Nedeľa, 18. november, 2018 | Meniny má Eugen

V kysuckom skanzene rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Dozvedeli sme sa, že medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. Na vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok stravy, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapusty sa mohli najesť dosýta

Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili.

Mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.

Sviatočné popoludnie od 13. 30 h spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Pripravená bude aj drezina, ktorá záujemcov odvezie až na sedlo Beskýd. Je však potrebné sa objednať. Motorová mašinka bude pripravená v stanici Skanzen. „Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. V Raganovom mlyne sme vystavili nádherné výtvarné práce detí zo základných škôl bystrickej doliny. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 420
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 523
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 843
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 9 686
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 469
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 744
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 4 886
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 585
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 502
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 409

Hlavné správy z My Kysuce

Je tu opäť obdobie stužkových slávností

V novembri si viacerí študenti užívajú stužkové slávnosti. Zaspievajú si pritom Gaudeamus igitur - Tešme sa, kým sme ešte mladí. Je to pre nich jedno z najvýznamnejších udalostí.

Andrej Chmúra sa v silnej konkurencii nestratil

Starobystričan reprezentoval na majstrovstvách Európy.

Bábätká z čadčianskej pôrodnice 52.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v čadčianskej nemocnici a ich fotky sú zverejnené aj v MY Kysuckých novinách.

Outdoorový filmový festival opäť v Čadci

Filmový festival zimných outdoorových filmov Snow Film Fest prinesie tie najlepšie adrenalínové, športové a dobrodružné filmy za uplynulú sezónu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie.

Krásy Slovenska pokrstili Slovensko z neba. Pozrite si unikátne zábery

Autorom je banskobystrický pilot, fotograf a vydavateľ Milan Paprčka.

V dohrávanom zápase šok na štadióne v Prievidzi

Veľké prekvapenie sa zrodilo v zápase medzi Prievidzou a Hlohovcom.

Kauza Mariatchi sa ďalej naťahuje, pojednávanie znova odročili

Nepojednávalo sa z vážneho dôvodu, oznámila ho zastupujúca sudkyňa.

Vybrali SME

Už ste čítali?