Pondelok, 21. september, 2020 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene rozkúria staré pece

Medzi najobľúbenejšie podujatia v kysuckom skanzene patrí Kuchyňa starých materí. V domčekoch dnes rozkúria staré dobové pece, okolo ktorých sa budú zvŕtať šikovné lektorky s vareškami.

Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty.Dnes budú v skanzene pripravovať všakovaké dobroty. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Kuchyňa starých materí sa u návštevníkov kysuckého skanzenu teší veľkej obľube. Lektorky pripravujú v domčekoch na starých dobových peciach chutné jedlá.

Z každého rožka troška

Na dnešnú nedeľu pripravili múzejníci pre návštevníkov ochutnávku tradičných jedál našich predkov. „Uvaria ich z plodín, ktoré sa pestovali na Kysuciach v minulosti, ale aj dnes,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Dozvedeli sme sa, že medzi prvé hospodárske plodiny patrili na Kysuciach obilniny. Na vlastnoručne vypracovaných roličkách, ktoré získali vyrúbaním, vyklčovaním a vypálením lesa, siali gazdovia ikricu a proso, potom ovos, jačmeň a raž. Z týchto obilnín pripravovali rôzne kaše a chlebové múky. Zelenina sa pestovala väčšinou ako doplnok stravy, prípadne ako korenina. Cibuľa a cesnak boli súčasťou vrchárskej kuchyne. Obľúbená bola aj pažítka, ktorú dávali najmä do tvarohu. Pilierom ľudovej stravy bola však kapusta, zemiaky a kvaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusty sa mohli najesť dosýta

Uvarená kyslá kapusta bola azda jediným jedlom, ktorého sa mohli všetci dosýta najesť. Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa viac a viac a ľudia z nich postupne začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá. V domácnostiach poznali a konzumovali štyri základné druhy strukovín. Hrach, fazuľu, bôb a šošovicu, pričom šošovicu vôbec nepestovali, len ju občas kúpili.

Mäso sa v minulosti jedlo pomerne málo, čo bolo pre život a zdravie veľmi prospešné. Niekedy bývalo iba spestrením stravy párkrát do roka. Aby vydržalo, tak ho solili, dávali do dieže, alebo údili na povale.

Sviatočné popoludnie od 13. 30 h spríjemní návštevníkom svojim účinkovaním ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Pripravená bude aj drezina, ktorá záujemcov odvezie až na sedlo Beskýd. Je však potrebné sa objednať. Motorová mašinka bude pripravená v stanici Skanzen. „Príjemná môže byť aj prechádzka skanzenom, náučným lesným chodníkom, v rámci ktorej môžete navštíviť Oščadnický dom so suvenírmi. V Raganovom mlyne sme vystavili nádherné výtvarné práce detí zo základných škôl bystrickej doliny. Prajeme vám pekný deň plný príjemných zážitkov. Tešíme sa na vašu návštevu,“ pozýva Hnidková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  6. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  7. Home (ale aj) Office
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  10. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  1. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  2. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  3. Poznanie
  4. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  7. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  8. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  9. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  10. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 33 113
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 29 589
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 21 403
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 13 255
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 098
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 11 525
  7. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 107
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 835
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 441
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 271
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Na vlastnej koži si vyskúšala, aké je to byť televíznou hviezdou

Kysučanka nezabudla spomenúť ani strašidelné príbehy z detstva.

Zuzka v kysuckom skanzene.

Petíciu za gastrolístky podpísalo viac ako 12-tisíc Slovákov

Iniciátori petície oslovili listom aj poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

Obce so župou riešili cestovanie Kysučanov za hranice

Večerný spoj pre nerentabilnosť zrušili, cestujúci si ho môžu objednať už len cez telefón.

Od septembra funguje jeden večerný spoj len na zavolanie.

V Budatínskej Lehote sa obyvatelia obávali diviakov

Úrad schválil v tejto časti mesta mimoriadny odstrel.

Diviaky sú čoraz odvážnejšie, často sa z lesa vyberú až k ľudským obydliam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Biznis s lesnými plodmi na Horehroní prekročil všetky medze

Len v nízkotatranskom národnom parku sa pohybuje okolo tisíc nelegálnych zberačov denne.

V okrese Trnava budú od pondelka platiť ďalšie obmedzenia pri hromadných podujatiach

Okres Trnava je v rámci stupňov celoštátneho semafora COVID-19 označený červenou farbou, krivka chorobnosti na COVID-19 tu má vzostupný charakter.

Z Nitry do Levíc? Cez Čaradice!

Vodiči sa sťažujú na nedostatočné značenie na ceste PR1BINA a po zíde z nej.

Už ste čítali?