
Palič František Holáň pracuje v ochodnickej pálenici, dnes nesúcej názov Tobeco Ochodnica, už 35, rokov a tak vie o výrobe destilátov z ovocia skutočne veľa. Vysvetľuje, že kvalita pálenky je závislá na dobrom kvase. Lebo keď je ten nanič, potom ťažko čakať nejaký zázrak. Sezónu začali v decembri minulého roku a predpokladajú, že budú páliť asi tak do konca marca. Zákazníci sem prichádzajú, ako hovorí, nielen z Kysúc, tiež od Bytče a spoza Žiliny. V posledných rokoch sa akosi nedarí slivkám a tak momentálne tu väčšinou pália kalvados. Do pálenice musíte priviezť minimálne 200 litrov kvasu, z čoho sa môže dať vypáliť 18 litrov pálenky. Všetko však záleží od toho, aké kvalitné je ovocie a akú má cukornatosť. Dozvedeli sme sa, že denne sú schopní spracovať 2000 litrov kvasu. K dispozícii sú dve päťstolitrové a dve dvestopäťdesiatlitrové nádrže. Pre zaujímavosť, dvesto litrov kvasu sa vypaľuje zhruba 3,5 hodiny, 500 až 600 litrov si vyžaduje 6 až 7 hodín. Nuž a funkcia paliča? Musí sledovať teplotu a napokon pálenku aj chuťovo zhodnotiť. Palič, je skrátka persona, ktorá vie všetko ustriehnuť. Kúrenie, prvý prepal , pretiahnutie do destilačného kotla, mierne kúrenie, až kým z toho posledného kotla nevyjde to najkvalitnejšie. Samozrejme, je tu ešte registračný stroj, ktorý zaznamenáva množstvo pretečeného liehu. Palič F. Holáň spomína všakovaké príhody, ktoré sa tu udiali. Nuž, nečudo, že sa niekedy stalo, že z toho miesta nie všetci mohli odísť po vlastných a museli im pomôcť. On sám, ktorý je aj "koštérom" hovorí, že si môže z každej várky maximálne liznúť. Lebo pravda je taká, kto by si uhol viacej ako treba, nemohol by byť paličom. A o tom to je...