Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

Kysučan Tomáš Chilý: „Plánovať si niečo v gastronómii je ako hrať ruskú ruletu“

O tom, že Kysučania sa svojou šikovnosťou vedia presadiť aj v zahraničí, svedčí Tomáš Chilý. Rodák z Krásna nad Kysucou pracuje ako šéf kuchyne v čínskom meste Yinchuan.

Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. Tomáš Chilý si aj napriek stále mladému veku prešiel viacerými pozíciami. (Zdroj: ATCH)

Kde v súčasnosti pôsobíte a na akej pozícii?
- V súčasnosti pracujem na pozícii Chef de Cuisine v Kempinski Hotel Yinchuan v Číne. Tu pôsobím už skoro rok.

S varením ste začínali po škole na Kysuciach. Ako ste sa dostali až do exotických krajín?
– V kuchyni som začal pracovať s nástupom do školy a odborný výcvik som absolvoval v reštaurácii Gazdovský šenk v Krásne nad Kysucou, keď som mal 15 rokov, a to tak, že som začínal pracovať po praxi a cez víkendy. Po škole som tam aj nejaký čas zostal. Popritom sme otvorili dnes už, bohužiaľ, neexistujúcu pizzeriu Fontána v Krásne nad Kysucou.
Samozrejme, po nejakom čase prišiel čas na zmenu a vďaka tomu, že som bol členom Slovenského zväzu kuchárov, som sa dozvedel o práci v hoteli Kempinski v Tatrách (v tom čase tam pôsobil Peter Pikovsky), skúsil som ísť na pohovor a na moje prekvapenie to vyšlo. Tak som sa sťahoval do Tatier.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Spolupracoval aj s Cameronom. Kysučan Sancho žiari v Hollywoode! Čítajte 

Začiatky neboli ktovieaké, ale to sa podarilo prekonať aj za pomoci kolegov. Samozrejme, tam som začal pracovať v niečom inom, ako som doposiaľ poznal. Podarilo sa mi spolupracovať aj s ľuďmi zo zahraničia, čo sa ukázalo neskôr ako zlomový moment v kariére. Tu by som spomenul Ciarana Ganthlyho, ktorý bol veľmi dôležitý v mojom procese rozhodovania sa pri odchode do zahraničia. Spolupracoval som tu napríklad s (teraz sa ospravedlňujem tým, na ktorých zabudnem) Jožkom Brezom, Gabim Kocákom, Tomášom Tejbusom, Peťom Pikovským a ďalšími.

Po čase som opäť potreboval zmenu, a tak som v rámci siete požiadal o transfer, ktorý prišiel pomerne rýchlo. Ani neviem ako, a už som bol v Bahrajne v Grand and Ixir Kempinski Hotel v Maname. Tu som pracoval necelé dva roky. Na začiatku tu bol šéfkuchár Stefanos Melianos.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch rokoch v Bahrajne som sa presúval znova v rámci siete tentokrát do Kataru, teda k susedom v rámci Middle East. Otváral sa nový hotel, takže to bola veľmi zaujímavá a náučná skúsenosť. Tu som spolupracoval s Mattiasom Rockom, ktorý minulý rok získal Michellinove ocenenie. Tu som pôsobil v hlavnej hotelovej reštaurácii, za ktorú som bol zodpovedný vyše dvoch rokov.

A teraz, ako som už spomínal, som v Číne v meste Yinchuan, kde mam na starosti 6 reštaurácií a asi 75 zamestnancov. Spolupracujem so šéfkuchárom Kevinom Littlom. Mám na starosti medzinárodnú kuchyňu v hoteli.

Aký rozdiel je medzi varením na Slovensku a v iných krajinách?
– V Bahrajne a v Katare nás bolo v kuchyni veľa národností. V Katare sme napríklad mali v kuchyni 26 národností, a to ako už bolo naozaj náročné na komunikáciu. Každá národnosť ma svoje špecifiká a s každým je potrebné nájsť si spôsob komunikácie. Niečo iné platí na ľudí z arabských krajín (aj tie sa dajú rozoberať samostatne), ako napríklad z Indie a Srí lanky. Na Slovensku je to jednoduchšie tým, že všetci rozprávame jedným jazykom a veci si vieme povedať priamo, teda aspoň v kuchyni to tak funguje.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59W5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M59W5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  4. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  5. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  2. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  3. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  6. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  7. Investovanie sa tento rok oplatí
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 078
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 18 280
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 218
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 8 527
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 878
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 692
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 223
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 210
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 125
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 104
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Radovan Fujak, kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica.

Dvadsaťtriročný kapitán TJ Pokrok Stará Bystrica verí, že výkony mužstva sa budú postupne zlepšovať.

5 h
Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline.

Jednou zo zapojených škôl je Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline, ktorá svoju účasť v programe slávnostne zakončí konferenciou vysielanou online dňa 27. apríla.

6 h

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

8 h
Absencia chodenia do školy si podľa psychologičky vyberá svoju daň.

Fungovať budú aj špeciálne školy a končiace ročníky stredných škôl.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica chce využiť skúsenosti z druhej vlny pandémie. Plánuje zriadiť samostatný pavilón pre covidových pacientov.

20. apr

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Vážna nehoda sa stala dnes skoro ráno na R1 neďaleko Trnavy.

10 h

Divá zver prichádza k ľudským obydliam kvôli potrave.

20. apr

Už ste čítali?