Pondelok, 26. február, 2018 | Meniny má Viktor
Pridajte si svoje mesto

Čo je v komore, to sa počíta

Pripravte si s nami chutné sterilizované šaláty, n

átierky a iné pochúťky

Keby zima bola skutočná dáma z mäsa a kostí a prišla sa nás opýtať, čo sme robili v lete, väčšina gazdiniek by ju zaviedla do špajzí a komôr. Tam by videla, ako sa činili! Regále sa nepochybne budú prehýbať pod úhľadne naukladanými zaváraninami. V lete sa dá zohnať lacnejšia zelenina, ovocie, čosi dá vlastná záhradka, čosi zas nadelia susedia z prebytkov. Navyše, ktovie čo nás čaká, aká dražoba, aká úroda. Nieto nad vlastné zásoby a odjakživa platí, že čo je doma, to sa počíta. Nehovoriac o tom, že domáca lahôdka je na nezaplatenie. Prinášame vám preto zopár typov, ako ozvláštniť zakladanie, zaváranie, konzervovanie a v zime či na jar nimi príjemne prekvapiť domácich či hostí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tatárska omáčka

z cukiny

2 kg cukiny, 3 papriky, 1 cibuľa, 1 feferónka, 1 chren, 3-5 strúčikov cesnaku

Prísady – 300 ml oleja, 100 ml octu, 100g cukru, 2 lyžice horčice, 4 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Cukinu, papriku, cibuľu, feferónky, chren a cesnak pokrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Zmes scedíme, necháme vychladnúť a potom zmixujeme. Pridáme všetky prísady, premiešame a naplníme menšie poháre, uzavrieme, sterilizujeme 10 min.

Zeleninová horčica

1 kg zelených paprík, 1 kg zrelých rajčín, 1 kg cibule, feferónky, 1 zelko, 200 ml octu, 100 ml oleja, 2 lyžice kryš. cukru, 150 ml plnotučnej horčice

Papriky a cibuľu očistíme, rajčiny sparíme a ošúpeme. Všetko pomelieme, posypeme zelkom, pridáme olej, ocot a cukor. Dobre zmiešame a varíme asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme a do zmesi vmiešame horčicu. Naplníme pripravené poháre a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Cukinový šalát

3 kg cukiny, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 1 balíček deka, 500 ml octu, 300 g cukru

Cibuľu, papriku pokrájame, pridáme postrúhanú cukinu. Zmiešame, posypeme dekom a cukrom, polejeme octom a ešte dobre premiešame. Necháme asi 3 hodiny odležať, potom plníme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Pikant

2 kg červ. paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 200 ml oleja, 300 ml octu, 200 g cukru, 1,1/2 balíčka deka, 10-20 feferóniek.

Všetko pomelieme, pridáme prísady, varíme 90 min. Naplníme do pohárov, uzavrieme, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Falošné brusnice

1 kg ríbezlí bez stopiek, 800 g kryšt. cukru. 2-3 klinčeky, kúsok škorice

Ríbezle umyjeme, oberieme zo stopiek, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a 8-10 min. varíme. Ešte horúce dáme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Kapusta s chrenom a cvikľou

5 kg bielej kapusty, 1-2 cvikle, 1 pohár strúhaného chrenu (720 ml). Nálev: 700 ml octu, 600 g kryštálového cukru, soľ

Kapustu pokrájame na rezance, cvikľu postrúhame. Ocot zmiešame s cukrom, pridáme soľ a nálevom polejeme pripravené suroviny. Nakoniec primiešame chren, zakryjeme a necháme asi 2 h odležať. Poháre plníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 min.

Patizónová nátierka

1 kg patizónov, 1 kg rajčín, 250 g cibule, 200 ml oleja, 4 lyžičky cukru, 4 lyžičky soli, 1-2 feferónky, 4-5 strúčikov cesnaku

Patizóny a rajčiny ošúpeme, pokrájame. Cibuľu nakrájanú nadrobno podusíme na oleji, pridáme patizóny, rajčiny a ostatné prísady. Uvaríme do mäkka, horúcu zmes plníme do menších pohárov, sterilizujeme 15 min.

Hubová nátierka

1-1,3 kg húb, 4 zelené papriky, 4 cibule, 200 ml oleja, 250 ml kečupu, 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie.

Huby, papriku a cibuľu pokrájame na kocky. Na oleji podusíme cibuľu a papriku, pridáme huby a prelisovaný cesnak, soľ. Dusíme do mäkka. Potom zmes odložíme z ohňa, pridáme kečup, korenie a vegetu. Premiešame, naplníme do pohárov a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Tatárska zmes

1 kg mletého mäsa, 1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 5 veľkých cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml oleja, 1 lyžička mletej papriky, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 deko, feferónky podľa chuti, 200 g tvrdého syra.

Bravčové alebo hov. mäso nahrubo pomelieme spolu s rajčinami, paprikami, cibuľou a cesnakom. Pridáme olej, mletú papriku, korenie a preosiate deko. Varíme 90 minút, potom pridáme postrúhaný syr. Horúcou zmesou naplníme poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Diabolské tousty

1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 1 kg bravč. pliecka, bôčika, 4 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 6 feferóniek, 100 ml oleja, 1/2 balíčka deka

Zeleninu pokrájame, pomelieme na mäs. mlynčeku a 10 min povaríme. Pomelieme mäso, pridáme ho k zelenine, po chvíľke varenia pridáme olej, preosiate deko a ešte 30 min. varíme. Zmes dáme do pohárov, sterilizujeme 45 min.

Fazuľa s párkom

1 kg cibule, 1 kg diétnych párkov, 1 kg paprík, 1 kg fazule, 1 kg rajčín, 250 g cukru, 250 ml oleja, 200 ml octu, 1 deko

Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme. Párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Lečo s fazuľou

1 kg paprík, 1 kg rajčín,

1 kg cibule, 1 kg fazule, 100 ml octu, 100 ml oleja, 100 g cukru, 1 deko

Fazuľu uvaríme do mäkka. Cibuľu, papriky a rajčiny nadrobno pokrájame a na oleji udusíme. pridáme uvarenú precedenú fazuľu, príchute, preosiate deko, dobre premiešame a podusíme. Zmesou naplníme malé poháre a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Čalamáda

5 kg bielej kapusty, 2,5 kg papriky, 2 kg mrkvy, 1 kg kryštálového cukru, 1 deko, 1 liter octu, 0,5 kg cibule.

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na drobné rezance, mrkvu postrúhame na strúhadle a uložíme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, dekom a zalejeme octom, dobre premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň poukladáme čalamádu do zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme tak, aby šťava vrela v pohároch asi 10 minút.

Jahodový džem

Očistené jahody dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na kilogram ovocia počítame asi 400 g cukru.

Necháme 24 hodín stáť a potom na miernom ohni varíme 20 – 30 minút. Horúci džem plníme do pohárov, ktoré previažeme celofánom a uložíme v tmavej a chladnej miestnosti.

Jahodový kompót

V litra vody povaríme kg cukru a zbierame penu až do úplného vyčistenia. Potom prisypeme 1 a kg tvrdších, zrelých, očistených jahôd a mierne zahrievame k bodu varu. Snímeme z ohňa a nádobu prenesieme do chladnejšej miestnosti, kde zmes necháme 24 hodín odstáť. Takto upravené jahody potom prelejeme i so šťavou do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.

Jahody vo vlastnej šťave

Kilogram umytých a odstopkovaných jahôd rozmixujeme so 400 g cukru.

Zmes naplníme do pohárikov, dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. V zimnom období použijeme jahody vo vlastnej šťave na prípravu rôznych krémov, ovocných pohárov, ale aj do palaciniek apod.

Jahodový lekvár

Dva kilogramy umytých, odkvapkaných jahôd nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zvaríme 2 dl vody s 1,8 kg kryštálového cukru.

Miešame ešte asi 10 minút, kým sa sirup nezačne perliť a tvoriť malé bublinky. Sirup nalejeme na jahody a varíme 30 minút za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa, naplníme do dobre umytých menších pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(r)


  1. Vrtuľník letel do Turzovky k zranenému dievčatku, pre zlé počasie sa vrátil na základňu 1 663
  2. Kysuce vašimi očami alebo čo zachytil objektív 33. 278
  3. Jaroslav Šidlo: Túto šancu si veľmi vážim 233
  4. Vodičke namerali v Čadci takmer tri promile 190
  5. Kysuca si počínala víťazne, Roman Baláž strelil dva góly Foto 187
  6. Lyžiarovi v Makove pomáhali leteckí záchranári Foto 148
  7. Kysučania sa zabávali na plese Foto 127
  8. Bronzovú radosť zatienila vysoká prehra Foto 114
  9. Mal sa rozhodnúť do dvoch hodín. Staňo sa vracia do Poľska, je asistentom trénera v Niecieczi Foto 110
  10. Mária Ďuranová: Život je často ako rebrík do kurína. Príliš krátky a dosť ušpinený 99

Najčítanejšie správy

Kysuce

Vrtuľník letel do Turzovky k zranenému dievčatku, pre zlé počasie sa vrátil na základňu

Sedemročné dievčatko utrpelo pri sánkovaní vážny úraz. Na pomoc privolali posádku leteckých záchranárov zo Žiliny. Pre zlé počasie sa vrtuľník musel vrátiť na základňu. Napokon ju do nemocnice previezli hasiči.

Kysuce vašimi očami alebo čo zachytil objektív 33.

Zima sa ešte tak skoro svojho žezla určite nevzdá. Niektorí si minulý týždeň aj zafrflali, keďže v mrazivých dňoch museli behať okolo áut so škrabkou v ruke. Tí však, čo si našli čas a vybrali sa do prírody, mohli vidieť, aká dokáže by pani Zima umelkyňa.

Jaroslav Šidlo: Túto šancu si veľmi vážim

Asistentom mladého trénera bude Juraj Švábik, dorast prevezme Jozef Blahuta.

Vodičke namerali v Čadci takmer tri promile

Kontroly na cestách boli aj počas 7. týždňa a polícia opäť vyťahovala pokutové bloky. Viacerí vodiči sa budú musieť „načas“ rozlúčiť s vodičákom.

Kysuca si počínala víťazne, Roman Baláž strelil dva góly

Pozrite si výsledky prípravných zápasov, ktoré sa hrali v uplynulý týždeň.

Blízke regióny

Kde sa dá v Liptove dobre zalyžovať? Ponúkajú sa malé strediská

Pravá zima nechala na seba čakať. Začiatok sezóny vyzeral katastrofálne, počasie sa umúdrilo tak ,ako sa na toto ročné obdobie patrí, a vďaka mrazu a snehu mohli spustiť prevádzku aj menšie strediská a dedinské lyžiarske vleky.

Učiteľ z Oravy absolvoval vesmírny výcvik v americkej NASA

Peter Strežo sa podieľal na zostrojení lunárneho modulu, programoval rakety, zásoboval kozmonautov vo vesmíre, prežil pád vrtuľníka. Zvládol aj pozíciu veliteľa misie na Mars. Zo Zeme sa však neodlepil.

Hokejisti zrejme narazia v semifinále na silné Humenné

Martinčania bez problémov preskočili štvrťfinálovú bratislavskú prekážku. V ďalšom kole narazia na Humenné alebo Liptovský Mikuláš B.

Boli šikovní mäsiari, počuli sme aj príbeh o túlavom prasati

Jaternice, klobásky, tlačenka a výborné mäsko. Bez toho sa nezaobíde fašiangové obdobie. Ak sú dobrí majstri , mäsiari, vydarí sa vždy aj obecná zabíjačka. A býva veselo.

Oravci reagovali na medaily Naste Kuzminovej pesničkou

Spevák Marián Vlčák z Oravy naspieval úspešnej biatlonistke pesničku. Vypočujte si ju.

Všetky správy

Nemci hokejovú senzáciu nezavŕšili, Rusi rozhodli o zlate v predĺžení

Jedinými premožiteľmi Rusov na olympijskom turnaji boli Slováci.

Ruskí hokejisti počas tónov olympijskej hymny spievali svoju vlastnú

Rusi porušili zákaz, spolu s fanúšikmi si zaspievali svoju hymnu.

Nemci boli pár sekúnd od zázraku. Zastavilo sa nám srdce, priznal Daciuk

Hokejové zlato v Pjongčangu získali Rusi, vo finále zdolali Nemcov 4:3 po predĺžení.

Holandsko sa mení na narkoštát. Polícia nezvláda boj s kartelmi

Veci, vďaka ktorým je Holandsko úspešné, uľahčujú život aj kartelom.

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.