Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

rady do kjuchyne

Rozmrazovanie ovocia Zmrazené ovocie by ste mali

Rozmrazovanie ovocia

Zmrazené ovocie by ste mali rozmrazovať tak, že ho zalejete horúcou cukrovou vodou. Plody si zachovajú sviežu farbu.

Mrazené surové vajce

Celé surové vajcia v škrupine nezmrazujte, lebo budú huspeninovité. Buď ich predtým mierne vyšľahajte, alebo zmrazte osobitne bielok a osobitne žĺtok.

Mrazenie čerstvých byliniek

Petržlen a iné čerstvé bylinky sa dajú dobre mraziť. Nekrájajte ich, umyte, hrubé stonky odstráňte, rastliny osušte a zmrazte. Keď stuhnú, niekoľkokrát buchnite po vrecúšku – a bylinky sú posekané.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvé nepatrí na zmrazené

Dbajte, aby čerstvé potraviny, ktoré dávate do mrazničky, neprišli do styku s už zmrazenými. Náhle teplo zmrazenému jedlu neosoží.

Noviny izolujú

Novinový papier sa veľmi osvedčil ako izolačný materiál. Potraviny zabalené do studených vlhkých novín vydržia dlhšie zmrazené.

Nepoškodené hrnce

Na zavárané ovocie používajte výlučne nepoškodené (teda neobité), dokonale odmastené smaltované alebo nerezové hrnce. Nereagujú s kyselinou. Pri varení hrniec nezakrývajte a naplňte ho iba do polovice.

Malé poháre

Na lekváre a želé sú vhodnejšie malé poháre. Ich obsah rýchlejšie spotrebujete, čiže nehrozí znehodnotenie.

Čisté poháre

Poháre musíte pred zaváraním dôkladne vymyť horúcou vodou. Neutierajte ich, len nechajte odkvapkať.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané pečivo

Slané pečivo nikdy nepodávajte ani neodkladajte na strieborný podnos, soľ sa zažerie do striebra a vytvorí na ňom fľaky.

Miešanie cesta

Cesto by ste vždy mali miešať jedným smerom, lebo zmenami pohybu môžete ohroziť neskoršiu kvalitu kysnutia.

Hladká alebo hrubá múka

Základom úspechu je správna voľby druhu múky. Hrubú múku používajte na kypré koláče, krehké a piškótové cesto a na tortové korpusy. Polohrubú múku na kysnuté alebo varené cesto, hladkú na záviny.

Bielok pomôže

Spodok piškótového cesta ľahko popraská (najmä keď je pridlho v rúre). Trošku tomu pomôžete, keď pukliny potriete bielkom a zlepíte. Aj „chyby krásy“ na vianočke, buchtách, šatôčkach a iných podobných múčnikoch zamaskujete bielkom alebo vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu do chladničky

Vymastenú formu pred pečením vložte na chvíľu do chladničky, tak sa tuk nezmieša s cestom a upečený koláč sa z formy ľahko uvoľní.

Puding so snehom

Puding bude úžasne kyprý, keď doň primiešate hustý sneh z bielkov.

Puding bez kožky

Na pudingu sa nevytvorí kožka, keď ho horúci posypete cukrom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 621
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 629
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 031
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 932
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 686
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 490
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 876
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 613
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 478
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Do mesta Čadca dorazili antigénové testy

S testovaním na nových odberových miestach začnú samosprávy piatok a v sobotu

3 h
Muži vystúpili z návesu zahraničného nákladného vozidla, chceli sa dostať do Rakúska.

V obci Radoľa zadržali sedem cudzincov, ani jeden nemal doklady

Sedem utečencov vystúpilo z návesu kamióna

Na oddelení cudzineckej polície v Žiline skončilo sedem mužov z Ázie, ktorých polícia zadržala v kysuckej obci Radoľa. Ani jeden z nich nemal pri sebe doklady.

4 h
Erik Gašinec (prvý sediaci zľava) ako kapitán na spoločnej fotografii mužstva ŠK Radoľa.

Za MŠK Žilina odohral aj niekoľko turnajov v zahraničí.

20 h
Ondrej Veselý

Podľa skúseného pedagóga je výučba náročná pre učiteľa, ale aj žiaka.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

24 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

23 h

Už ste čítali?