Tradičné recepty rozvoniavali vďaka ženám z FSk Svrčinka

V jeden novembrový deň sa stretli členky folklórnej skupiny Svrčinka zo Svrčinovca, aby spoločnými silami pripravili tradičné recepty zo svojej kuchyne.

Eva Poláčková, Beáta Bednárová, Anna Kullová, Milka Lodňanková, Zuzka Rokyčáková a Erika Mackovčáková tak k ochutnaniu ponúkli Lekvartašky, Osušky s maslom a originálne Babské uši na dva spôsoby – s praženicou a s kapustou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priestory chalupy v časti Zatky vo Svrčinovci poskytla dievčatám rodina Jozefa Čaneckého, za čo jej patrí poďakovanie. Vedúca folklórnej skupiny, pani Evka Poláčková nám o zaujímavom stretnutí prezradila viac.

Evka, povedzte nám, prečo ste si vybrali práve tieto recepty?
– Vybrali sme ich hlavne preto, lebo si ich pamätáme z detstva a doteraz chutia nielen nám, ale aj našim rodinám, keďže ich dosť často pripravujeme aj doma.

SkryťVypnúť reklamu

Babské uši znejú naozaj nezvyčajne. Aký pokrm si pod týmto názvom môžu čitatelia predstaviť?
– Názov ani nevieme, ako vznikol, počuli sme to už u našich babičiek. Názvu zrejme dopomohol aj tvar halušiek, keďže sa z cesta trhajú rovno do vriacej slanej vody. A babské asi preto, že príprava nebola náročná a keďže ženy mali vtedy veľa práce, varili jednoduchšie jedlá. Chlapom ich podávali so slaninou a s kapustou, aby ich viac zasýtili a ženy ich väčšinou jedávali zaliate mliekom alebo s praženicou.

Prečítajte si tiež: Sedemdesiatka v tanci a v speve Čítajte 

Myslíte si, že tradičná kuchyňa má svoje miesto aj v súčasnej, tzv. modernej gastronómii?
– Určite áno. Zdá sa nám, že čoraz viac ľudí sa pomaličky vracia k tradičnej kuchyni. Naši predkovia boli chudobnejší, mäso si mohol dovoliť len málokto, aj to len v nedeľu. Žili z toho, čo si vypestovali. Nebolo toho veľa – zemiaky, kapusta, ak boli sliepky, boli vajíčka, od kravy mlieko, maslo. Žili striedmo, ale zdravo. Polešniky, Kubuš, Capky, Drobne švoľky, Kapustova polevka, Žmnoky s kyškum, Pučky s maslem, to sú pochúťky, pri ktorých sa oblizuje nejeden našinec aj teraz.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímalo by nás, či si pri varení aj zaspievate?
– Už od malých dievčat sme si pospevovali pesničky, ktoré nám spievali naše mamy, babky, ale hlavne, ktoré nám do srdca hlboko vtlačil náš pán učiteľ, zosnulý P. Ondrišík. Spievame si pri každej príležitosti, takže i pri varení. Je to náš koníček, bez ktorého nedokážeme žiť. Aj napriek tejto uponáhľanej dobe si tých pár minút na stretnutie a spev nájdeme. My spevom žijeme a túto radosť by sme chceli, ak nám to Pán Boh dopraje, rozdávať čo najdlhšie.

Blíži sa obdobie vianočných sviatkov. Aké jedlá sú súčasťou štedrovečerného stola u Vás doma?
– Tak ako vo väčšine domácností, nemôžu chýbať oblátky s medom, sušené slivky, hrachová kaša, vilijova kapusta, varené zemiaky, zemiakový šalát, kapor. Sú to najkrajšie sviatky v roku, počas ktorých všetci spomalíme a vychutnávame si ich čaro. A keďže aj my sa snažíme o zachovanie ľudových zvykov a tradícií, naspievali sme spolu s našimi deťmi a aj s mužskými spevákmi z našej obce CD Svrčinovské Vianoce, ktorým by sme chceli potešiť priaznivcov folklóru.

SkryťVypnúť reklamu

Touto cestou by sme chceli popriať čitateľom a všetkým Svrčinovčanom POŽEHNANÉ VIANOCE a ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK.

Autor: Silvia Petreková, riaditeľka KKS v Čadci

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 579
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 604
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 391
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 145
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 594
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 265
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 502
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu