Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

Z novej pece vychádza chlieb s pôvodnou receptúrou

Výroba pekárenských výrobkov vo Viliji prebieha na moderných strojoch a zariadeniach. Tie spoločnosť nakupuje od renomovaných špecializovaných výrobcov.

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba.Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba. (Zdroj: VTA)

Ako nám prezradil generálny riaditeľ Jozef Klieštik, aktuálne finišujú s projektom modernizácie výrobnej linky na chleba. „Vymeniť výrobnú linku za stálej prevádzky je veľmi náročné. Demontácia starej a inštalácia novej výrobnej linky na chleba trvala niekoľko týždňov. Cieľom tohto projektu je zvýšenie hodinového výkonu výroby chleba spolu so zabezpečením jeho vyššej kvality a nižších nákladov na energie. Vyššia kvalita chleba bude spočívať vo zvýšenej vláčnosti striedky, vo väčšom objeme a rovnomernom pečení jemným sálavým neinvazívnym teplom pomocou termooleja,“ vysvetľuje. Výrobná linka na chleba však nie je prvou väčšou investíciou v rámci modernizácie Kysuckých pekární. „Spoločnosť má za sebou už tri úspešné projekty, a to inštaláciu Ekoblokov – zariadení na využitie odpadového tepla z pekárskych pecí, rekonštrukciu zariadení na výrobu technologickej pary a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného programu nákupom moderných technológií na skladovanie múky a tvarovanie ciest na výrobu bežného a jemného pečiva. Modernizácia výrobnej linky na chleba je naším štvrtým projektom a pevne veríme, že nie posledným. Chceme sa neustále zlepšovať, modernizovať a držať krok s najnovšími technológiami a mať navrch od konkurencie,“ pokračuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Používajú pôvodnú technológiu

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba trojstupňovým vedením kvasov. Podľa slov výrobno-technickej riaditeľky Veroniky Tkáčovej sa v rokoch 1974 – 1989 kvasy vyrábali nepretržite v týždenných intervaloch na zariadení KVT (kontinuálna výroba kvasov). Od roku 1989 sa z dôvodu poklesu výroby vyrábajú kvasy rovnako trojstupňovým vedením, ale len v 24-hodinových intervaloch, teda na každý deň sa robia nové kvasy z ražnej múky, droždia a vody a v diežach na miesenie cesta. „Chlieb, vyrábaný touto technológiou, má typickú vôňu, vláčnu striedku a charakteristickú nakyslú chuť, ktorá je výsledkom procesov, prebiehajúcich v kvasoch, hlavne pri mliečnom kvasení. Chlieb patrí od nepamäti k základným potravinám, a preto by nemal chýbať v každodennom jedálničku moderného človeka, samozrejme, okrem celiatikov. Konzumácia chleba je dôležitá pre obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov rady B, železa a vápnika,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlastnia certifikáty kvality

Kysucké pekárne držia krok aj s najnovšími medzinárodne uznávanými certifikátmi a normami, ktoré sú v profesionálnej pekárenskej praxi nutnosťou. Bežnému človeku však tieto veci veľa nepovedia. Opýtali sme sa preto, aký je ich význam. „Vlastníme certifikát kvality FSSC 22000, čo znamená, že každá vykonávaná činnosť v spoločnosti je popísaná, riadená platnou a schválenou smernicou v zmysle tejto normy. Certifikát má platnosť tri roky a každý rok sa musí vykonávať externou spoločnosťou audit, dohľadový alebo recertifikačný. Tieto certifikáty si vyžadujú väčší odberatelia, hlavne zahraničné reťazce, ktoré chcú mať zabezpečenú dodávku potravín od spoločnosti na určitej úrovni. Je to požiadavka nad rámec platnej legislatívy,“ dodáva Veronika Tkáčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Viete, ktoré výrobky majú ľudia najradšej?

Pod značkou Vilija nájdete vyše 20 druhov sladkého, jemného pečiva, široký sortiment cukrárenských výrobkov, v sortimente je vyše 40 druhov chleba, okolo 80 druhov pečiva. Spoločnosť na trh každoročne uvádza množstvo noviniek. Zaujímalo nás, ktoré majú zákazníci najradšej. „K najobľúbenejším aj naďalej patria tradičné výrobky, ako rožok hladký, konzumný chlieb, zemiakový chlieb, grahamový rožok, závin s makovou náplňou, chlieb dlháň a rožok sladký. Z cukrárskych výrobkov sú to predovšetkým medový krémeš, francúzska kocka a karamelový veterník,“ prezrádza Milan Majchrák, obchodný riaditeľ. V posledných rokoch do výroby zaviedli viacero noviniek, z ktorých sa veľkej obľube zákazníkov tešia predovšetkým tzv. zdravé výrobky ako chia rožok, špaldový chlieb, špaldový rožok, ľanový rožok, echtbrot viaczrnný chlieb, bielkovinový večerný chlieb, ale napríklad aj anglické rožky a babičkine buchty. „Výraznejší nárast predaja zaznamenávame aj u balených parených buchiet s ovocnou náplňou s jahodami a čučoriedkami, u ktorých sme nedávno zmenili náplne,“ dodáva.

Produkty Vilija ocenené Značkou kvality SK GOLD

Úplnou novinkou je udelenie ocenenia ZNAČKY KVALITY SK GOLD na výrobky Konzumný chlieb KB 450 g, Konzumný chlieb KB 1000 g, Zemiakový chlieb KB 450 g a Zemiakový chlieb KB 1000 g. Zároveň sme si prevzali aj rozhodnutie o udelení ZNAČKY KVALITY SK na výrobky Sendvič krájaný 400 g a Vianočka s hrozienkami balená 350 g. Toto ocenenie prevzal vo štvrtok 18. augusta pri príležitosti medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2016 obchodný riaditeľ Milan Majchrák z rúk ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriely Matečnej. 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  4. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  8. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  1. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  4. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  7. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  8. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  10. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 292
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 841
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 333
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 184
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 818
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 162
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 178
  8. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 817
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 2 448
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 2 201

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali.
  2. Lubomir Zahora: Koľko je známych zriedkavých ochorení
  3. Ľudovít Mravík: Covid-19: Po stopách Covidu. Relevantné údaje! Situácia v Európe: Česko epicentrom!
  4. Víťazoslav Würschner: Vážení redaktori Plus JEDEN DEŇ
  5. Otilia Horrocks: Aký je Váš plán B?
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť.
  7. Jano Richter: Dnešnému jubilantovi
  8. Sylvia Smatanová: Máme predsa lockdown
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 616
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 997
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 467
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 981
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 803
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 572
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu 2 770
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 726
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Požiar komína rodinného domu v Starej Bystrici

Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu približne za dve hodiny.


7 h

Ušetrite pri kúpe predplatného SME.sk a zapojte sa do súťaže o luxusné ceny.


6. dec
Kysucké múzeum vydalo ďalšie číslo elektronického vedecko-populárneho časopisu

Vyšlo nové číslo internetového časopisu Kysucký múzejník, ktoré prináša novinky, ale aj témy pre všetky vekové skupiny


10 h
Ilustračné foto.

Muž aktuálne čelí obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladého muža pritlačil pracovný stroj, zraneniam podľahol.


11 h

Na bojnickom OAIM mali v posledných dňoch hospitalizovaných viacero obéznych pacientov s koronavírusom. Nedostatok zdravotných sestier sa podpísal pod to, že nemocnica na internete požiadala o pomoc fyzicky zdatných mužov.


9 h

Spôsobil škodu neúmyselne. Starosta žiada úhradu v plnom rozsahu.


6. dec

Po Vianociach zatvoria všetky neesenciálne obchody vrátane predajní obuvi a domácich potrieb.


7 h

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali.
  2. Lubomir Zahora: Koľko je známych zriedkavých ochorení
  3. Ľudovít Mravík: Covid-19: Po stopách Covidu. Relevantné údaje! Situácia v Európe: Česko epicentrom!
  4. Víťazoslav Würschner: Vážení redaktori Plus JEDEN DEŇ
  5. Otilia Horrocks: Aký je Váš plán B?
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť.
  7. Jano Richter: Dnešnému jubilantovi
  8. Sylvia Smatanová: Máme predsa lockdown
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 616
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 997
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 467
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 981
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 803
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 572
  7. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu 2 770
  8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 726
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu