Streda, 17. august, 2022 | Meniny má Milica

Kysučan Tomáš Chilý: „Plánovať si niečo v gastronómii je ako hrať ruskú ruletu“

O tom, že Kysučania sa svojou šikovnosťou vedia presadiť aj v zahraničí, svedčí Tomáš Chilý. Rodák z Krásna nad Kysucou pracuje ako šéf kuchyne v čínskom meste Yinchuan.

Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. (Zdroj: ATCH)

Kde v súčasnosti pôsobíte a na akej pozícii?
- V súčasnosti pracujem na pozícii Chef de Cuisine v Kempinski Hotel Yinchuan v Číne. Tu pôsobím už skoro rok.

S varením ste začínali po škole na Kysuciach. Ako ste sa dostali až do exotických krajín?
– V kuchyni som začal pracovať s nástupom do školy a odborný výcvik som absolvoval v reštaurácii Gazdovský šenk v Krásne nad Kysucou, keď som mal 15 rokov, a to tak, že som začínal pracovať po praxi a cez víkendy. Po škole som tam aj nejaký čas zostal. Popritom sme otvorili dnes už, bohužiaľ, neexistujúcu pizzeriu Fontána v Krásne nad Kysucou.
Samozrejme, po nejakom čase prišiel čas na zmenu a vďaka tomu, že som bol členom Slovenského zväzu kuchárov, som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovsky), skúsil som ísť na pohovor a na moje prekvapenie to vyšlo. Tak som sa sťahoval do Tatier.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode! Čítajte 

Začiatky neboli ktovieaké, ale to sa podarilo prekonať aj za pomoci kolegov. Samozrejme, tam som začal pracovať v niečom inom, ako som doposiaľ poznal. Podarilo sa mi spolupracovať aj s ľuďmi zo zahraničia, čo sa ukázalo neskôr ako zlomový moment v kariére. Tu by som spomenul Ciarana Ganthlyho, ktorý bol veľmi dôležitý v mojom procese rozhodovania sa pri odchode do zahraničia. Spolupracoval som tu napríklad s (teraz sa ospravedlňujem tým, na ktorých zabudnem) Jožkom Brezom, Gabim Kocákom, Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a ďalšími.

Po čase som opäť potreboval zmenu, a tak som v rámci siete požiadal o transfer, ktorý prišiel pomerne rýchlo. Ani neviem ako, a už som bol v Bahrajne v Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname. Tu som pracoval necelé dva roky. Na začiatku tu bol šéfkuchár Stefanos Melianos.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch rokoch v Bahrajne som sa presúval znova v rámci siete tentokrát do Kataru, teda k susedom v rámci Middle East. Otváral sa nový hotel, takže to bola veľmi zaujímavá a náučná skúsenosť. Tu som spolupracoval s Mattiasom Rockom, ktorý minulý rok získal Michellinove ocenenie. Tu som pôsobil v hlavnej hotelovej reštaurácii, za ktorú som bol zodpovedný vyše dvoch rokov.

A teraz, ako som už spomínal, som v Číne v meste Yinchuan, kde mam na starosti 6 reštaurácií a asi 75 zamestnancov. Spolupracujem so šéfkuchárom Kevinom Littlom. Mám na starosti medzinárodnú kuchyňu v hoteli.

Aký rozdiel je medzi varením na Slovensku a v iných krajinách?
– V Bahrajne a v Katare nás bolo v kuchyni veľa národností. V Katare sme napríklad mali v kuchyni 26 národností, a to ako už bolo naozaj náročné na komunikáciu. Každá národnosť ma svoje špecifiká a s každým je potrebné nájsť si spôsob komunikácie. Niečo iné platí na ľudí z arabských krajín (aj tie sa dajú rozoberať samostatne), ako napríklad z Indie a Srí lanky. Na Slovensku je to jednoduchšie tým, že všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme povedať priamo, teda aspoň v kuchyni to tak funguje.

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 27 784
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 503
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 492
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 211
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 519
  6. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 648
  7. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 570
  8. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 2 680

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  6. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Marek Kytka: Projektil Lászlá Bénesa a profesorský gól Stana Lobotku
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 441
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 170
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 808
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 039
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 927
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 909
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 797
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 768
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vodu na hasenie požiaru vynášali v genfovakoch.

Takmer štyridsiatka dobrovoľných aj profesionálnych hasičov bojuje s požiarom, ktorý sa po uhasení opäť rozhorel.


12 h
www.MYtipujeme.sk

Registrácia je bezplatná.


19 h
Mladé čadčianske hádzanárky. V klube ich pripravujú na prechod do väčších oddielov.

Klub funguje na amatérskej báze a hráčky pripravuje do vyšších líg.


17 h
Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura.

U obvineného zaistili päť kilogramov zlatých tehličiek.


TASR 20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Zuzana Valachovičová: Súľovské skaly
  3. Maťo Chudík: Odtlačky
  4. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  5. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  6. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  7. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  8. Marek Kytka: Projektil Lászlá Bénesa a profesorský gól Stana Lobotku
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 441
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 170
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 808
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 039
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 927
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 909
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 797
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 768
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu