Tento lahodný poklad prírody, v ktorom sa snúbia zdravotné účinky s lahodnou chuťou, priťahoval odpradávna tak človeka, ako aj zvieratá a využíval sa dávno predtým ako nám o tom hovoria historické pramene. Spočiatku išlo o využívanie lesného medu z dutých stromov horských lúk.
Človek však postupne našiel spôsob, ako lesné včelstvá domestifikovať. Z brtníctva, ktoré ešte v storočiach včasného stredoveku ( 5. – 11. stor.) prevládalo, sa postupne stával sofistikovanejší spôsob domáceho chovu včiel, rozvíjalo sa včelárstvo s celoročnou starostlivosťou a rozširovali sa produkty z medu na rôzne účely.
O tom, že využívanie medu našimi slovanskými predkami a jeho ďalšie spracovanie bolo bežnou súčasťou ich života, dokazujú i mnohé písomné záznamy z neskorších storočí po prelome letopočtov. Jedným takýmto pre Slovanov typickým a obľúbeným nápojom bola medovina. Kaša s lesným ovocím, dochutená medom, bola obľúbeným pokrmom, zastúpeným na stoloch všetkých slovanských vrstiev spoločnosti.
Je teda jasné, že naši predkovia využívali med mnohorakým spôsobom už veľmi dávno a základy súčasného včelárstva majú dávnu a bohatú históriu a tradíciu, ktorá sa udržala do dnešných čias. Med, včelie produkty a starostlivosť včelárov do súčasnosti prešli stáročným vývojom.
Na Kysuciach sa takto med využíval rovnako a včelárstvo tu je doložené všeobecne od začiatku neskorého stredoveku. Jeho využitie v ľudovej strave, zvlášť počas sviatočných období, bolo a je tradičnou súčasťou kysuckej kuchyne.
Produkty z medu mali vždy vysokú hodnotu a ich význam pre človeka v dnešnej dobe ešte rastie a ochrana včelstiev sa stáva neustále náročnejšou. To, čo v dávnych dobách zvládala príroda, v dnešných podmienkach s veľkou námahou uskutočňujú včelári.
Autor: Pavol Markech