VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky. Skanzen rozvonia dobrotami, „ktoré doma nechutia tak, ako v prírode.“ Ako vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci, tieto slová počujú často od návštevníkov, ktorí sem opakovane prichádzajú práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, v rámci ktorej návštevníci môžu okoštovať všakovaké špeciality.
Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.
Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.
„Najväčší význam v ľudovej strave mali práve zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešali sa s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinovali s mliekom, kapustou, mäsom a podobne. V rodinách boli každodenným jedlom,“ približuje históriu Hnidková a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypané bryndzou či tvarohom.“

Aby bolo pri takýchto dobrotách návštevníkom nielen „chutne“, ale aj veselo, od 13.30 h čaká na nich hudobný program v podaní Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.