Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga

Veľa ľudí nás vidí ako blbcov s činkami, hovorí majster Slovenska v kulturistike

Marek Vlček si po druhom majstrovskom titule doprial halušky a pečené rebierka.

Marek Vlček, majster Slovenska v kulturistike.(Zdroj: JOSEF ADLT)

Dve súťaže, dva majstrovské tituly. Takouto luxusnou bilanciou sa v akomkoľvek športe môže pochváliť málokto.

Keď sa však chce, všetko ide, hoci to často nie je prechádzka ružovým sadom. Svoje o tom vedia najmä kulturisti, ktorí sa okrem ťažkých tréningov musia v predsúťažnom období pasovať aj s rôznymi diétami, aby ich svaly vyzneli čo najlepšie a čo najvyrysovanejšie.

Týmto všetkým si v poslednom období prešiel 22-ročný Marek Vlček z Kysuckého Nového Mesta, majster Slovenska mužov a juniorov v klasickej kulturistike...

Článok pokračuje pod video reklamou

Ste čerstvým dvojnásobným majstrom Slovenska v kulturistike. Čo to pre vás znamená?

– Je to pre mňa veľký úspech, veď som sa stal dvojnásobným majstrom Slovenska. Cením si to o to viac, že je to moja prvá súťažná sezóna.

Prečítajte si tiež: Na bicykli precestovali kus sveta, chcú dobyť najsevernejší bod Európy

Konkurencia bola určite veľmi tvrdá. V čom ste podľa vás predčili svojich súperov?

– Konečné poradie vždy určuje niekoľkočlenná porota. Ja osobne sa až tak zhodnotiť neviem, videl som sa až po súťaži. Súperi, ktorých som videl v rozcvičovni, vyzerali naozaj dobre. Sám som si pripadal, že tam medzi nich nepatrím. Rozhodcovia však videli nejaké kvality a rozhodli, že som najlepší. Moju formu som v porovnaní s konkurenciou konzultoval po súťaži s trénerom. Podľa nás neboli ostatní chalani dobre vyrysovaní, neboli dobre pripravení a odvodnení. Aj keď som mal možno menšiu svalovú hmotu, práve to odvodňovanie nám vyšlo a svaly sa lepšie ukázali. Ostatní boli teda hrubší, plnší, no neboli tak vysekaní ako ja.

Príprava na takéto podujatie je veľmi náročná nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Ako vyzerali jednotlivé fázy prípravy?

– S objemovkou sme začali v apríli 2017. Na úvod som vážil 79 kilogramov a do 1. februára 2018 sa mi podarilo vyšplhať na váhu asi 93 kilogramov. Pred začiatkom diéty som ochorel, a tak váha spadla a diétu sme začínali na 85 kilogramoch. Čo sa týka objemovky, tak to je určite známe pre ľudí, ktorí sa aspoň ako tak v tomto športe vyznajú, že človek prijíma kvantá jedla, najmä množstvo mäsa a ryže. Veľa ľudí sa nad tým pozastavuje. Každý si myslí, že svaly rastú samé z tvarohu, jogurtov a podobných potravín. Ale keď niekomu poviem, že som v objemovke zjedol pol kilogramu ryže za deň a kilogram mäsa, tak sa na mňa pozerá, že čo to znamená (smiech).

Po objemovke nasledovala teda diéta...

– Áno, ale ako som už spomínal, ochorel som. Najskôr som sa musel dať dokopy a až potom sme začali s diétou, ktorú som ťahal až do prvej súťaže, ktorá sa konala 15. apríla 2018 v Nitre. V diéte sme začínali na sacharidoch, ktoré sme išli konštantne niekoľko týždňov. Každý víkend sme sa s trénerom Marošom Detkom stretávali vo fitku, kde sme kontrolovali formu a podľa toho sme upravovali celkovú stravu. On mal vždy nachystaný plán a upravoval ho podľa mojej aktuálnej formy. Buď sme ubrali sacharidy, alebo niečo pridali, proste celý čas sa to upravovalo tak, aby ten výsledok bol taký, aký má byť. Najhoršie boli posledné štyri týždne z celej diéty, kde už sa príjem sacharidov znížil na naozaj nízke množstvo.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BVB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BVB na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 204
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 960
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 162
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 032
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 251
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 638
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 963
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 308
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 046
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 916

Hlavné správy z My Kysuce

Slovnaft Cup: Čierne prekvapujúco vyradilo štvrtoligistu

Do súboja o slovenský pohár vo futbale sa cez víkend zapojilo aj deväť tímov z Kysúc.

Na piesku zabojujú aj o pobyt v Chorvátsku či rakúskych Alpách

Na Firesta Cupe zabojuje desať mužských a desať ženských dvojíc.

Seniori opäť navštívili Živčákovú

Obyvatelia Centra sociálnych služieb Horelica aj tento rok navštívili pútnické miesto – Živčákovú horu.

Na cesty vyrazili ďalší podgurážení vodiči

Policajti zadržali na cestách Žilinského kraja 25 vodičov „pod parou“. Traja z nich zapríčinili dopravné nehody.

Filip Delinčák vyradil štvorku Európy

Rodák z Čadce je už v osemfinále.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Zemianskych Kostoľanoch sa zrazil vlak s nákladiakom

Vo vlaku bolo takmer šesťdesiat cestujúcich.

Mladý vodič narazil autom do stromu

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode 21-ročného vodiča.

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Vybrali SME

Už ste čítali?