Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty.Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Dozvedeli sme sa, že medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. Na vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok stravy, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusty sa mohli najesť dosýta

Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili.

Mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.

Sviatočné popoludnie od 13. 30 h spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Pripravená bude aj drezina, ktorá záujemcov odvezie až na sedlo Beskýd. Je však potrebné sa objednať. Motorová mašinka bude pripravená v stanici Skanzen. „Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. V Raganovom mlyne sme vystavili nádherné výtvarné práce detí zo základných škôl bystrickej doliny. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 909
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 401
  4. Aká je chémia vôní 11 627
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 294
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 790
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 633
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 265
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 723
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 857
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vodičke namerali takmer tri promile

Pri dopravnej nehode v Ochodnici sa čelne zrazili dve autá. Zranili sa pri nej traja ľudia. Medzi nimi aj vodička, ktorá poriadne „nafúkala“.

Dopravná nehoda v Ochodnici.

MY Kysucké noviny s právnou poradňou i súťažami

Nové číslo MY Kysuckých novín opäť prináša množstvo informácií z regiónu, o ktorých by ste mali vedieť. A nielen to!

Nešťastný úraz mu takmer ukončil kariéru. V Číne sa cítil ako diplomat

Vnútorné ja mu hovorí, že olympijský symbol má päť kruhov.

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

FOTO: Verejný šatník v Prievidzi nevydržal ani tri dni, niekto ho podpálil

Len v piatok dobrovoľníci umiestnili v Prievidzi verejný šatník, ktorý mal priniesť oblečenie ľuďom, ktorí ho potrebujú. O pár dní ho však niekto podpálil.

Už ste čítali?