Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Z novej pece vychádza chlieb s pôvodnou receptúrou

Výroba pekárenských výrobkov vo Viliji prebieha na moderných strojoch a zariadeniach. Tie spoločnosť nakupuje od renomovaných špecializovaných výrobcov.

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba.Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba. (Zdroj: VTA)

Ako nám prezradil generálny riaditeľ Jozef Klieštik, aktuálne finišujú s projektom modernizácie výrobnej linky na chleba. „Vymeniť výrobnú linku za stálej prevádzky je veľmi náročné. Demontácia starej a inštalácia novej výrobnej linky na chleba trvala niekoľko týždňov. Cieľom tohto projektu je zvýšenie hodinového výkonu výroby chleba spolu so zabezpečením jeho vyššej kvality a nižších nákladov na energie. Vyššia kvalita chleba bude spočívať vo zvýšenej vláčnosti striedky, vo väčšom objeme a rovnomernom pečení jemným sálavým neinvazívnym teplom pomocou termooleja,“ vysvetľuje. Výrobná linka na chleba však nie je prvou väčšou investíciou v rámci modernizácie Kysuckých pekární. „Spoločnosť má za sebou už tri úspešné projekty, a to inštaláciu Ekoblokov – zariadení na využitie odpadového tepla z pekárskych pecí, rekonštrukciu zariadení na výrobu technologickej pary a zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného programu nákupom moderných technológií na skladovanie múky a tvarovanie ciest na výrobu bežného a jemného pečiva. Modernizácia výrobnej linky na chleba je naším štvrtým projektom a pevne veríme, že nie posledným. Chceme sa neustále zlepšovať, modernizovať a držať krok s najnovšími technológiami a mať navrch od konkurencie,“ pokračuje.

SkryťVypnúť reklamu

Používajú pôvodnú technológiu

Kysucké pekárne sú jedna z mála pekární na Slovensku, ktorá zachováva pôvodnú technológiu výroby konzumného chleba trojstupňovým vedením kvasov. Podľa slov výrobno-technickej riaditeľky Veroniky Tkáčovej sa v rokoch 1974 – 1989 kvasy vyrábali nepretržite v týždenných intervaloch na zariadení KVT (kontinuálna výroba kvasov). Od roku 1989 sa z dôvodu poklesu výroby vyrábajú kvasy rovnako trojstupňovým vedením, ale len v 24-hodinových intervaloch, teda na každý deň sa robia nové kvasy z ražnej múky, droždia a vody a v diežach na miesenie cesta. „Chlieb, vyrábaný touto technológiou, má typickú vôňu, vláčnu striedku a charakteristickú nakyslú chuť, ktorá je výsledkom procesov, prebiehajúcich v kvasoch, hlavne pri mliečnom kvasení. Chlieb patrí od nepamäti k základným potravinám, a preto by nemal chýbať v každodennom jedálničku moderného človeka, samozrejme, okrem celiatikov. Konzumácia chleba je dôležitá pre obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov rady B, železa a vápnika,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Vlastnia certifikáty kvality

Kysucké pekárne držia krok aj s najnovšími medzinárodne uznávanými certifikátmi a normami, ktoré sú v profesionálnej pekárenskej praxi nutnosťou. Bežnému človeku však tieto veci veľa nepovedia. Opýtali sme sa preto, aký je ich význam. „Vlastníme certifikát kvality FSSC 22000, čo znamená, že každá vykonávaná činnosť v spoločnosti je popísaná, riadená platnou a schválenou smernicou v zmysle tejto normy. Certifikát má platnosť tri roky a každý rok sa musí vykonávať externou spoločnosťou audit, dohľadový alebo recertifikačný. Tieto certifikáty si vyžadujú väčší odberatelia, hlavne zahraničné reťazce, ktoré chcú mať zabezpečenú dodávku potravín od spoločnosti na určitej úrovni. Je to požiadavka nad rámec platnej legislatívy,“ dodáva Veronika Tkáčová.

SkryťVypnúť reklamu

Viete, ktoré výrobky majú ľudia najradšej?

Pod značkou Vilija nájdete vyše 20 druhov sladkého, jemného pečiva, široký sortiment cukrárenských výrobkov, v sortimente je vyše 40 druhov chleba, okolo 80 druhov pečiva. Spoločnosť na trh každoročne uvádza množstvo noviniek. Zaujímalo nás, ktoré majú zákazníci najradšej. „K najobľúbenejším aj naďalej patria tradičné výrobky, ako rožok hladký, konzumný chlieb, zemiakový chlieb, grahamový rožok, závin s makovou náplňou, chlieb dlháň a rožok sladký. Z cukrárskych výrobkov sú to predovšetkým medový krémeš, francúzska kocka a karamelový veterník,“ prezrádza Milan Majchrák, obchodný riaditeľ. V posledných rokoch do výroby zaviedli viacero noviniek, z ktorých sa veľkej obľube zákazníkov tešia predovšetkým tzv. zdravé výrobky ako chia rožok, špaldový chlieb, špaldový rožok, ľanový rožok, echtbrot viaczrnný chlieb, bielkovinový večerný chlieb, ale napríklad aj anglické rožky a babičkine buchty. „Výraznejší nárast predaja zaznamenávame aj u balených parených buchiet s ovocnou náplňou s jahodami a čučoriedkami, u ktorých sme nedávno zmenili náplne,“ dodáva.

Produkty Vilija ocenené Značkou kvality SK GOLD

Úplnou novinkou je udelenie ocenenia ZNAČKY KVALITY SK GOLD na výrobky Konzumný chlieb KB 450 g, Konzumný chlieb KB 1000 g, Zemiakový chlieb KB 450 g a Zemiakový chlieb KB 1000 g. Zároveň sme si prevzali aj rozhodnutie o udelení ZNAČKY KVALITY SK na výrobky Sendvič krájaný 400 g a Vianočka s hrozienkami balená 350 g. Toto ocenenie prevzal vo štvrtok 18. augusta pri príležitosti medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy AGROKOMPLEX 2016 obchodný riaditeľ Milan Majchrák z rúk ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriely Matečnej. 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  8. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  1. Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia
  2. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  3. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  8. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 643
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 13 396
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 992
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 274
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 5 939
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 701
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 111
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 324

Blogy SME

  1. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  2. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  3. Juraj Ondruška: Poznáme riešenie kritickej dopravy vo Vajnoroch!
  4. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  5. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  6. Ján Slosiarik: Prvá príčina úpadku nášho školstva
  7. Ivan Mlynár: POKAZME SI PRÍBEH PRAVDOU
  8. Tomáš Jacko: Učitelia k miešačke a učiteľky na chodník
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 321
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 223
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 565
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 928
  5. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 617
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 4 558
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 470
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 3 390
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Ikonický hotel Barón, neskôr Kysuca

Kedysi grandhotel Kysúc, dnes ruina.


20 h
Veriacich neodradilo ani sychravé počasie.

V Klokočove si už desaťročia veriaci pripomínajú vierozvestcov zo Solúna na slávnostnej svätej omši a turistickým výstupom.


5. júl
Neudržiavaná trávnatá plocha v Kysuckom Novom Meste

Neudržiavaný pozemok plný buriny nie je lúka.


5. júl
Ilustračné foto

V okrese Čadca si obyvatelia do Zastupiteľstva ŽSK zvolia po novom sedem poslancov, v Kysuckom Novom Meste ostávajú traja.


4. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  2. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  3. Juraj Ondruška: Poznáme riešenie kritickej dopravy vo Vajnoroch!
  4. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  5. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  6. Ján Slosiarik: Prvá príčina úpadku nášho školstva
  7. Ivan Mlynár: POKAZME SI PRÍBEH PRAVDOU
  8. Tomáš Jacko: Učitelia k miešačke a učiteľky na chodník
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 321
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 223
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 565
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 928
  5. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 617
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 4 558
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 470
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 3 390
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu