Streda, 15. august, 2018 | Meniny má Marcela

V kysuckom skanzene budú pripravovať zemiakové dobroty

V kysuckom skanzene bude dnešok patriť Zemiakovej nedeli. Návštevníci si tam môžu pochutnať na rôznych špecialitách, pripravených na dobových peciach.

Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky. Skanzen rozvonia dobrotami, „ktoré doma nechutia tak, ako v prírode.“ Ako vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci, tieto slová počujú často od návštevníkov, ktorí sem opakovane prichádzajú práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, v rámci ktorej návštevníci môžu okoštovať všakovaké špeciality.

Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.
Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Najväčší význam v ľudovej strave mali práve zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešali sa s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinovali s mliekom, kapustou, mäsom a podobne. V rodinách boli každodenným jedlom,“ približuje históriu Hnidková a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypané bryndzou či tvarohom.“

Prečítajte si tiež: Oblečte sa štýlovo a vyrazte na návštevu Budatínskeho hradu

Aby bolo pri takýchto dobrotách návštevníkom nielen „chutne“, ale aj veselo, od 13.30 h čaká na nich hudobný program v podaní Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 056
  2. Vizuálny smog je problém 9 882
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 309
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 263
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 364
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 897
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 576
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 402
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 120
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 900

Hlavné správy z My Kysuce

Proti Šošonom hral v roku 2006, teraz ich vyzve ako tréner

Naposledy hrali Šošoni v Čadci pred 3-tisícovou návštevou.

Šéf klubu má zaujímavý koníček, hráči sa vďaka nemu cítia ako profíci

Ján Michalíček z Korne nemá rád, keď sa mu do jeho koníčka niekto „kafre“.

Gončár: Druhý polčas bol v našej réžii (HLASY TRÉNEROV)

Prečítajte si reakcie trénerov kysuckých mužstiev.

V Restaurant Sissi nájdete kráľovskú gastronómiu

​​​​​​​Keď sa povie kráľovská kuchyňa, väčšina z nás si predstaví honosnú kráľovskú hostinu, urodzené dámy a pánov v dobových kostýmoch, zvuk čembala...  Zjednodušene - časy romantické a zároveň dávno minulé. Čo by ste povedali na to, keby sa história opakovala?

Industriálne je pekné

Výstava je sprístupnená v Dome kultúry v Čadci do 20. augusta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Čelná zrážka kamiónov zablokovala hlavný ťah Oravou

Dopravné nehody sa tam stávajú často.

Šéf klubu má zaujímavý koníček, hráči sa vďaka nemu cítia ako profíci

Ján Michalíček z Korne nemá rád, keď sa mu do jeho koníčka niekto „kafre“.

Súkromník podchod v Trenčíne za desaťtisíc neopravil. Čo s ním bude?

Investor za niekoľko mesiacov odstránil iba niektoré z priečok bývalých stánkov, mesto teraz žiada svoj majetok späť.

Ostrá Lúka znova vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa

Pôvodnú cenu, ktorá vychádzala zo znaleckého posudka, znížili o takmer 90-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?