VYCHYLOVKA. Na návštevníkov kysuckého skanzenu čaká dnes takzvaná Sladká nedeľa. „Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše a piekli chutné koláče,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Počas dňa budú v skanzene pripravovať na dobových peciach priamo v objektoch rôzne sladké jedlá. Prezentovať sa bude aj Slovenský včelársky spolok Jána Čajdu z Veľkého Rovného.
„Vracajú sa ľudia cez tradičné jedlá naspäť ku koreňom?“ Túto otázku vraj často kladnú návštevníci kuchárkam, ktoré jedlá v skanzene pripravujú. „Samé boli veľmi prekvapené, ako sa ľuďom tieto podujatia páčia. Nezriedka si dokonca pýtajú recepty, výnimkou nie sú ani mladí. Čaro tradičnej kysuckej kuchyne je v tom, že jedlá sú jednoduché, rýchlo hotové a nepotrebujú žiadne špeciálne suroviny a ešte sú aj lacné. Ak tomu neveríte, príďte sa o tom presvedčiť,“ pozýva Hnidková. Od 13.30 hodiny osladí návštevníkom deň Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Návštevníci si môžu pobyt v skanzene spestriť aj jazdou na historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá je najväčším skvostom a národnou kultúrnou pamiatkou na Slovensku.

