ú mnohí Kysučania. Leto a s ním spojený zber hríbov. Tradíciou je, že viacerí ich nezbierajú kvôli vášni, či zásobám na zimu. Predávajú ich buď popri cestách, dílerom, alebo s nimi cestujú za hranice. Najmä z prihraničných obcí vyvážajú hríby, najmä dubáky a kuriatka do susednej Moravy. Samozrejme, že takíto predajcovia musia spĺňať príslušné predpisy. Ako uviedli v týchto dňoch české masmédia, skúške preukazujúcej znalosti hríbov sa budú musieť podrobiť podnikatelia zaoberajúci sa pestovaním, predajom a spracovaním hríbov pre potravinárske účely. Absolvovaním skúšky získajú osvedčenie, ktoré vyžaduje novelizácia zákona o potravinách a tabakových výrobkoch. Krajská hygienická stanica v Ostrave plánuje skúšky v siedmich termínoch od 25. júna do 19. decembra. Žiadatelia o osvedčenie budú musieť preukázať perfektné znalosti o voľne rastúcich i pestovaných jedlých hubách. K žiadosti musí plnoletý žiadateľ priložiť osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti a výpis z registra trestov, ktorý nebude starší ako tri mesiace. Postačia údajne i overené kópie týchto dokladov. Žiadosť o vykonanie skúšky znalosti húb musí rovnako obsahovať osobné údaje, ako je adresa, dátum a miesto narodenia, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, dosiahnuté vzdelanie a jeho zameranie. Nesmie chýbať ani dĺžka a obsah praxe na úseku zberu, triedenia a spracovania hríbov a navrhovaný rozsah osvedčenia.
(ih)