Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Veľa ľudí nás vidí ako blbcov s činkami, hovorí majster Slovenska v kulturistike

Marek Vlček si po druhom majstrovskom titule doprial halušky a pečené rebierka.

Marek Vlček, majster Slovenska v kulturistike.Marek Vlček, majster Slovenska v kulturistike. (Zdroj: JOSEF ADLT)

Dve súťaže, dva majstrovské tituly. Takouto luxusnou bilanciou sa v akomkoľvek športe môže pochváliť málokto.

Keď sa však chce, všetko ide, hoci to často nie je prechádzka ružovým sadom. Svoje o tom vedia najmä kulturisti, ktorí sa okrem ťažkých tréningov musia v predsúťažnom období pasovať aj s rôznymi diétami, aby ich svaly vyzneli čo najlepšie a čo najvyrysovanejšie.

Týmto všetkým si v poslednom období prešiel 22-ročný Marek Vlček z Kysuckého Nového Mesta, majster Slovenska mužov a juniorov v klasickej kulturistike...

SkryťVypnúť reklamu

Ste čerstvým dvojnásobným majstrom Slovenska v kulturistike. Čo to pre vás znamená?

– Je to pre mňa veľký úspech, veď som sa stal dvojnásobným majstrom Slovenska. Cením si to o to viac, že je to moja prvá súťažná sezóna.

Prečítajte si tiež: Na bicykli precestovali kus sveta, chcú dobyť najsevernejší bod Európy Čítajte 

Konkurencia bola určite veľmi tvrdá. V čom ste podľa vás predčili svojich súperov?

– Konečné poradie vždy určuje niekoľkočlenná porota. Ja osobne sa až tak zhodnotiť neviem, videl som sa až po súťaži. Súperi, ktorých som videl v rozcvičovni, vyzerali naozaj dobre. Sám som si pripadal, že tam medzi nich nepatrím. Rozhodcovia však videli nejaké kvality a rozhodli, že som najlepší. Moju formu som v porovnaní s konkurenciou konzultoval po súťaži s trénerom. Podľa nás neboli ostatní chalani dobre vyrysovaní, neboli dobre pripravení a odvodnení. Aj keď som mal možno menšiu svalovú hmotu, práve to odvodňovanie nám vyšlo a svaly sa lepšie ukázali. Ostatní boli teda hrubší, plnší, no neboli tak vysekaní ako ja.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava na takéto podujatie je veľmi náročná nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Ako vyzerali jednotlivé fázy prípravy?

– S objemovkou sme začali v apríli 2017. Na úvod som vážil 79 kilogramov a do 1. februára 2018 sa mi podarilo vyšplhať na váhu asi 93 kilogramov. Pred začiatkom diéty som ochorel, a tak váha spadla a diétu sme začínali na 85 kilogramoch. Čo sa týka objemovky, tak to je určite známe pre ľudí, ktorí sa aspoň ako tak v tomto športe vyznajú, že človek prijíma kvantá jedla, najmä množstvo mäsa a ryže. Veľa ľudí sa nad tým pozastavuje. Každý si myslí, že svaly rastú samé z tvarohu, jogurtov a podobných potravín. Ale keď niekomu poviem, že som v objemovke zjedol pol kilogramu ryže za deň a kilogram mäsa, tak sa na mňa pozerá, že čo to znamená (smiech).

SkryťVypnúť reklamu

Po objemovke nasledovala teda diéta...

– Áno, ale ako som už spomínal, ochorel som. Najskôr som sa musel dať dokopy a až potom sme začali s diétou, ktorú som ťahal až do prvej súťaže, ktorá sa konala 15. apríla 2018 v Nitre. V diéte sme začínali na sacharidoch, ktoré sme išli konštantne niekoľko týždňov. Každý víkend sme sa s trénerom Marošom Detkom stretávali vo fitku, kde sme kontrolovali formu a podľa toho sme upravovali celkovú stravu. On mal vždy nachystaný plán a upravoval ho podľa mojej aktuálnej formy. Buď sme ubrali sacharidy, alebo niečo pridali, proste celý čas sa to upravovalo tak, aby ten výsledok bol taký, aký má byť. Najhoršie boli posledné štyri týždne z celej diéty, kde už sa príjem sacharidov znížil na naozaj nízke množstvo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BVB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5BVB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 037
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 127
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 958
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 791
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 298
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 578
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 088
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 536
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 147
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 863
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Obyvatelia Rudinky takýto verdikt armády nečakali

Na testovanie sa chystali už v piatok, teraz musia ísť do susednej obce.

Obyvatelia Rudinky sa musia ísť dať otestovať do susednej obce.
CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

V Kysuckom Lieskovci otestovali doobeda 350 ľudí

Dve percentá ľudí mali pozitívny výsledok.

Aj v Kysuckom Lieskovci sa tvorili dlhé rady.
CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Čakajúci majú čas, všimli si napríklad chýbajúce rukavice

Pred čadčianskym domom kultúry sa už pred pol siedmou hodinou začali schádzať ľudia, ktorí si mysleli, že budú medzi „prvými“. S testovaním sa začalo presne o siedmej hodine, čo kvitovali.

Čakanie na testovanie pred čadčianskym domom kultúry.
CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Makov: Čakanie je mierne, pozitívny test majú odhadom dve percentá ľudí

V pohraničnej obci majú dve odberné miesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlási mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

V Trenčíne je situácia prekvapivo dobrá, zhodnotil viceprimátor Žák

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?