Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana

V skanzene si prídu na svoje milovníci polievok

Kysucký skanzen vo Vychylovke je jediným múzeom v prírode na Slovensku, ktoré má vo svojich objektoch funkčné dobové pece. Návštevníci si tam preto môžu často pochutiť na rôznych starodávnych jedlách. Tentokrát to budú polievky.

Kysucký skanzen bude patriť tradičným kysuckým polievkam.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí patrí už tradične medzi obľúbené podujatia kysuckého skanzenu. Dnešná nedeľa sa bude niesť s označením „polievková“. Lahodnými tónmi ju okorení od 13.30 h účinkovanie Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.
  „Na Slovensku slovo polievka vzniklo z výrazu polievať a označovalo druh jedla, keď sa pripravené prísady v tanieri zalievajú vývarom. V minulých storočiach boli základom stravy. Naši predkovia preferovali husté, sýte polievky, ktoré sa konzumovali ako raňajky, predkrm, alebo hlavné jedlo. Súviselo to so životným štýlom predchádzajúcich generácií, ktorých vysoký výdaj energie na každodenné činnosti vyžadoval vysoko energetickú stravu. Polievky však zohrávali neodmysliteľnú úlohu aj v tradíciách našich predkov. Spoločné jedenie novomanželov z jedného taniera na svadobnej hostine malo napríklad symbolizovať ich spoluprácu a súdržnosť,“ vysvetľuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Článok pokračuje pod video reklamou

   Ako chutí polievka uvarená v starej drevenici na dobovej peci  môžu vyskúšať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť spomínanú nedeľu v prírode. Opäť sa rozkúria staré dobové pece, na ktorých  šikovné lektorky  navaria polievky starých materí.  

     História polievok siaha až do desiateho tisícročia pred našim letopočtom a ich začiatok sa spája s vynájdením vodotesných nádob vhodných na varenie, obyčajne z hliny alebo zvieracej kože. Prvé polievky boli väčšinou zeleninovým vývarom. Mäsové sú vynálezom francúzskeho kulinárskeho umenia z podstatne neskoršieho obdobia. Silné  vývary „buoillon" sa používali ako liek pre chorých a ľudia im pripisovali mystickú liečivú moc.

    Hnidková pridáva aj jeden zdravý, chutný a rýchly recept na polievku z kvaky. „Na prípravu potrebujeme 20 dkg zemiakov, čierne korenie, soľ, rascu, maslo, majoránku.  Kvaku ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď je napoly uvarená, pridáme k nej zemiaky a spolu dovaríme. Pridáme lyžicu masla, zahustíme zápražkou. Dochutíme koreninami.“

   Polievková nedeľa však nemusí byť pre návštevníkov skanzenu len o jedle.  „Pre deti je pripravená v Raganovom mlyne interaktívna výstava Žijem na konári a je mi dobre. Na návštevníkov čaká parný rušeň s vyhliadkovými vagónmi a drezína, ktorá ich vyvezie až na sedlo Beskyd,“ dodáva Hnidková. Organizátori všetkých srdečne pozývajú a želajú návštevníkom pekný deň plný zážitkov.  

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 509
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 215
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 149
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 080
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 280
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 943
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 235
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 209
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 036
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 007

Hlavné správy z My Kysuce

Oslavy pritiahli ľudí z celého Slovenska

Víkend patril oslavám zvrchovanosti Slovenska. Každoročne si tento sviatok do Starej Bystrice príde uctiť množstvo ľudí z celého Slovenka. Už v piatok sa začali víkendové oslavy nočnou medzinárodnou hasičskou súťažou. Ráno zase nastúpili nohejbalové mužstvá.

Pozvánka na cyklistické preteky

Pretekári sa popasujú s 10,5-kilometrovou trasou.

Turistka utrpela úraz, pomohli jej horskí záchranári

Horských záchranárov z Veľkej Rače požiadali o pomoc pre 68-ročnú slovenskú turistku.

„Last minute“ termín u zubára pred dovolenkou sa oplatí

Nehovoríme o zvýhodnenej ponuke na stomatologické zákroky pred cestou za letným relaxom, ale o čase, ktorý by sme mali venovať kontrole našich zubov.

Zriadili nový dekanát

Rozhodnutím diecézneho biskupa Tomáša Galisa došlo prvého júla k vytvoreniu nového dekanátu Krásno nad Kysucou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré kompletne prerábajú. Prístupné by malo byť už v septembri.

Takto by malo vyzerať martinské aquacentrum

​​​​​​​Jednoduché a čisté riešenie budúceho aquacentra v Martine zaujalo odbornú porotu najviac.

Vybrali SME

Už ste čítali?