Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene dnes rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch sa rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Skanzen pozýva dnes na pochúťky pripravené na dobových peciach.Skanzen pozýva dnes na pochúťky pripravené na dobových peciach. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka  troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Podľa jej slov medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. „Na  vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky.  Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok ku strave, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne,“ vysvetľuje. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusty sa mohli najesť dosýta

„Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli  vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich  postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili,“ približuje históriu.

   Ako vraví, mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. „Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby  vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.“

Skryť Vypnúť reklamu

   Sviatočné popoludnie od 13. 30 h  spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého.  Pripravená bude aj drezina, ktorá ich odvezie až na sedlo Beskýd. Je potrebné sa objednať, keďže je len 10- miestna.   „Parná mašinka U. 34 bude premávať podľa cestovného poriadku, na návštevníkov počká v stanici Skanzen. Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková. 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 835
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 830
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 188
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 154
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 913
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Erik Gašinec (prvý sediaci zľava) ako kapitán na spoločnej fotografii mužstva ŠK Radoľa.

Za MŠK Žilina odohral aj niekoľko turnajov v zahraničí.

11 h
Ondrej Veselý

Podľa skúseného pedagóga je výučba náročná pre učiteľa, ale aj žiaka.

16 h
Patrícia Hmírová (v zelenom) v drese Leczny v zápase Ligy majstrov proti PSG.

Góly strieľala za Slovensko aj za klub.

20. jan

Škola pripravuje virtuálny Deň otvorených dverí.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

16 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

15 h

Muža našli už bez známok života.

21 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?