"Ak bude počasie lepšie, vyženieme ich na pole okolo l. mája. V súčasnosti máme 720 oviec, 200 jahničiek, ktoré sú určené na ďalšiu reprodukciu. Zostalo nám ešte 150 barančekov. Tie odpredáme mäsokombinátu v Sabinove. Pred veľkonočnými sviatkami sme vyexpedovali na taliansky trh 141 kusov barančekov. Predali sme ich za 93 korún za živú váhu, k čomu treba prirátať ešte 19 percentnú daň," uviedla pre Kysucké noviny vedúca dvora Skalité - Kavaly, Anna Sojková z Poľnohospodárskeho družstva v Čiernom.
Z mlieka jednej dojnej ovce spracujú za sezónu okolo 17 kíl syra. Podľa toho by ho mali vyrobiť takmer 13 tisíc kilogramov. Aj tento rok ho budú predávať bryndziarňam v Turčianskych Tepliciach. Do budúcna plánujú postaviť dojáreň, ktorá im umožní prejsť na výrobu mlieka, ktoré budú potom môcť predávať spracovávateľom. Odbúrala by sa im tak súčasná náročná výroba syra.
V spoločnosti UNI-CON Kysuce v Rakovej v súčasnosti chovajú 500 oviec. Podľa slov konateľa J. Šamaja počet bol podmienený obmedzenými kapacitami. Koncom minulého roku v rámci projektu SAPARD však rozšírili ustajňovacie kapacity, a tak do budúcnosti plánujú stádo rozšíriť. V Rakovej sú zapojení do ekologického poľnohospodárstva.
Vlani získali certifikát na hrudkový ovčí syr. J. Šamaj hovorí, že vstupom do Európskej únie sa zmenili podmienky na spracovanie mlieka a samotnej výroby produktov. Museli pristúpiť k prestavbe priestorov, kde sa mlieko spracováva, a tak sa prispôsobiť kritériám a podmienkam EÚ. V Rakovej chovajú dojné ovečky - cigaje krížené s mliečnym typom lacona. Už túto sezónu si budú môcť zákazníci pochutiť na chutnom syre, ktorý budú v Rakovej vyrábať. Dokončením a zmodernizovaním priestorov syrárne totiž získajú možnosť distribuovať a predávať produkty priamo do siete.
Autor: I. Hažíková