Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Prispôsobia sa bačovia a Dunčovia únii?

Chov oviec neodmysliteľne patrí ku kysuckému regió

nu

Kysuce – Májovú idylu sprevádza na kysuckých vŕškoch bľačanie ovečiek. „V súčasnosti už ožili pastviny pri všetkých kysuckých salašoch. Do terénu „vyšlo“ zhruba 11 387 kusové stádo oviec, ktoré tvoria plemenné járky, bahnice a plemenné barany, informovala naše noviny riaditeľka regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR v Čadci Ing. Anna Škrabáková. V minulosti mali chovatelia problémy najmä s vlnou. V skladoch jej pribúdalo, bol problém nájsť seriózneho odberateľa. V súčasnosti ju väčšina odpredáva Slovene, a.s. Žilina. Cena je 22 korún za kilogram, chovatelia ju prípadne vymieňajú za koberce alebo pracovné odevy. Sú však radi, že sa vlny zbavia. Peniaze, ktoré získajú, akurát pokryjú náklady na strihanie. V minulých dňoch odpredali spomínanej akciovke vlaňajšiu i tohtoročnú vlnu. Podľa informácie Ing. A. Škrabákovej predpokladajú, že z jedného chovu bahnice vyprodukujú okolo 15 kg syra, čo pri zhruba 6500 kusovom počte predstavuje 97 500 kilogramov. Ovčiu hrudku odovzdajú na spracovanie do syrárni v Turčianskych Tepliciach. Chov oviec mal na Kysuciach svoju tradíciu. Podobne ako iné oblasti Slovenska, aj Kysuce boli známe salašníckym chovom oviec. V minulosti salašnícke podnikanie a jeho organizácia v severnej časti Kysúc – Oščadnica, Skalité, Čierne bolo mimoriadne zaujímavé a nemalo obdobu v slovenskej časti Karpát. Bolo podobné ako v susedných oblastiach poľského a moravského okolia Tešína. Salaše na Kysuciach bývali umiestnené na horských pasienkoch, alebo pri poľnohospodárskej pôde v údoliach. Pri salašníckom spôsobe chovu oviec sa spracovávalo ovčie mlieko na hrudkový syr. Rovnako je tomu aj teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zrážanie mlieka sa používala šťava z teľacieho žalúdka, čo viacerí praktizujú doposiaľ. Salaše boli raritou najmä pre ľudí prichádzajúcich z miest. Zvlášť keď si mohli ochutnať zo žinčice či oštiepka. Parenice, korbáčiky, oštiepky a ovčia hrudka boli kedysi najlepším „podarúnkom“. Niekedy lepším platidlom než slovenská koruna. Zdá sa, že kvôli sprísneným podmienkam týkajúcich sa spracovania mlieka, táto tradícia zakape. Vinu na tom bačovia ani Dunčovia nemajú. Skôr prísne predpisy, ktoré by mali napomôcť nášmu správnemu vykročeniu do Európskej únie. Faktom je, že na Kysuciach majú kredit na spracovanie výrobkov z ovčieho mlieka, ako je bryndza, korbáčiky, parenice, len Poľnohospodárske obchodné družstvo Radoľa, ostatné takýmito spracovateľskými kapacitami nedisponujú. V kysuckom regióne si dobre počína aj firma ABEL plus, s.r.o Podvysoká, ktorá vlastní 380 kôz. Ako uviedla Ing. Škrabáková, firma patrí k posledným chovateľom kôz na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Iveta Hažíková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  2. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  3. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  4. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  5. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  6. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  7. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  1. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  2. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  4. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  5. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  8. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  9. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  10. Investovanie sa tento rok oplatí
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 323
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 17 620
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 9 382
  4. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 024
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 576
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 401
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 932
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 914
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 824
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 6 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Radovan Fujak, kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica.

Dvadsaťtriročný kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica verí, že výkony mužstva sa budú postupne zlepšovať.

12 h
Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline.

Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline, ktorá svoju účasť v programe slávnostne zakončí konferenciou vysielanou online dňa 27. apríla.

14 h

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

16 h
Absencia chodenia do školy si podľa psychologičky vyberá svoju daň.

Fungovať budú aj špeciálne školy a končiace ročníky stredných škôl.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Vážna nehoda sa stala dnes skoro ráno na R1 neďaleko Trnavy.

17 h

Nemocnica chce využiť skúsenosti z druhej vlny pandémie. Plánuje zriadiť samostatný pavilón pre covidových pacientov.

20. apr

Divá zver prichádza k ľudským obydliam kvôli potrave.

20. apr

Už ste čítali?