Nedeľa, 16. december, 2018 | Meniny má Albína

Kysučan Tomáš Chilý: „Plánovať si niečo v gastronómii je ako hrať ruskú ruletu“

O tom, že Kysučania sa svojou šikovnosťou vedia presadiť aj v zahraničí, svedčí Tomáš Chilý. Rodák z Krásna nad Kysucou pracuje ako šéf kuchyne v čínskom meste Yinchuan.

Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. (Zdroj: ATCH)

Kde v súčasnosti pôsobíte a na akej pozícii?
- V súčasnosti pracujem na pozícii Chef de Cuisine v Kempinski Hotel Yinchuan v Číne. Tu pôsobím už skoro rok.

S varením ste začínali po škole na Kysuciach. Ako ste sa dostali až do exotických krajín?
– V kuchyni som začal pracovať s nástupom do školy a odborný výcvik som absolvoval v reštaurácii Gazdovský šenk v Krásne nad Kysucou, keď som mal 15 rokov, a to tak, že som začínal pracovať po praxi a cez víkendy. Po škole som tam aj nejaký čas zostal. Popritom sme otvorili dnes už, bohužiaľ, neexistujúcu pizzeriu Fontána v Krásne nad Kysucou.
Samozrejme, po nejakom čase prišiel čas na zmenu a vďaka tomu, že som bol členom Slovenského zväzu kuchárov, som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovsky), skúsil som ísť na pohovor a na moje prekvapenie to vyšlo. Tak som sa sťahoval do Tatier.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode!

Začiatky neboli ktovieaké, ale to sa podarilo prekonať aj za pomoci kolegov. Samozrejme, tam som začal pracovať v niečom inom, ako som doposiaľ poznal. Podarilo sa mi spolupracovať aj s ľuďmi zo zahraničia, čo sa ukázalo neskôr ako zlomový moment v kariére. Tu by som spomenul Ciarana Ganthlyho, ktorý bol veľmi dôležitý v mojom procese rozhodovania sa pri odchode do zahraničia. Spolupracoval som tu napríklad s (teraz sa ospravedlňujem tým, na ktorých zabudnem) Jožkom Brezom, Gabim Kocákom, Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a ďalšími.

Po čase som opäť potreboval zmenu, a tak som v rámci siete požiadal o transfer, ktorý prišiel pomerne rýchlo. Ani neviem ako, a už som bol v Bahrajne v Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname. Tu som pracoval necelé dva roky. Na začiatku tu bol šéfkuchár Stefanos Melianos.

Po dvoch rokoch v Bahrajne som sa presúval znova v rámci siete tentokrát do Kataru, teda k susedom v rámci Middle East. Otváral sa nový hotel, takže to bola veľmi zaujímavá a náučná skúsenosť. Tu som spolupracoval s Mattiasom Rockom, ktorý minulý rok získal Michellinove ocenenie. Tu som pôsobil v hlavnej hotelovej reštaurácii, za ktorú som bol zodpovedný vyše dvoch rokov.

A teraz, ako som už spomínal, som v Číne v meste Yinchuan, kde mam na starosti 6 reštaurácií a asi 75 zamestnancov. Spolupracujem so šéfkuchárom Kevinom Littlom. Mám na starosti medzinárodnú kuchyňu v hoteli.

Aký rozdiel je medzi varením na Slovensku a v iných krajinách?
– V Bahrajne a v Katare nás bolo v kuchyni veľa národností. V Katare sme napríklad mali v kuchyni 26 národností, a to ako už bolo naozaj náročné na komunikáciu. Každá národnosť ma svoje špecifiká a s každým je potrebné nájsť si spôsob komunikácie. Niečo iné platí na ľudí z arabských krajín (aj tie sa dajú rozoberať samostatne), ako napríklad z Indie a Srí lanky. Na Slovensku je to jednoduchšie tým, že všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme povedať priamo, teda aspoň v kuchyni to tak funguje.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59W5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59W5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 65 776
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 718
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 869
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 852
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 8 484
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 6 535
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 812
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 906
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 729
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 2 827

Hlavné správy z My Kysuce

Vláda trestá zodpovedných

Na svete odjakživa existovali zodpovední a nezodpovední ľudia. To je fakt, ktorý sa nedá poprieť.

Záchranársky vrtuľník pomáhal skialpinistovi

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia do Vrátnej, zranil sa tam skialpinista.

Darovali krv, darovali kúsok seba 21.

Prinášame vám zoznam darcov krvi, ktorí darovali vzácnu tekutinu na hematologicko-transfúziologickom oddelení Kysuckej nemocnice v Čadci.

Pripravujú outdoor filmový festival Oščadnica 2018

Outdoor filmový festival Oščadnica, ďalej len OFF Oščadnica, je opäť tu a predstavuje tie najlepšie horské filmy z domácej, ale aj zahraničnej produkcie.

Zásobovanie Kysúc elektrikou prebieha cez nové vedenie

Ešte na jar začali energetici s komplexnou rekonštrukciou dvojitého elektrického vedenia veľmi vysokého napätia medzi Kysuckým Novým Mestom a Čadcou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

Kilometre chodníkov a ciest budú zatiaľ udržiavať zamestnanci mesta

Nový zákon o odpratávaní snehu spôsobil vrásky nielen trnavskej samospráve.

Fotografi vytvorili krásne zábery zasnežených Malých Karpát (galéria)

Skupina fotografov nám poskytla krásne scenérie zasnežených Malých Karpát.

Vybrali SME

Už ste čítali?