Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Kysučan Tomáš Chilý: „Plánovať si niečo v gastronómii je ako hrať ruskú ruletu“

O tom, že Kysučania sa svojou šikovnosťou vedia presadiť aj v zahraničí, svedčí Tomáš Chilý. Rodák z Krásna nad Kysucou pracuje ako šéf kuchyne v čínskom meste Yinchuan.

Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. (Zdroj: ATCH)

Kde v súčasnosti pôsobíte a na akej pozícii?
- V súčasnosti pracujem na pozícii Chef de Cuisine v Kempinski Hotel Yinchuan v Číne. Tu pôsobím už skoro rok.

S varením ste začínali po škole na Kysuciach. Ako ste sa dostali až do exotických krajín?
– V kuchyni som začal pracovať s nástupom do školy a odborný výcvik som absolvoval v reštaurácii Gazdovský šenk v Krásne nad Kysucou, keď som mal 15 rokov, a to tak, že som začínal pracovať po praxi a cez víkendy. Po škole som tam aj nejaký čas zostal. Popritom sme otvorili dnes už, bohužiaľ, neexistujúcu pizzeriu Fontána v Krásne nad Kysucou.
Samozrejme, po nejakom čase prišiel čas na zmenu a vďaka tomu, že som bol členom Slovenského zväzu kuchárov, som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovsky), skúsil som ísť na pohovor a na moje prekvapenie to vyšlo. Tak som sa sťahoval do Tatier.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode! Čítajte 

Začiatky neboli ktovieaké, ale to sa podarilo prekonať aj za pomoci kolegov. Samozrejme, tam som začal pracovať v niečom inom, ako som doposiaľ poznal. Podarilo sa mi spolupracovať aj s ľuďmi zo zahraničia, čo sa ukázalo neskôr ako zlomový moment v kariére. Tu by som spomenul Ciarana Ganthlyho, ktorý bol veľmi dôležitý v mojom procese rozhodovania sa pri odchode do zahraničia. Spolupracoval som tu napríklad s (teraz sa ospravedlňujem tým, na ktorých zabudnem) Jožkom Brezom, Gabim Kocákom, Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a ďalšími.

Po čase som opäť potreboval zmenu, a tak som v rámci siete požiadal o transfer, ktorý prišiel pomerne rýchlo. Ani neviem ako, a už som bol v Bahrajne v Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname. Tu som pracoval necelé dva roky. Na začiatku tu bol šéfkuchár Stefanos Melianos.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch rokoch v Bahrajne som sa presúval znova v rámci siete tentokrát do Kataru, teda k susedom v rámci Middle East. Otváral sa nový hotel, takže to bola veľmi zaujímavá a náučná skúsenosť. Tu som spolupracoval s Mattiasom Rockom, ktorý minulý rok získal Michellinove ocenenie. Tu som pôsobil v hlavnej hotelovej reštaurácii, za ktorú som bol zodpovedný vyše dvoch rokov.

A teraz, ako som už spomínal, som v Číne v meste Yinchuan, kde mam na starosti 6 reštaurácií a asi 75 zamestnancov. Spolupracujem so šéfkuchárom Kevinom Littlom. Mám na starosti medzinárodnú kuchyňu v hoteli.

Aký rozdiel je medzi varením na Slovensku a v iných krajinách?
– V Bahrajne a v Katare nás bolo v kuchyni veľa národností. V Katare sme napríklad mali v kuchyni 26 národností, a to ako už bolo naozaj náročné na komunikáciu. Každá národnosť ma svoje špecifiká a s každým je potrebné nájsť si spôsob komunikácie. Niečo iné platí na ľudí z arabských krajín (aj tie sa dajú rozoberať samostatne), ako napríklad z Indie a Srí lanky. Na Slovensku je to jednoduchšie tým, že všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme povedať priamo, teda aspoň v kuchyni to tak funguje.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59W5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M59W5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 362
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 897
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 8 155
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 047
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 128
  6. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 008
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 628
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 782
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 5 584
  10. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 5 541
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Autoškola Horeličan

Autoškoly sú aktuálne pozastavené

2 h
Policajné kontroly ukázali, že za volant si sadli ďalší opití vodiči.

V obci Čierne spôsobil vodič vozidla Škoda dopravnú nehodu.

17 h
Knižnica presunie aktivity do online priestoru

Svoje aktivity priblíži čitateľom prostredníctvom internetu a sociálnych sieti.

20 h
Daruj knihu

Od 1. do 19. marca 2021 môžete darovať deťom knihy.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Počas uplynulého víkendu sa konalo ďalšie kolo skríningového testovania. Viaceré obce už zverejnili jeho výsledky.

19 h

Ide o prvú tohtoročnú nehodu na oravských cestách, pri ktorej vyhasol ľudský život.

17 h

Počet miest zriadených mestom Žilina klesá.

1. mar

V nedeľu popoludní hasiči zasahovali na považskobystrickom sídlisku SNP pri požiari bytu. Udalosť sa zaobišla bez zranení.

1. mar

Už ste čítali?