Utorok, 29. november, 2022 | Meniny má Vratko

Z novej pece vychádza chlieb s pôvodnou receptúrou

Výroba pekárenských výrobkov vo Viliji prebieha na moderných strojoch a zariadeniach. Tie spoločnosť nakupuje od renomovaných špecializovaných výrobcov.

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba.Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba. (Zdroj: VTA)

Ako nám prezradil generálny riaditeľ Jozef Klieštik, aktuálne finišujú s projektom modernizácie výrobnej linky na chleba. „Vymeniť výrobnú linku za stálej prevádzky je veľmi náročné. Demontácia starej a inštalácia novej výrobnej linky na chleba trvala niekoľko týždňov. Cieľom tohto projektu je zvýšenie hodinového výkonu výroby chleba spolu so zabezpečením jeho vyššej kvality a nižších nákladov na energie. Vyššia kvalita chleba bude spočívať vo zvýšenej vláčnosti striedky, vo väčšom objeme a rovnomernom pečení jemným sálavým neinvazívnym teplom pomocou termooleja,“ vysvetľuje. Výrobná linka na chleba však nie je prvou väčšou investíciou v rámci modernizácie Kysuckých pekární. „Spoločnosť má za sebou už tri úspešné projekty, a to inštaláciu Ekoblokov – zariadení na využitie odpadového tepla z pekárskych pecí, rekonštrukciu zariadení na výrobu technologickej pary a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného programu nákupom moderných technológií na skladovanie múky a tvarovanie ciest na výrobu bežného a jemného pečiva. Modernizácia výrobnej linky na chleba je naším štvrtým projektom a pevne veríme, že nie posledným. Chceme sa neustále zlepšovať, modernizovať a držať krok s najnovšími technológiami a mať navrch od konkurencie,“ pokračuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Používajú pôvodnú technológiu

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba trojstupňovým vedením kvasov. Podľa slov výrobno-technickej riaditeľky Veroniky Tkáčovej sa v rokoch 1974 – 1989 kvasy vyrábali nepretržite v týždenných intervaloch na zariadení KVT (kontinuálna výroba kvasov). Od roku 1989 sa z dôvodu poklesu výroby vyrábajú kvasy rovnako trojstupňovým vedením, ale len v 24-hodinových intervaloch, teda na každý deň sa robia nové kvasy z ražnej múky, droždia a vody a v diežach na miesenie cesta. „Chlieb, vyrábaný touto technológiou, má typickú vôňu, vláčnu striedku a charakteristickú nakyslú chuť, ktorá je výsledkom procesov, prebiehajúcich v kvasoch, hlavne pri mliečnom kvasení. Chlieb patrí od nepamäti k základným potravinám, a preto by nemal chýbať v každodennom jedálničku moderného človeka, samozrejme, okrem celiatikov. Konzumácia chleba je dôležitá pre obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov rady B, železa a vápnika,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Vlastnia certifikáty kvality

Kysucké pekárne držia krok aj s najnovšími medzinárodne uznávanými certifikátmi a normami, ktoré sú v profesionálnej pekárenskej praxi nutnosťou. Bežnému človeku však tieto veci veľa nepovedia. Opýtali sme sa preto, aký je ich význam. „Vlastníme certifikát kvality FSSC 22000, čo znamená, že každá vykonávaná činnosť v spoločnosti je popísaná, riadená platnou a schválenou smernicou v zmysle tejto normy. Certifikát má platnosť tri roky a každý rok sa musí vykonávať externou spoločnosťou audit, dohľadový alebo recertifikačný. Tieto certifikáty si vyžadujú väčší odberatelia, hlavne zahraničné reťazce, ktoré chcú mať zabezpečenú dodávku potravín od spoločnosti na určitej úrovni. Je to požiadavka nad rámec platnej legislatívy,“ dodáva Veronika Tkáčová.

SkryťVypnúť reklamu

Viete, ktoré výrobky majú ľudia najradšej?

Pod značkou Vilija nájdete vyše 20 druhov sladkého, jemného pečiva, široký sortiment cukrárenských výrobkov, v sortimente je vyše 40 druhov chleba, okolo 80 druhov pečiva. Spoločnosť na trh každoročne uvádza množstvo noviniek. Zaujímalo nás, ktoré majú zákazníci najradšej. „K najobľúbenejším aj naďalej patria tradičné výrobky, ako rožok hladký, konzumný chlieb, zemiakový chlieb, grahamový rožok, závin s makovou náplňou, chlieb dlháň a rožok sladký. Z cukrárskych výrobkov sú to predovšetkým medový krémeš, francúzska kocka a karamelový veterník,“ prezrádza Milan Majchrák, obchodný riaditeľ. V posledných rokoch do výroby zaviedli viacero noviniek, z ktorých sa veľkej obľube zákazníkov tešia predovšetkým tzv. zdravé výrobky ako chia rožok, špaldový chlieb, špaldový rožok, ľanový rožok, echtbrot viaczrnný chlieb, bielkovinový večerný chlieb, ale napríklad aj anglické rožky a babičkine buchty. „Výraznejší nárast predaja zaznamenávame aj u balených parených buchiet s ovocnou náplňou s jahodami a čučoriedkami, u ktorých sme nedávno zmenili náplne,“ dodáva.

Produkty Vilija ocenené Značkou kvality SK GOLD

Úplnou novinkou je udelenie ocenenia ZNAČKY KVALITY SK GOLD na výrobky Konzumný chlieb KB 450 g, Konzumný chlieb KB 1000 g, Zemiakový chlieb KB 450 g a Zemiakový chlieb KB 1000 g. Zároveň sme si prevzali aj rozhodnutie o udelení ZNAČKY KVALITY SK na výrobky Sendvič krájaný 400 g a Vianočka s hrozienkami balená 350 g. Toto ocenenie prevzal vo štvrtok 18. augusta pri príležitosti medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2016 obchodný riaditeľ Milan Majchrák z rúk ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriely Matečnej. 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  2. Počúvaj hlas svojho srdca a študuj, čo ťa baví...
  3. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  4. Po štúdiu u nás si ťa skvelá práca nájde sama
  5. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  6. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  7. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  8. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  1. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  2. Zmeny v systéme revíznych postupov
  3. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  4. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  5. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  6. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  7. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  8. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 17 595
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 7 128
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 895
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 503
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 664
  6. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 020
  7. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022 1 676
  8. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 571

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Prvá adventná nedeľa
  2. Věra Tepličková: A sme tam, odkiaľ sme vyšli...
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Takto začala vojna v bezpečnostných zložkách. Kto potreboval zachrániť Seržanta?
  4. Erik Kriššák: Liberálna vôľa nie je nadávka, všakže, fátum?
  5. Helena Michlíková: Apartmány Hvar
  6. Michaela Jónová: Posledné Vianoce
  7. Martina Paulenová: Prečo (ne)bijem svoje deti
  8. Martin Šuraba: Bol som pri strednej škole
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 177 015
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 755
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 127
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 844
  5. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 017
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 878
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 394
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 2 551
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Čakáme Vás v parfumérii MUSCHIO na Lenčovej ulici 8995 v Žiline.


8 h
Žiaci počúvajú zážitky zo života narkomana s neskrývaným záujmom.

Aktivity v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám pripravila Mestská polícia Čadca s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja.


9 h

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta a okolitých obcí už nemusia cestovať za obľúbenými značkami do iných miest.


28. nov
TOP zostava siedmej ligy B mixuje známe tváre s novinkami.

Tri mužstvá nemajú v TOP zostave zastúpenie ani na lavičke náhradníkov.


28. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Prvá adventná nedeľa
  2. Věra Tepličková: A sme tam, odkiaľ sme vyšli...
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Takto začala vojna v bezpečnostných zložkách. Kto potreboval zachrániť Seržanta?
  4. Erik Kriššák: Liberálna vôľa nie je nadávka, všakže, fátum?
  5. Helena Michlíková: Apartmány Hvar
  6. Michaela Jónová: Posledné Vianoce
  7. Martina Paulenová: Prečo (ne)bijem svoje deti
  8. Martin Šuraba: Bol som pri strednej škole
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 177 015
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 755
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 127
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 844
  5. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 017
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 878
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 394
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 2 551
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu