Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Rady do kuchyne

Poháre a viečka Poháre na zaváranie aj viečka mus

Poháre a viečka

Poháre na zaváranie aj viečka musia byť absolútne čisté a nepoškodené. Najvhodnejšie sú vrchnáky s gumeným krúžkom.

Fóliu navlhčiť

Fóliu (pergamenovú, celofánovú) ľahšie napnete na poháre, keď ju najprv navlhčíte vodou alebo čistým liehom. Po napnutí pevne uviažte.

Otváranie zaváranín

S otvorením zaváraniny si ľahšie poradíte, keď pohár ponoríte hore dnom do horúcej vody. Táto metóda sa osvedčila aj pri sklenených viečkach, keď sa vám náhodou odtrhne gumený krúžok.

Skryť Vypnúť reklamu

Alkohol proti plesni

Kým lekvár zavriete, nalejte na povrch čistý lieh, alebo naň položte kúsok pergamenového papiera či fólie namočenej do liehu. Tento postup však nie je potrebný, keď pevne uzavreté poháre ešte asi 10 minút sterilizujete pri teplote 90 stupňov Celzia v špeciálnom hrnci alebo v rúre. Tak získate trvanlivý lekvár.

Poháre hore dnom

Keď používate normálne poháre s viečkom na závit, predídete plesniveniu zaváraniny tak, že ju skladujete postavenú hore dnom.

Plesnivé vyhodiť

Keď ste zavárali lekvár alebo želé bez cukru či len s trochou cukru, dlho nevydržia. Keď zaváraninu napadne pleseň, vyhoďte ju. Pleseň už totiž mohla preniknúť celým obsahom pohára.

Zber v daždi

Ovocie určená na zaváranie nikdy neoberajte v daždi. Mohlo by to mať vplyv na jeho trvanlivosť aj chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrelé ovocie

Na lekvár používajte len celkom zrelé plody, nie však nahnité.

Poháre na vlhkú utierku

Keďže sa poháre plnia horúcim lekvárom, poukladajte ich na vlhkú utierku, aby nepopraskali. Naplnené poháre okamžite uzavrite; predtým však nezabudnite dosucha vyutierať okraje pohárov.

Na gumičku bielok

Aby gumičky zaváracieho pohára poriadne tesnili, navlhčite ich bielkom.

1 kg ovocia: 1 kg cukru

Ovocie najprv nechajte niekoľko hodín odpočívať, až potom z neho začnite variť lekvár. Kúsky ovocia vložte do veľkej misy a posypte ich cukrom. Na kilogram ovocia použite kilogram cukru. Želírovacieho cukru môže byť podľa chuti aj menej.

Vysušený povrch

Keď nebol pohár správne uzavretý, môže povrch lekváru vyschnúť. Nalejte naň trochu horúcej vody a rozmiešajte. Lekvár bude opäť vláčny, ale musí sa rýchlo skonzumovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Slivkový lekvár vydrží dlhšie

Čím je slivkový lekvár hustejší, tým dlhšie vydrží. Slivky varte v troche vody s kvapkou rumu, škoricovou kôrou a klinčekom. Chutí vynikajúco.

Citrónová šťava do lekváru

Lekvár získa lahodnejšiu chuť, keď doň tesne pred dovarením pridáte šťavu z citróna. Navyše si zachová pôvodnú farbu.

Stuhnuté želé

Keď polovicu želírovacieho cukru pridáte do želé až tesne pred ukončením varenia, stuhne rýchlejšie.

Rovná vlna

Vypáraná vlna bude opäť rovná, keď ju navijete na fľašu s horúcou vodou.

Pracie prášky

Na pranie používajte len prípravky bez fosfátov, prispejete k zníženiu zamorenia odpadových vôd. Syntetické pracie prostriedky znečisťujú vodu.

Ocot ako zmäkčovač

Zmäkčovače zbytočne zaťažujú odpadové vody. Obsahujú tenzidy, ktoré sčasti ostávajú v bielizni a neraz znižujú savosť tkaniny. V niektorých prípadoch dokonca spôsobujú alergie. Namiesto zmäkčovača použite ocot. Má tie isté účinky a chráni prírodu.

Cukor škrobí

Na škrobenie záclon a hačkovaných dečiek môžete použiť aj cukrový roztok.

Soľ čistí

Záclony budú dlhšie odolávať špine, keď do postelnej vody na plákanie pridáte za hrsť soli.

Namáčanie v slanej vode

Bavlnené vreckovky a obrúsky, ktoré ani po vyvarení nežiaria belosťou, namočte na jeden deň do slanej vody.

Zvyšky ako kefa

Zvyšky mydiel neodhadzujte, ale zbierajte do pohára s vodou. Aspoň máte vždy poruke voňavý prostriedok na pranie v rukách.

Zamat ako kefa

Zamat najlepšie „vykefujete“ kúskom iného zamatu. Trochu ho navlhčite a šúchajte proti smeru tkaniny. Po chvíli z odevu zmiznú všetky otlačené miesta.

Mastný zamat

Zamastený zamatový golier najlepšie očistíte benzínom.

Zaprášený zamat

Zaprášený zamat bude opäť ako nový, keď kefu na šaty namočíte do soli a látku zľahka prekefujete. Dokonca aj staré šaty získajú po tejto procedúre novší vzhľad.

Špinavý golier a manžety

Špinavý golier a manžety navlhčite dôkladne jadrovým mydlom (zažltnutý aj kriedou), 10 minút nechajte pôsobiť a potom poriadne vyšúchajte kefkou na nechty. Nakoniec operte ako zvyčajne.

Šampón na golier

Do špinavého goliera kefou vtrite šampón na vlasy, lebo ten veľmi účinne rozpúšťa telovú mastnotu. Asi hodinu nechajte pôsobiť a potom postupne ako inokedy.

Bavlnený odev naruby

Na odev z bavlneného mate- riálu sa neprichitia chlpy, keď ho pred praním prevrátite naruby.

Čaj farbí

Chcete zafarbiť už nie celkom biele tričko na béžovo alebo hnedo? Tak ho jednoducho ponorte do čierneho čaju. čím tmavší odtieň chcete dosiahnuť, tým silnejší musí byť čaj a tým dlhšie v ňom tričko nechajte.

Zažltnutá bielizeň

Zažltnutú bielizeň namočte na noc do kyslého mlieka a potom ju operte ako zvyčajne.

Prášok do pečiva bieli

Bielizeň na vyváranie a sivasté záclony budú opäť snehobiele, keď do pracieho prostriedku na hlavné pranie pridáte balíček prášku do pečiva.

Ocot proti pachu

Pach potu odstránite zo šiat a pulóvrov, keď prepotené miesta (napríklad pod pazuchami) preperiete alebo vydrhnete silnou octovou vodou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  4. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  5. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  6. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  7. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  8. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  9. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  10. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  1. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  2. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  3. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  4. 7 najčastejších chýb pri zateplení fasády
  5. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  6. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  7. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  8. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  9. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  10. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 631
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 14 105
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 10 920
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 10 610
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 733
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 248
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 102
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 663
  9. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 663
  10. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov 6 500
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

21. apr
Majster Miroslav Smažák (vľavo) so svojím kolegom Martinom Tkáčikom.

Pre deti bude najzaujímavejší a najlákavejší vyššie spomínaný detský náučný turistický chodník o lesných zvieratách.

11 h
Radovan Fujak, kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica.

Dvadsaťtriročný kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica verí, že výkony mužstva sa budú postupne zlepšovať.

21. apr
Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline.

Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline, ktorá svoju účasť v programe slávnostne zakončí konferenciou vysielanou online dňa 27. apríla.

21. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?