Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene budú pripravovať zemiakové dobroty

V kysuckom skanzene bude dnešok patriť Zemiakovej nedeli. Návštevníci si tam môžu pochutnať na rôznych špecialitách, pripravených na dobových peciach.

Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám.Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky. Skanzen rozvonia dobrotami, „ktoré doma nechutia tak, ako v prírode.“ Ako vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci, tieto slová počujú často od návštevníkov, ktorí sem opakovane prichádzajú práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, v rámci ktorej návštevníci môžu okoštovať všakovaké špeciality.

Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.
Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najväčší význam v ľudovej strave mali práve zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešali sa s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinovali s mliekom, kapustou, mäsom a podobne. V rodinách boli každodenným jedlom,“ približuje históriu Hnidková a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypané bryndzou či tvarohom.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Oblečte sa štýlovo a vyrazte na návštevu Budatínskeho hradu Čítajte 

Aby bolo pri takýchto dobrotách návštevníkom nielen „chutne“, ale aj veselo, od 13.30 h čaká na nich hudobný program v podaní Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  2. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  7. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  8. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  9. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  10. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  1. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  2. SodaStream predstavuje príchute ikonických nápojov od PepsiCo
  3. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  4. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  5. Biobavlnu nahradila viskóza
  6. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  7. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  8. Helping people with apps and social networks in Kosice
  9. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  10. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 48 968
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 514
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 24 238
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 23 197
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 17 070
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 873
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 11 661
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 799
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 8 629
  10. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 240
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Cesta 1/II je od pondelka 12. apríla prejazdná s obmedzeniami.

3 h
Futbal chýba divákom i hráčom. Uvidíme, v akom formáte sa regionálne a oblastné súťaže dohrajú po reštarte.

Zástupcov kysuckých klubov sme sa pýtali, čo si o plánoch zväzu myslia.

3 h
Práca v reštaurácií

Gastro funguje čiastočne

7 h
Vrtuľník letel do okresu Rožňava.

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zasahovala popoludní v Turzovke.

10. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žilinčanom bude k dispozícii už len 12 mobilných odberných miest.

22 h

Za frontom k nám začne prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, pričom bude aj veterno a veľmi chladno, ojedinele až rekordne.

11. apr

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zasahovala popoludní v Turzovke.

10. apr

V online diskusii MY s Vami šéf futbalového zväzu aj štátny tajomník športovej sekcie!

9. apr

Už ste čítali?