Pondelok, 30. január, 2023 | Meniny má Ema

Čo je v komore, to sa počíta

Pripravte si s nami chutné sterilizované šaláty, n

átierky a iné pochúťky

Keby zima bola skutočná dáma z mäsa a kostí a prišla sa nás opýtať, čo sme robili v lete, väčšina gazdiniek by ju zaviedla do špajzí a komôr. Tam by videla, ako sa činili! Regále sa nepochybne budú prehýbať pod úhľadne naukladanými zaváraninami. V lete sa dá zohnať lacnejšia zelenina, ovocie, čosi dá vlastná záhradka, čosi zas nadelia susedia z prebytkov. Navyše, ktovie čo nás čaká, aká dražoba, aká úroda. Nieto nad vlastné zásoby a odjakživa platí, že čo je doma, to sa počíta. Nehovoriac o tom, že domáca lahôdka je na nezaplatenie. Prinášame vám preto zopár typov, ako ozvláštniť zakladanie, zaváranie, konzervovanie a v zime či na jar nimi príjemne prekvapiť domácich či hostí.

SkryťVypnúť reklamu

Tatárska omáčka

z cukiny

2 kg cukiny, 3 papriky, 1 cibuľa, 1 feferónka, 1 chren, 3-5 strúčikov cesnaku

Prísady – 300 ml oleja, 100 ml octu, 100g cukru, 2 lyžice horčice, 4 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Cukinu, papriku, cibuľu, feferónky, chren a cesnak pokrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Zmes scedíme, necháme vychladnúť a potom zmixujeme. Pridáme všetky prísady, premiešame a naplníme menšie poháre, uzavrieme, sterilizujeme 10 min.

Zeleninová horčica

1 kg zelených paprík, 1 kg zrelých rajčín, 1 kg cibule, feferónky, 1 zelko, 200 ml octu, 100 ml oleja, 2 lyžice kryš. cukru, 150 ml plnotučnej horčice

Papriky a cibuľu očistíme, rajčiny sparíme a ošúpeme. Všetko pomelieme, posypeme zelkom, pridáme olej, ocot a cukor. Dobre zmiešame a varíme asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme a do zmesi vmiešame horčicu. Naplníme pripravené poháre a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

SkryťVypnúť reklamu

Cukinový šalát

3 kg cukiny, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 1 balíček deka, 500 ml octu, 300 g cukru

Cibuľu, papriku pokrájame, pridáme postrúhanú cukinu. Zmiešame, posypeme dekom a cukrom, polejeme octom a ešte dobre premiešame. Necháme asi 3 hodiny odležať, potom plníme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Pikant

2 kg červ. paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 200 ml oleja, 300 ml octu, 200 g cukru, 1,1/2 balíčka deka, 10-20 feferóniek.

Všetko pomelieme, pridáme prísady, varíme 90 min. Naplníme do pohárov, uzavrieme, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Falošné brusnice

1 kg ríbezlí bez stopiek, 800 g kryšt. cukru. 2-3 klinčeky, kúsok škorice

Ríbezle umyjeme, oberieme zo stopiek, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a 8-10 min. varíme. Ešte horúce dáme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta s chrenom a cvikľou

5 kg bielej kapusty, 1-2 cvikle, 1 pohár strúhaného chrenu (720 ml). Nálev: 700 ml octu, 600 g kryštálového cukru, soľ

Kapustu pokrájame na rezance, cvikľu postrúhame. Ocot zmiešame s cukrom, pridáme soľ a nálevom polejeme pripravené suroviny. Nakoniec primiešame chren, zakryjeme a necháme asi 2 h odležať. Poháre plníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 min.

Patizónová nátierka

1 kg patizónov, 1 kg rajčín, 250 g cibule, 200 ml oleja, 4 lyžičky cukru, 4 lyžičky soli, 1-2 feferónky, 4-5 strúčikov cesnaku

Patizóny a rajčiny ošúpeme, pokrájame. Cibuľu nakrájanú nadrobno podusíme na oleji, pridáme patizóny, rajčiny a ostatné prísady. Uvaríme do mäkka, horúcu zmes plníme do menších pohárov, sterilizujeme 15 min.

Hubová nátierka

1-1,3 kg húb, 4 zelené papriky, 4 cibule, 200 ml oleja, 250 ml kečupu, 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie.

Huby, papriku a cibuľu pokrájame na kocky. Na oleji podusíme cibuľu a papriku, pridáme huby a prelisovaný cesnak, soľ. Dusíme do mäkka. Potom zmes odložíme z ohňa, pridáme kečup, korenie a vegetu. Premiešame, naplníme do pohárov a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Tatárska zmes

1 kg mletého mäsa, 1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 5 veľkých cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml oleja, 1 lyžička mletej papriky, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 deko, feferónky podľa chuti, 200 g tvrdého syra.

Bravčové alebo hov. mäso nahrubo pomelieme spolu s rajčinami, paprikami, cibuľou a cesnakom. Pridáme olej, mletú papriku, korenie a preosiate deko. Varíme 90 minút, potom pridáme postrúhaný syr. Horúcou zmesou naplníme poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Diabolské tousty

1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 1 kg bravč. pliecka, bôčika, 4 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 6 feferóniek, 100 ml oleja, 1/2 balíčka deka

Zeleninu pokrájame, pomelieme na mäs. mlynčeku a 10 min povaríme. Pomelieme mäso, pridáme ho k zelenine, po chvíľke varenia pridáme olej, preosiate deko a ešte 30 min. varíme. Zmes dáme do pohárov, sterilizujeme 45 min.

Fazuľa s párkom

1 kg cibule, 1 kg diétnych párkov, 1 kg paprík, 1 kg fazule, 1 kg rajčín, 250 g cukru, 250 ml oleja, 200 ml octu, 1 deko

Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme. Párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Lečo s fazuľou

1 kg paprík, 1 kg rajčín,

1 kg cibule, 1 kg fazule, 100 ml octu, 100 ml oleja, 100 g cukru, 1 deko

Fazuľu uvaríme do mäkka. Cibuľu, papriky a rajčiny nadrobno pokrájame a na oleji udusíme. pridáme uvarenú precedenú fazuľu, príchute, preosiate deko, dobre premiešame a podusíme. Zmesou naplníme malé poháre a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Čalamáda

5 kg bielej kapusty, 2,5 kg papriky, 2 kg mrkvy, 1 kg kryštálového cukru, 1 deko, 1 liter octu, 0,5 kg cibule.

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na drobné rezance, mrkvu postrúhame na strúhadle a uložíme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, dekom a zalejeme octom, dobre premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň poukladáme čalamádu do zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme tak, aby šťava vrela v pohároch asi 10 minút.

Jahodový džem

Očistené jahody dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na kilogram ovocia počítame asi 400 g cukru.

Necháme 24 hodín stáť a potom na miernom ohni varíme 20 – 30 minút. Horúci džem plníme do pohárov, ktoré previažeme celofánom a uložíme v tmavej a chladnej miestnosti.

Jahodový kompót

V litra vody povaríme kg cukru a zbierame penu až do úplného vyčistenia. Potom prisypeme 1 a kg tvrdších, zrelých, očistených jahôd a mierne zahrievame k bodu varu. Snímeme z ohňa a nádobu prenesieme do chladnejšej miestnosti, kde zmes necháme 24 hodín odstáť. Takto upravené jahody potom prelejeme i so šťavou do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.

Jahody vo vlastnej šťave

Kilogram umytých a odstopkovaných jahôd rozmixujeme so 400 g cukru.

Zmes naplníme do pohárikov, dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. V zimnom období použijeme jahody vo vlastnej šťave na prípravu rôznych krémov, ovocných pohárov, ale aj do palaciniek apod.

Jahodový lekvár

Dva kilogramy umytých, odkvapkaných jahôd nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zvaríme 2 dl vody s 1,8 kg kryštálového cukru.

Miešame ešte asi 10 minút, kým sa sirup nezačne perliť a tvoriť malé bublinky. Sirup nalejeme na jahody a varíme 30 minút za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa, naplníme do dobre umytých menších pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(r)

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  2. Eurohub Rokycany posilňuje a zrýchľuje spojenie s Nemeckom
  3. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  4. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  5. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  6. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  7. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  2. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Svalovice sa netreba obávať
  5. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  6. Study program MANAGEMENT in English language
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 195
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 538
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 005
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 744
  5. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 592
  6. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 584
  7. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 1 317
  8. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 919

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca.
  2. Alexander Hričko: Odevy Uhorska v období raného novoveku
  3. Štefan Vidlár: Moje vyznanie viery
  4. Jozef Stasík: EU v mobile
  5. Anna Miľanová: Zátišie s košeľou... 2007
  6. Ľubomír Belák: Demokracia 2023
  7. Eva Gallova: Ako od nás odvážali mladé Židovky
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Z TV kulinárskej šou urobila reláciu o emancipácii žien!
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 28 417
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 15 664
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 8 261
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 5 952
  5. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 575
  6. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 3 877
  7. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 825
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 735
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Pracujte pre nadnárodnú spoločnosť už ako stredoškolák či stredoškoláčka.


28. jan
Ján Kasaj s pravnúčatami.

Ján Kasaj z Krásna nad Kysucou zaspomínal na svoje detstvo aj vojnové útrapy.


19 h
Ilustračné foto.

Privítajte s nami novorodencov z Kysúc.


28. jan
Ilustračné foto

Od 5. februára sa mení cestovný poriadok v prímestskej autobusovej doprave v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto.


28. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca.
  2. Alexander Hričko: Odevy Uhorska v období raného novoveku
  3. Štefan Vidlár: Moje vyznanie viery
  4. Jozef Stasík: EU v mobile
  5. Anna Miľanová: Zátišie s košeľou... 2007
  6. Ľubomír Belák: Demokracia 2023
  7. Eva Gallova: Ako od nás odvážali mladé Židovky
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: Z TV kulinárskej šou urobila reláciu o emancipácii žien!
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 28 417
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 15 664
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 8 261
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 5 952
  5. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 575
  6. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 3 877
  7. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 825
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 735
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu