Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav

V kysuckom skanzene rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Dozvedeli sme sa, že medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. Na vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok stravy, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapusty sa mohli najesť dosýta

Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili.

Mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.

Sviatočné popoludnie od 13. 30 h spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Pripravená bude aj drezina, ktorá záujemcov odvezie až na sedlo Beskýd. Je však potrebné sa objednať. Motorová mašinka bude pripravená v stanici Skanzen. „Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. V Raganovom mlyne sme vystavili nádherné výtvarné práce detí zo základných škôl bystrickej doliny. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 866
  2. Najužitočnejšia appka 17 768
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 112
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 152
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 426
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 595
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 367
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 669
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 231
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 821

Hlavné správy z My Kysuce

Koňušík: Zápas sme stratili v prvom polčase (HLASY TRÉNEROV)

Prečítajte si reakcie trénerov kysuckých mužstiev.

MY Kysucké noviny s novými atraktívnymi súťažami

Aj najnovšie číslo MY Kysuckých novín má čo ponúknuť čitateľom. Pokračujú zaujímavé seriály venované hradom a záhradám. Opäť štartuje obľúbená súťaž na hokejové zápasy HC Oceláři Třinec. A ďalšia MY hľadáme domácich miláčikov. Zapojte sa a vyhrajte!

Lipu z Riečnice si vybral Jakubisko do svojho filmu

Medzi dvanástimi finalistami v súťaži Strom roka je aj lipa z obce Riečnica.

Pripravte sa na prízemné mrazy

V nasledujúcich dňoch sa môžu vyskytnúť prízemné mrazy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?