Nedeľa, 16. máj, 2021 | Meniny má SvetozárKrížovkyKrížovky

Z novej pece vychádza chlieb s pôvodnou receptúrou

Výroba pekárenských výrobkov vo Viliji prebieha na moderných strojoch a zariadeniach. Tie spoločnosť nakupuje od renomovaných špecializovaných výrobcov.

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba.Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba. (Zdroj: VTA)

Ako nám prezradil generálny riaditeľ Jozef Klieštik, aktuálne finišujú s projektom modernizácie výrobnej linky na chleba. „Vymeniť výrobnú linku za stálej prevádzky je veľmi náročné. Demontácia starej a inštalácia novej výrobnej linky na chleba trvala niekoľko týždňov. Cieľom tohto projektu je zvýšenie hodinového výkonu výroby chleba spolu so zabezpečením jeho vyššej kvality a nižších nákladov na energie. Vyššia kvalita chleba bude spočívať vo zvýšenej vláčnosti striedky, vo väčšom objeme a rovnomernom pečení jemným sálavým neinvazívnym teplom pomocou termooleja,“ vysvetľuje. Výrobná linka na chleba však nie je prvou väčšou investíciou v rámci modernizácie Kysuckých pekární. „Spoločnosť má za sebou už tri úspešné projekty, a to inštaláciu Ekoblokov – zariadení na využitie odpadového tepla z pekárskych pecí, rekonštrukciu zariadení na výrobu technologickej pary a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného programu nákupom moderných technológií na skladovanie múky a tvarovanie ciest na výrobu bežného a jemného pečiva. Modernizácia výrobnej linky na chleba je naším štvrtým projektom a pevne veríme, že nie posledným. Chceme sa neustále zlepšovať, modernizovať a držať krok s najnovšími technológiami a mať navrch od konkurencie,“ pokračuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Používajú pôvodnú technológiu

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba trojstupňovým vedením kvasov. Podľa slov výrobno-technickej riaditeľky Veroniky Tkáčovej sa v rokoch 1974 – 1989 kvasy vyrábali nepretržite v týždenných intervaloch na zariadení KVT (kontinuálna výroba kvasov). Od roku 1989 sa z dôvodu poklesu výroby vyrábajú kvasy rovnako trojstupňovým vedením, ale len v 24-hodinových intervaloch, teda na každý deň sa robia nové kvasy z ražnej múky, droždia a vody a v diežach na miesenie cesta. „Chlieb, vyrábaný touto technológiou, má typickú vôňu, vláčnu striedku a charakteristickú nakyslú chuť, ktorá je výsledkom procesov, prebiehajúcich v kvasoch, hlavne pri mliečnom kvasení. Chlieb patrí od nepamäti k základným potravinám, a preto by nemal chýbať v každodennom jedálničku moderného človeka, samozrejme, okrem celiatikov. Konzumácia chleba je dôležitá pre obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov rady B, železa a vápnika,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlastnia certifikáty kvality

Kysucké pekárne držia krok aj s najnovšími medzinárodne uznávanými certifikátmi a normami, ktoré sú v profesionálnej pekárenskej praxi nutnosťou. Bežnému človeku však tieto veci veľa nepovedia. Opýtali sme sa preto, aký je ich význam. „Vlastníme certifikát kvality FSSC 22000, čo znamená, že každá vykonávaná činnosť v spoločnosti je popísaná, riadená platnou a schválenou smernicou v zmysle tejto normy. Certifikát má platnosť tri roky a každý rok sa musí vykonávať externou spoločnosťou audit, dohľadový alebo recertifikačný. Tieto certifikáty si vyžadujú väčší odberatelia, hlavne zahraničné reťazce, ktoré chcú mať zabezpečenú dodávku potravín od spoločnosti na určitej úrovni. Je to požiadavka nad rámec platnej legislatívy,“ dodáva Veronika Tkáčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Viete, ktoré výrobky majú ľudia najradšej?

Pod značkou Vilija nájdete vyše 20 druhov sladkého, jemného pečiva, široký sortiment cukrárenských výrobkov, v sortimente je vyše 40 druhov chleba, okolo 80 druhov pečiva. Spoločnosť na trh každoročne uvádza množstvo noviniek. Zaujímalo nás, ktoré majú zákazníci najradšej. „K najobľúbenejším aj naďalej patria tradičné výrobky, ako rožok hladký, konzumný chlieb, zemiakový chlieb, grahamový rožok, závin s makovou náplňou, chlieb dlháň a rožok sladký. Z cukrárskych výrobkov sú to predovšetkým medový krémeš, francúzska kocka a karamelový veterník,“ prezrádza Milan Majchrák, obchodný riaditeľ. V posledných rokoch do výroby zaviedli viacero noviniek, z ktorých sa veľkej obľube zákazníkov tešia predovšetkým tzv. zdravé výrobky ako chia rožok, špaldový chlieb, špaldový rožok, ľanový rožok, echtbrot viaczrnný chlieb, bielkovinový večerný chlieb, ale napríklad aj anglické rožky a babičkine buchty. „Výraznejší nárast predaja zaznamenávame aj u balených parených buchiet s ovocnou náplňou s jahodami a čučoriedkami, u ktorých sme nedávno zmenili náplne,“ dodáva.

Produkty Vilija ocenené Značkou kvality SK GOLD

Úplnou novinkou je udelenie ocenenia ZNAČKY KVALITY SK GOLD na výrobky Konzumný chlieb KB 450 g, Konzumný chlieb KB 1000 g, Zemiakový chlieb KB 450 g a Zemiakový chlieb KB 1000 g. Zároveň sme si prevzali aj rozhodnutie o udelení ZNAČKY KVALITY SK na výrobky Sendvič krájaný 400 g a Vianočka s hrozienkami balená 350 g. Toto ocenenie prevzal vo štvrtok 18. augusta pri príležitosti medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2016 obchodný riaditeľ Milan Majchrák z rúk ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriely Matečnej. 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  3. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  4. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  5. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  7. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  3. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  4. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  5. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  6. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  7. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  8. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  9. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  10. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 16 886
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 13 077
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 10 759
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 422
  5. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 8 173
  6. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 232
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 6 385
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 369
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 334
  10. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 6 042
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Turistická trasa je vhodná pre rodiny s deťmi aj pre všetkých, ktorí chcú okrem fyzickej kondičky posilniť svoju duševnú rovnováhu.

1 h

Plamene zachvátili drevenicu s prístavbou.

2 h
Radoslav Tatarčiak pred domácou tribúnou v drese FK Polom Raková.

Tridsaťpäťročný veterán je dôležitou súčasťou nielen rakovskej obrany, ale aj celého klubu.

15. máj
Aj vďaka nadšencom patríme k svetovej špičke.

V značení patríme medzi absolútnu svetovú špičku.

15. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Záchranárov na miesto nešťastia spustil vrtuľník lanovou technikou.

18 h

Takéto fungovanie má iba jeden smer, hovorí po vypadnutí do druhej ligy kapitán FC.

15 h

Do známej celoslovenskej súťaže sa zapojilo rekordných 29 obcí zo siedmich krajov.

15. máj

Skúmať ho budú vedci zo Slovenskej akadémie vied. Ak sa to podarí, napíšu o ňom vedecký článok.

15. máj

Už ste čítali?