Kysučan Tomáš Chilý: „Plánovať si niečo v gastronómii je ako hrať ruskú ruletu“

O tom, že Kysučania sa svojou šikovnosťou vedia presadiť aj v zahraničí, svedčí Tomáš Chilý. Rodák z Krásna nad Kysucou pracuje ako šéf kuchyne v čínskom meste Yinchuan.

Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. (Zdroj: ATCH)

Kde v súčasnosti pôsobíte a na akej pozícii?
- V súčasnosti pracujem na pozícii Chef de Cuisine v Kempinski Hotel Yinchuan v Číne. Tu pôsobím už skoro rok.

S varením ste začínali po škole na Kysuciach. Ako ste sa dostali až do exotických krajín?
– V kuchyni som začal pracovať s nástupom do školy a odborný výcvik som absolvoval v reštaurácii Gazdovský šenk v Krásne nad Kysucou, keď som mal 15 rokov, a to tak, že som začínal pracovať po praxi a cez víkendy. Po škole som tam aj nejaký čas zostal. Popritom sme otvorili dnes už, bohužiaľ, neexistujúcu pizzeriu Fontána v Krásne nad Kysucou.
Samozrejme, po nejakom čase prišiel čas na zmenu a vďaka tomu, že som bol členom Slovenského zväzu kuchárov, som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovsky), skúsil som ísť na pohovor a na moje prekvapenie to vyšlo. Tak som sa sťahoval do Tatier.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode! Čítajte 

Začiatky neboli ktovieaké, ale to sa podarilo prekonať aj za pomoci kolegov. Samozrejme, tam som začal pracovať v niečom inom, ako som doposiaľ poznal. Podarilo sa mi spolupracovať aj s ľuďmi zo zahraničia, čo sa ukázalo neskôr ako zlomový moment v kariére. Tu by som spomenul Ciarana Ganthlyho, ktorý bol veľmi dôležitý v mojom procese rozhodovania sa pri odchode do zahraničia. Spolupracoval som tu napríklad s (teraz sa ospravedlňujem tým, na ktorých zabudnem) Jožkom Brezom, Gabim Kocákom, Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a ďalšími.

Po čase som opäť potreboval zmenu, a tak som v rámci siete požiadal o transfer, ktorý prišiel pomerne rýchlo. Ani neviem ako, a už som bol v Bahrajne v Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname. Tu som pracoval necelé dva roky. Na začiatku tu bol šéfkuchár Stefanos Melianos.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch rokoch v Bahrajne som sa presúval znova v rámci siete tentokrát do Kataru, teda k susedom v rámci Middle East. Otváral sa nový hotel, takže to bola veľmi zaujímavá a náučná skúsenosť. Tu som spolupracoval s Mattiasom Rockom, ktorý minulý rok získal Michellinove ocenenie. Tu som pôsobil v hlavnej hotelovej reštaurácii, za ktorú som bol zodpovedný vyše dvoch rokov.

A teraz, ako som už spomínal, som v Číne v meste Yinchuan, kde mam na starosti 6 reštaurácií a asi 75 zamestnancov. Spolupracujem so šéfkuchárom Kevinom Littlom. Mám na starosti medzinárodnú kuchyňu v hoteli.

Aký rozdiel je medzi varením na Slovensku a v iných krajinách?
– V Bahrajne a v Katare nás bolo v kuchyni veľa národností. V Katare sme napríklad mali v kuchyni 26 národností, a to ako už bolo naozaj náročné na komunikáciu. Každá národnosť ma svoje špecifiká a s každým je potrebné nájsť si spôsob komunikácie. Niečo iné platí na ľudí z arabských krajín (aj tie sa dajú rozoberať samostatne), ako napríklad z Indie a Srí lanky. Na Slovensku je to jednoduchšie tým, že všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme povedať priamo, teda aspoň v kuchyni to tak funguje.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C59W5 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 779
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 466
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 436
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 718
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 538
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 370
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 259
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 985
  1. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  2. Ján Chomík: Blázni
  3. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  4. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  5. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  6. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  8. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 734
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 378
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 250
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 793
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 151
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 969
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 131
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Tánička Altusová a Vladko Suchanič spoločne s moderátormi markizáckeho Telerána Simonou Ondrušovou a Marekom Polomským.

Majú radi hory, nahrávajú podcasty o nich a nedávno boli o svojej turistickej a moderátorskej vášni rozprávať aj v markizáckom Teleráne.


Radôstku čaká dôležitý zápas.

Kľúčový je zápas s Rosinou.


Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Zničený bicykel, ťažké zranenia. To je výsledok stretu s motorkárom.

Zranený muž skončil v nemocnici.


  1. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  2. Ján Chomík: Blázni
  3. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  4. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  5. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  6. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  8. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 734
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 378
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 250
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 793
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 151
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 969
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 131
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu