml oleja, 100 ml octu, 100g cukru, 2 lyžice horčice, 4 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Cukinu, papriku, cibuľu, feferónky, chren a cesnak pokrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Zmes scedíme, necháme vychladnúť a potom zmixujeme. Pridáme všetky prísady, premiešame a naplníme menšie poháre, uzavrieme, sterilizujeme 10 min.

Zeleninová horčica

1 kg zelených paprík, 1 kg zrelých rajčín, 1 kg cibule, feferónky, 1 zelko, 200 ml octu, 100 ml oleja, 2 lyžice kryš. cukru, 150 ml plnotučnej horčice

Papriky a cibuľu očistíme, rajčiny sparíme a ošúpeme. Všetko pomelieme, posypeme zelkom, pridáme olej, ocot a cukor. Dobre zmiešame a varíme asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme a do zmesi vmiešame horčicu. Naplníme pripravené poháre a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Cukinový šalát

3 kg cukiny, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 1 balíček deka, 500 ml octu, 300 g cukru

Cibuľu, papriku pokrájame, pridáme postrúhanú cukinu. Zmiešame, posypeme dekom a cukrom, polejeme octom a ešte dobre premiešame. Necháme asi 3 hodiny odležať, potom plníme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Pikant

2 kg červ. paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 200 ml oleja, 300 ml octu, 200 g cukru, 1,1/2 balíčka deka, 10-20 feferóniek.

Všetko pomelieme, pridáme prísady, varíme 90 min. Naplníme do pohárov, uzavrieme, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Falošné brusnice

1 kg ríbezlí bez stopiek, 800 g kryšt. cukru. 2-3 klinčeky, kúsok škorice

Ríbezle umyjeme, oberieme zo stopiek, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a 8-10 min. varíme. Ešte horúce dáme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Kapusta s chrenom a cvikľou

5 kg bielej kapusty, 1-2 cvikle, 1 pohár strúhaného chrenu (720 ml). Nálev: 700 ml octu, 600 g kryštálového cukru, soľ

Kapustu pokrájame na rezance, cvikľu postrúhame. Ocot zmiešame s cukrom, pridáme soľ a nálevom polejeme pripravené suroviny. Nakoniec primiešame chren, zakryjeme a necháme asi 2 h odležať. Poháre plníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 min.

Patizónová nátierka

1 kg patizónov, 1 kg rajčín, 250 g cibule, 200 ml oleja, 4 lyžičky cukru, 4 lyžičky soli, 1-2 feferónky, 4-5 strúčikov cesnaku

Patizóny a rajčiny ošúpeme, pokrájame. Cibuľu nakrájanú nadrobno podusíme na oleji, pridáme patizóny, rajčiny a ostatné prísady. Uvaríme do mäkka, horúcu zmes plníme do menších pohárov, sterilizujeme 15 min.

Hubová nátierka

1-1,3 kg húb, 4 zelené papriky, 4 cibule, 200 ml oleja, 250 ml kečupu, 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie.

Huby, papriku a cibuľu pokrájame na kocky. Na oleji podusíme cibuľu a papriku, pridáme huby a prelisovaný cesnak, soľ. Dusíme do mäkka. Potom zmes odložíme z ohňa, pridáme kečup, korenie a vegetu. Premiešame, naplníme do pohárov a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Tatárska zmes

1 kg mletého mäsa, 1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 5 veľkých cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml oleja, 1 lyžička mletej papriky, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 deko, feferónky podľa chuti, 200 g tvrdého syra.

Bravčové alebo hov. mäso nahrubo pomelieme spolu s rajčinami, paprikami, cibuľou a cesnakom. Pridáme olej, mletú papriku, korenie a preosiate deko. Varíme 90 minút, potom pridáme postrúhaný syr. Horúcou zmesou naplníme poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Diabolské tousty

1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 1 kg bravč. pliecka, bôčika, 4 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 6 feferóniek, 100 ml oleja, 1/2 balíčka deka

Zeleninu pokrájame, pomelieme na mäs. mlynčeku a 10 min povaríme. Pomelieme mäso, pridáme ho k zelenine, po chvíľke varenia pridáme olej, preosiate deko a ešte 30 min. varíme. Zmes dáme do pohárov, sterilizujeme 45 min.

Fazuľa s párkom

1 kg cibule, 1 kg diétnych párkov, 1 kg paprík, 1 kg fazule, 1 kg rajčín, 250 g cukru, 250 ml oleja, 200 ml octu, 1 deko

Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme. Párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Lečo s fazuľou

1 kg paprík, 1 kg rajčín,

1 kg cibule, 1 kg fazule, 100 ml octu, 100 ml oleja, 100 g cukru, 1 deko

Fazuľu uvaríme do mäkka. Cibuľu, papriky a rajčiny nadrobno pokrájame a na oleji udusíme. pridáme uvarenú precedenú fazuľu, príchute, preosiate deko, dobre premiešame a podusíme. Zmesou naplníme malé poháre a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Čalamáda

5 kg bielej kapusty, 2,5 kg papriky, 2 kg mrkvy, 1 kg kryštálového cukru, 1 deko, 1 liter octu, 0,5 kg cibule.

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na drobné rezance, mrkvu postrúhame na strúhadle a uložíme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, dekom a zalejeme octom, dobre premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň poukladáme čalamádu do zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme tak, aby šťava vrela v pohároch asi 10 minút.

Jahodový džem

Očistené jahody dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na kilogram ovocia počítame asi 400 g cukru.

Necháme 24 hodín stáť a potom na miernom ohni varíme 20 – 30 minút. Horúci džem plníme do pohárov, ktoré previažeme celofánom a uložíme v tmavej a chladnej miestnosti.

Jahodový kompót

V litra vody povaríme kg cukru a zbierame penu až do úplného vyčistenia. Potom prisypeme 1 a kg tvrdších, zrelých, očistených jahôd a mierne zahrievame k bodu varu. Snímeme z ohňa a nádobu prenesieme do chladnejšej miestnosti, kde zmes necháme 24 hodín odstáť. Takto upravené jahody potom prelejeme i so šťavou do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.

Jahody vo vlastnej šťave

Kilogram umytých a odstopkovaných jahôd rozmixujeme so 400 g cukru.

Zmes naplníme do pohárikov, dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. V zimnom období použijeme jahody vo vlastnej šťave na prípravu rôznych krémov, ovocných pohárov, ale aj do palaciniek apod.

Jahodový lekvár

Dva kilogramy umytých, odkvapkaných jahôd nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zvaríme 2 dl vody s 1,8 kg kryštálového cukru.

Miešame ešte asi 10 minút, kým sa sirup nezačne perliť a tvoriť malé bublinky. Sirup nalejeme na jahody a varíme 30 minút za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa, naplníme do dobre umytých menších pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(r)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  2. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  8. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  9. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  1. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  4. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  6. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  8. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  9. Rozhodujú činy!
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 13 286
  2. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 12 324
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 555
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 370
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 6 192
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 5 045
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 3 522
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 447
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 3 283
  10. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 3 246

Hlavné správy z My Kysuce

Sánkar Ninis po životnom úspechu: Posunúť ma môžu detaily

V 37 rokoch dosiahol najväčší úspech v kariére vo Svetovom pohári.

Starosta obce Makov prijal pozvanie prezidenta Kisku

Je to pre mňa veľká česť, hovorí Martin Pavlík.

Vodičovi v Čadci namerali takmer dve promile

Aj ďalšie policajné kontroly ukázali, že ani zlá situácia na cestách neodradí niektorých vodičov sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu.

Marek Polák: Vždy ma to ťahalo domov

Má za sebou mnoho zahraničných ciest, kde pomáhal druhým. Nedávno vydal knihu o svojom rodisku. Marek Polák, rodák z Drahošanky, nám porozprával viac o svojich aktivitách a plánoch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Trenčínom sa v stredu roztrhla súprava rýchlika, smeroval z Košíc do Bratislavy

K ohrozeniu cestujúcich pri udalosti podľa hovorcu ZSSK nedošlo.

Auto skončilo na D1 na streche, šoféri dostali aj pokutu za fotenie

Vážna nehoda sa stala dnes ráno na diaľnici D1 z Bratislavy do Trnavy.

Stovky ľudí sa rozlúčili so slovenským snoubordistom Pablom

V osudný deň ráno sa známy slovenský snoubordista rozlúčil so starou mamou.

Tragická nehoda v Trnave, mladý vodič zrazil ženu na priechode

Polícia dokumentuje tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala dnes ráno.

Vybrali SME

Už ste čítali?