VYCHYLOVKA. Ako chutia tradičné jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach si môžu vychutnať všetci, ktorí dnes zavítajú do kysuckého skanzenu.
Starí Rimania vraj na kapustu nedali dopustiť, považovali ju za všeliek. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy.
„V súčasnosti, vo svete popretkávanom modernou exotikou a vplyvom rôznych kultúr, nesmieme zabúdať ani na tradície. A medzi tie patrí aj výroba a konzumácia kvasenej kapusty, na ktorú nedali naši predkovia dopustiť,“ hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Ako vraví počas chladných zimných večerov sa zohrievali práve kvasenou kapustou, ktorá obsahuje množstvo vitamínu C. Cení sa najmä pre veľký podiel živín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov,“ vraví.
Kapusta údajne lieči žalúdočné vredy, čistí črevný trakt, zabíja baktérie a vírusy a má výrazné detoxikačné vlastnosti. Pomáha pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch, chronickej zápche, divertikulóze, narušenej bakteriálnej flóre v črevách, chorobách srdca, hypertenzii, artérioskleróze, osteoporóze, obezite či cukrovke.

Podľa slov Hnidkovej každá gazdinka má určite zaradené vo svojom jedálničku jedlá z kapusty pripravované na rôzne spôsoby, ktoré chutia každému. Ako však „šmakujú“ tie, pripravené na dobových peciach v skanzene, môžu návštevníci zistiť už dnes.
Nebude núdza o bohatý kultúrny program, ktorý tentokrát pripraví folklórna skupina z Krásna nad Kysucou. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne o 13.30 hodine priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, dobrým „korením“ budú piesne a humorné rozprávanie. Organizátori na podujatie všetkých srdečne pozývajú.
Recept z Kuchyne starých materí: Sedliacka kapusta
Suroviny: 500 g kyslej kapusty,
150 g oškvarkov,
1 cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
1 lyžice hladkej múky
Postup: Kyslú kapustu uvaríme a potom scedíme. Uvaríme zemiaky a vodu zo zemiakov vylejeme do kapusty. Na masti opražíme cibuľu a oškvarky, pridáme múku a chvíľu opražíme. Tým zahustíme kapustu. Dva uvarené zemiaky pridáme do kapusty a spolu všetko popučíme. DOBRÚ CHUŤ!