Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene dnes rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Skanzen pozýva dnes na pochúťky pripravené na dobových peciach.Skanzen pozýva dnes na pochúťky pripravené na dobových peciach. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka  troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Podľa jej slov medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. „Na  vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky.  Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok ku strave, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne,“ vysvetľuje. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusty sa mohli najesť dosýta

„Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli  vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich  postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili,“ približuje históriu.

   Ako vraví, mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. „Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby  vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.“

Skryť Vypnúť reklamu

   Sviatočné popoludnie od 13. 30 h  spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.  Pripravená bude aj drezina, ktorá ich odvezie až na sedlo Beskýd. Je potrebné sa objednať, keďže je len 10- miestna.   „Parná mašinka U. 34 bude premávať podľa cestovného poriadku, na návštevníkov počká v stanici Skanzen. Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková. 

 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 842
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 789
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 021
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 792
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 929
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 738
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 271
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 165
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 991
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 706
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Ako to na olympiáde vyzeralo? Lukáš Giertl, vedúci výpravy vodných slalomárov, prezradil viac aj o výkonoch Slovákov.


1 h

V seriáli KAM S TURISTICKOU PALIČKOU vám postupne prinesieme tip na výlet zo všetkých obcí a miest na Kysuciach.


Lucia Palicová 17 h
Starý objekt pred asanáciou v porovnaní s vizualizáciou novej bytovky.

„Žiadostí máme veľmi veľa, čoho som sa aj obávala. Ľudia si ich začali podávať, akonáhle vznikol len nápad,“ hovorí starostka obce.


17 h

Týždenník MY hľadá nového kolegu/kolegyňu.


Redakcia 21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 3. aug

Stavebné povolenie nikto nenapadol. Susedia hovoria, že sa o ňom dozvedeli, až keď bolo právoplatné.


3. aug

Rodina chalupárov v obci Čavoj sa už takmer rok trápi so zosunom pôdy. Najnovšie spadla ďalšia časť svahu a majitelia chaty sa boja, čo príde ďalej.


4. aug

Stojí na okraji lesa, hrozilo rozšírenie požiaru do lesného porastu.


3. aug

Už ste čítali?