Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra

V kysuckom skanzene budú pripravovať zemiakové dobroty

V kysuckom skanzene bude dnešok patriť Zemiakovej nedeli. Návštevníci si tam môžu pochutnať na rôznych špecialitách, pripravených na dobových peciach.

Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám.Dnešná nedeľa bude patriť zemiakom a všakovakým chutným jedlám.(Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke sa opäť rozkúria staré dobové piecky. Skanzen rozvonia dobrotami, „ktoré doma nechutia tak, ako v prírode.“ Ako vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci, tieto slová počujú často od návštevníkov, ktorí sem opakovane prichádzajú práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. Tentokrát pôjde o Zemiakovú nedeľu, v rámci ktorej návštevníci môžu okoštovať všakovaké špeciality.

Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.
Zemiaky sa objavili v našich končinách zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.

„Najväčší význam v ľudovej strave mali práve zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešali sa s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinovali s mliekom, kapustou, mäsom a podobne. V rodinách boli každodenným jedlom,“ približuje históriu Hnidková a pridáva jednoduchý a chutný recept: „Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypané bryndzou či tvarohom.“

Prečítajte si tiež: Oblečte sa štýlovo a vyrazte na návštevu Budatínskeho hradu

Aby bolo pri takýchto dobrotách návštevníkom nielen „chutne“, ale aj veselo, od 13.30 h čaká na nich hudobný program v podaní Ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. Organizátori podujatia všetkých srdečne pozývajú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 841
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 192
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 113
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 990
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 879
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 118
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 082
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 851
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 412

Hlavné správy z My Kysuce

Práce sa budú týkať aj technologickej časti horelického tunela

Diaľničiari vyhlásili verejnú súťaž, celková odhadovaná hodnota zákazky na štyri roky predstavuje 1,37 milióna € bez DPH.

Služby sa budú robiť v dvoch etapách. Prvá sa týka technologickej časti tunela Horelica.

Kysučan neplatí výživné, hľadá ho polícia

Polícia pátra po 44-ročnom Milanovi Hudákovi z Podvysokej.

Hľadaný muž ma nastúpiť do výkonu trestu.

Horskí záchranári pomáhali bežkárovi

Šesťdesiatjedenročnému zranenému bežkárovi pomohli horskí záchranári.

Zraneného bežkára transportovali s pomocou terénnej štvorkolky.

Plavecká 24-hodinovka: Rekord odolal, zaujal výkon rodiny Balamuckých

Plávali, plávali a plávali. Každý, kto od piatka 8.00 h do soboty 8.00 h zavítal na Mestskú plaváreň v Čadci, dostal rovnakú otázku: Koľko ideš dať?

O polnoci bola naplávaných 475 750 metrov.

Prezidentskí kandidáti vyrazili vlakom, aby spolu diskutovali

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 20. 2. o 9.14

V centre Nitry bude problém nakúpiť potraviny

Predajňu Billy v Mlynoch na čas zatvoria, aby ju zrekonštruovali.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Historický počin? Žilina bude mať v základnej zostave iba odchovancov

Netradičné rozhodnutie vysvetlil šéf klubu Jozef Antošík.

Vybrali SME

Už ste čítali?