, 2 mrkvy,
1 petržlen, 1 mladý kaleráb, olej, 1 cibuľa, mletá červená paprika, soľ, zelená petržlenová vňať.
Polievku pripravujeme z mladej a čerstvej zeleniny, aby mala charakteristickú chuť i vôňu. Karfioly rozoberieme na ružičky, mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme a pokrájame. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať a trocha osušiť. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a opäť dáme na oheň. Potom pridáme rozobratý karfiol, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb, prikryjeme a dusíme 15 minút. Zalejeme jemným mäsovým vývarom alebo vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Vody pridáme len toľko, aby polievku nebolo treba zahusťovať a dopĺňať závarkou. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.