Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

V kysuckom skanzene budú pripravovať zemiakové dobroty

V kysuckom skanzene bude dnešok patriť Zemiakovej nedeli. Návštevníci si tam môžu pochutnať na rôznych špecialitách, pripravených na dobových peciach.

Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám.Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky. Skanzen rozvonia dobrotami, „ktoré doma nechutia tak, ako v prírode.“ Ako vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci, tieto slová počujú často od návštevníkov, ktorí sem opakovane prichádzajú práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, v rámci ktorej návštevníci môžu okoštovať všakovaké špeciality.

Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.
Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najväčší význam v ľudovej strave mali práve zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešali sa s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinovali s mliekom, kapustou, mäsom a podobne. V rodinách boli každodenným jedlom,“ približuje históriu Hnidková a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypané bryndzou či tvarohom.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Oblečte sa štýlovo a vyrazte na návštevu Budatínskeho hradu Čítajte 

Aby bolo pri takýchto dobrotách návštevníkom nielen „chutne“, ale aj veselo, od 13.30 h čaká na nich hudobný program v podaní Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 650
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 424
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 359
  4. Aká je chémia vôní 11 092
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 349
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 788
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 708
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 249
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 740
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 878
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vodičke namerali takmer tri promile

Pri dopravnej nehode v Ochodnici sa čelne zrazili dve autá. Zranili sa pri nej traja ľudia. Medzi nimi aj vodička, ktorá poriadne „nafúkala“.

Dopravná nehoda v Ochodnici.

MY Kysucké noviny s právnou poradňou i súťažami

Nové číslo MY Kysuckých novín opäť prináša množstvo informácií z regiónu, o ktorých by ste mali vedieť. A nielen to!

Nešťastný úraz mu takmer ukončil kariéru. V Číne sa cítil ako diplomat

Vnútorné ja mu hovorí, že olympijský symbol má päť kruhov.

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?