Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Z novej pece vychádza chlieb s pôvodnou receptúrou

Výroba pekárenských výrobkov vo Viliji prebieha na moderných strojoch a zariadeniach. Tie spoločnosť nakupuje od renomovaných špecializovaných výrobcov.

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba.Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba. (Zdroj: VTA)

Ako nám prezradil generálny riaditeľ Jozef Klieštik, aktuálne finišujú s projektom modernizácie výrobnej linky na chleba. „Vymeniť výrobnú linku za stálej prevádzky je veľmi náročné. Demontácia starej a inštalácia novej výrobnej linky na chleba trvala niekoľko týždňov. Cieľom tohto projektu je zvýšenie hodinového výkonu výroby chleba spolu so zabezpečením jeho vyššej kvality a nižších nákladov na energie. Vyššia kvalita chleba bude spočívať vo zvýšenej vláčnosti striedky, vo väčšom objeme a rovnomernom pečení jemným sálavým neinvazívnym teplom pomocou termooleja,“ vysvetľuje. Výrobná linka na chleba však nie je prvou väčšou investíciou v rámci modernizácie Kysuckých pekární. „Spoločnosť má za sebou už tri úspešné projekty, a to inštaláciu Ekoblokov – zariadení na využitie odpadového tepla z pekárskych pecí, rekonštrukciu zariadení na výrobu technologickej pary a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného programu nákupom moderných technológií na skladovanie múky a tvarovanie ciest na výrobu bežného a jemného pečiva. Modernizácia výrobnej linky na chleba je naším štvrtým projektom a pevne veríme, že nie posledným. Chceme sa neustále zlepšovať, modernizovať a držať krok s najnovšími technológiami a mať navrch od konkurencie,“ pokračuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Používajú pôvodnú technológiu

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba trojstupňovým vedením kvasov. Podľa slov výrobno-technickej riaditeľky Veroniky Tkáčovej sa v rokoch 1974 – 1989 kvasy vyrábali nepretržite v týždenných intervaloch na zariadení KVT (kontinuálna výroba kvasov). Od roku 1989 sa z dôvodu poklesu výroby vyrábajú kvasy rovnako trojstupňovým vedením, ale len v 24-hodinových intervaloch, teda na každý deň sa robia nové kvasy z ražnej múky, droždia a vody a v diežach na miesenie cesta. „Chlieb, vyrábaný touto technológiou, má typickú vôňu, vláčnu striedku a charakteristickú nakyslú chuť, ktorá je výsledkom procesov, prebiehajúcich v kvasoch, hlavne pri mliečnom kvasení. Chlieb patrí od nepamäti k základným potravinám, a preto by nemal chýbať v každodennom jedálničku moderného človeka, samozrejme, okrem celiatikov. Konzumácia chleba je dôležitá pre obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov rady B, železa a vápnika,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlastnia certifikáty kvality

Kysucké pekárne držia krok aj s najnovšími medzinárodne uznávanými certifikátmi a normami, ktoré sú v profesionálnej pekárenskej praxi nutnosťou. Bežnému človeku však tieto veci veľa nepovedia. Opýtali sme sa preto, aký je ich význam. „Vlastníme certifikát kvality FSSC 22000, čo znamená, že každá vykonávaná činnosť v spoločnosti je popísaná, riadená platnou a schválenou smernicou v zmysle tejto normy. Certifikát má platnosť tri roky a každý rok sa musí vykonávať externou spoločnosťou audit, dohľadový alebo recertifikačný. Tieto certifikáty si vyžadujú väčší odberatelia, hlavne zahraničné reťazce, ktoré chcú mať zabezpečenú dodávku potravín od spoločnosti na určitej úrovni. Je to požiadavka nad rámec platnej legislatívy,“ dodáva Veronika Tkáčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Viete, ktoré výrobky majú ľudia najradšej?

Pod značkou Vilija nájdete vyše 20 druhov sladkého, jemného pečiva, široký sortiment cukrárenských výrobkov, v sortimente je vyše 40 druhov chleba, okolo 80 druhov pečiva. Spoločnosť na trh každoročne uvádza množstvo noviniek. Zaujímalo nás, ktoré majú zákazníci najradšej. „K najobľúbenejším aj naďalej patria tradičné výrobky, ako rožok hladký, konzumný chlieb, zemiakový chlieb, grahamový rožok, závin s makovou náplňou, chlieb dlháň a rožok sladký. Z cukrárskych výrobkov sú to predovšetkým medový krémeš, francúzska kocka a karamelový veterník,“ prezrádza Milan Majchrák, obchodný riaditeľ. V posledných rokoch do výroby zaviedli viacero noviniek, z ktorých sa veľkej obľube zákazníkov tešia predovšetkým tzv. zdravé výrobky ako chia rožok, špaldový chlieb, špaldový rožok, ľanový rožok, echtbrot viaczrnný chlieb, bielkovinový večerný chlieb, ale napríklad aj anglické rožky a babičkine buchty. „Výraznejší nárast predaja zaznamenávame aj u balených parených buchiet s ovocnou náplňou s jahodami a čučoriedkami, u ktorých sme nedávno zmenili náplne,“ dodáva.

Produkty Vilija ocenené Značkou kvality SK GOLD

Úplnou novinkou je udelenie ocenenia ZNAČKY KVALITY SK GOLD na výrobky Konzumný chlieb KB 450 g, Konzumný chlieb KB 1000 g, Zemiakový chlieb KB 450 g a Zemiakový chlieb KB 1000 g. Zároveň sme si prevzali aj rozhodnutie o udelení ZNAČKY KVALITY SK na výrobky Sendvič krájaný 400 g a Vianočka s hrozienkami balená 350 g. Toto ocenenie prevzal vo štvrtok 18. augusta pri príležitosti medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2016 obchodný riaditeľ Milan Majchrák z rúk ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriely Matečnej. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  8. Študuj v malom a ži vo veľkom
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 19 888
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 204
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 406
  4. Aká je chémia vôní 11 905
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 314
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 796
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 598
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 272
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 711
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Zaháňači v Radoli aj čertiská vo Vysokej môžu tento rok drichmať

Aj na Kysuciach sa bude musieť Mikuláš so svojou suitou prispôsobiť pandémii.

Po minulé roky chodili po Vysokej nad Kysucou takéto čertiská.

Vodičke namerali takmer tri promile

Pri dopravnej nehode v Ochodnici sa čelne zrazili dve autá. Zranili sa pri nej traja ľudia. Medzi nimi aj vodička, ktorá poriadne „nafúkala“.

Dopravná nehoda v Ochodnici.

MY Kysucké noviny s právnou poradňou i súťažami

Nové číslo MY Kysuckých novín opäť prináša množstvo informácií z regiónu, o ktorých by ste mali vedieť. A nielen to!

Nešťastný úraz mu takmer ukončil kariéru. V Číne sa cítil ako diplomat

Vnútorné ja mu hovorí, že olympijský symbol má päť kruhov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Päť rokov zatvorené kúpalisko by mali opraviť

Víťaz verejného obstarávania, domáca stavebná firma AVA-stav, si trúfa rekonštrukciu objektu stihnúť za 129 dní.

Vodičke namerali takmer tri promile

Pri dopravnej nehode v Ochodnici sa čelne zrazili dve autá. Zranili sa pri nej traja ľudia. Medzi nimi aj vodička, ktorá poriadne „nafúkala“.

Už ste čítali?