VYCHYLOVKA. Milovníci zabíjačkových špecialít si prídu na svoje dnes v kysuckom skanzene. Múzejníci pripravili obľúbené podujatie – ochutnávku tradičných jedál zo zabíjačky.
„Tradičným zimným kulinárskym zážitkom na Kysuciach je rozhodne zabíjačka. Spájala sa s viacerými tradíciami. Už krátko po „dušičkách“, keď sa trochu ochladilo, sa začínalo toto obdobie. Zabíjačky vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole chýbať,“ informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Celé nedeľné podujatie spríjemní a okorení svojím programom od 13. 30 hodiny Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori všetkých srdečne pozývajú. „Pokiaľ bude priaznivé počasie, návštevníci si budú môcť ešte vychutnať jazdu historickou lesnou úvraťovou železnicou, drezinou alebo si spríjemniť deň prechádzkou po jesennom skanzene,“ povedala Hnidková. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.