Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prispôsobia sa bačovia a Dunčovia únii?

Chov oviec neodmysliteľne patrí ku kysuckému regió

nu

Kysuce – Májovú idylu sprevádza na kysuckých vŕškoch bľačanie ovečiek. „V súčasnosti už ožili pastviny pri všetkých kysuckých salašoch. Do terénu „vyšlo“ zhruba 11 387 kusové stádo oviec, ktoré tvoria plemenné járky, bahnice a plemenné barany, informovala naše noviny riaditeľka regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR v Čadci Ing. Anna Škrabáková. V minulosti mali chovatelia problémy najmä s vlnou. V skladoch jej pribúdalo, bol problém nájsť seriózneho odberateľa. V súčasnosti ju väčšina odpredáva Slovene, a.s. Žilina. Cena je 22 korún za kilogram, chovatelia ju prípadne vymieňajú za koberce alebo pracovné odevy. Sú však radi, že sa vlny zbavia. Peniaze, ktoré získajú, akurát pokryjú náklady na strihanie. V minulých dňoch odpredali spomínanej akciovke vlaňajšiu i tohtoročnú vlnu. Podľa informácie Ing. A. Škrabákovej predpokladajú, že z jedného chovu bahnice vyprodukujú okolo 15 kg syra, čo pri zhruba 6500 kusovom počte predstavuje 97 500 kilogramov. Ovčiu hrudku odovzdajú na spracovanie do syrárni v Turčianskych Tepliciach. Chov oviec mal na Kysuciach svoju tradíciu. Podobne ako iné oblasti Slovenska, aj Kysuce boli známe salašníckym chovom oviec. V minulosti salašnícke podnikanie a jeho organizácia v severnej časti Kysúc – Oščadnica, Skalité, Čierne bolo mimoriadne zaujímavé a nemalo obdobu v slovenskej časti Karpát. Bolo podobné ako v susedných oblastiach poľského a moravského okolia Tešína. Salaše na Kysuciach bývali umiestnené na horských pasienkoch, alebo pri poľnohospodárskej pôde v údoliach. Pri salašníckom spôsobe chovu oviec sa spracovávalo ovčie mlieko na hrudkový syr. Rovnako je tomu aj teraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zrážanie mlieka sa používala šťava z teľacieho žalúdka, čo viacerí praktizujú doposiaľ. Salaše boli raritou najmä pre ľudí prichádzajúcich z miest. Zvlášť keď si mohli ochutnať zo žinčice či oštiepka. Parenice, korbáčiky, oštiepky a ovčia hrudka boli kedysi najlepším „podarúnkom“. Niekedy lepším platidlom než slovenská koruna. Zdá sa, že kvôli sprísneným podmienkam týkajúcich sa spracovania mlieka, táto tradícia zakape. Vinu na tom bačovia ani Dunčovia nemajú. Skôr prísne predpisy, ktoré by mali napomôcť nášmu správnemu vykročeniu do Európskej únie. Faktom je, že na Kysuciach majú kredit na spracovanie výrobkov z ovčieho mlieka, ako je bryndza, korbáčiky, parenice, len Poľnohospodárske obchodné družstvo Radoľa, ostatné takýmito spracovateľskými kapacitami nedisponujú. V kysuckom regióne si dobre počína aj firma ABEL plus, s.r.o Podvysoká, ktorá vlastní 380 kôz. Ako uviedla Ing. Škrabáková, firma patrí k posledným chovateľom kôz na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Iveta Hažíková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 19 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 217
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 021
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 670
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 861
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 927
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 516
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 297
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

TECH RUBRIKA

Výborná ponuka nielen pre študentov: Notebook ideálny na online vyučovanie

V spolupráci so spoločnosťou MP Comp., s.r.o., prevádzka FreshIT, COOP Jednota Tempo SUPERMARKET, sme pre vás pripravili TECH rubriku, v ktorej vám budeme predstavovať špičkové produkty.

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Helena Tomašiková: V čase pandémie sú pravidelní darcovia krvi ešte dôležitejší

Kysucká nemocnica opäť zápasí s nedostatkom krvi. Obracia sa na darcov s prosbou o pomoc.

Nemocnica sa spolieha aj na pomoc tohtoročnej Študentskej kvapky krvi.

Vpred ho ženie myšlienka byť najlepším na svete

Ladislav Litva začínal ako futbalista.

Ladislav Litva chcel byť v mladosti najlepší futbalista na svete. Dnes patrí k najlepším naturálnym kulturistom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?