Piatok, 21. september, 2018 | Meniny má Matúš

Veľa ľudí nás vidí ako blbcov s činkami, hovorí majster Slovenska v kulturistike

Marek Vlček si po druhom majstrovskom titule doprial halušky a pečené rebierka.

Marek Vlček, majster Slovenska v kulturistike.(Zdroj: JOSEF ADLT)

Dve súťaže, dva majstrovské tituly. Takouto luxusnou bilanciou sa v akomkoľvek športe môže pochváliť málokto.

Keď sa však chce, všetko ide, hoci to často nie je prechádzka ružovým sadom. Svoje o tom vedia najmä kulturisti, ktorí sa okrem ťažkých tréningov musia v predsúťažnom období pasovať aj s rôznymi diétami, aby ich svaly vyzneli čo najlepšie a čo najvyrysovanejšie.

Týmto všetkým si v poslednom období prešiel 22-ročný Marek Vlček z Kysuckého Nového Mesta, majster Slovenska mužov a juniorov v klasickej kulturistike...

Článok pokračuje pod video reklamou

Ste čerstvým dvojnásobným majstrom Slovenska v kulturistike. Čo to pre vás znamená?

– Je to pre mňa veľký úspech, veď som sa stal dvojnásobným majstrom Slovenska. Cením si to o to viac, že je to moja prvá súťažná sezóna.

Prečítajte si tiež: Na bicykli precestovali kus sveta, chcú dobyť najsevernejší bod Európy

Konkurencia bola určite veľmi tvrdá. V čom ste podľa vás predčili svojich súperov?

– Konečné poradie vždy určuje niekoľkočlenná porota. Ja osobne sa až tak zhodnotiť neviem, videl som sa až po súťaži. Súperi, ktorých som videl v rozcvičovni, vyzerali naozaj dobre. Sám som si pripadal, že tam medzi nich nepatrím. Rozhodcovia však videli nejaké kvality a rozhodli, že som najlepší. Moju formu som v porovnaní s konkurenciou konzultoval po súťaži s trénerom. Podľa nás neboli ostatní chalani dobre vyrysovaní, neboli dobre pripravení a odvodnení. Aj keď som mal možno menšiu svalovú hmotu, práve to odvodňovanie nám vyšlo a svaly sa lepšie ukázali. Ostatní boli teda hrubší, plnší, no neboli tak vysekaní ako ja.

Príprava na takéto podujatie je veľmi náročná nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Ako vyzerali jednotlivé fázy prípravy?

– S objemovkou sme začali v apríli 2017. Na úvod som vážil 79 kilogramov a do 1. februára 2018 sa mi podarilo vyšplhať na váhu asi 93 kilogramov. Pred začiatkom diéty som ochorel, a tak váha spadla a diétu sme začínali na 85 kilogramoch. Čo sa týka objemovky, tak to je určite známe pre ľudí, ktorí sa aspoň ako tak v tomto športe vyznajú, že človek prijíma kvantá jedla, najmä množstvo mäsa a ryže. Veľa ľudí sa nad tým pozastavuje. Každý si myslí, že svaly rastú samé z tvarohu, jogurtov a podobných potravín. Ale keď niekomu poviem, že som v objemovke zjedol pol kilogramu ryže za deň a kilogram mäsa, tak sa na mňa pozerá, že čo to znamená (smiech).

Po objemovke nasledovala teda diéta...

– Áno, ale ako som už spomínal, ochorel som. Najskôr som sa musel dať dokopy a až potom sme začali s diétou, ktorú som ťahal až do prvej súťaže, ktorá sa konala 15. apríla 2018 v Nitre. V diéte sme začínali na sacharidoch, ktoré sme išli konštantne niekoľko týždňov. Každý víkend sme sa s trénerom Marošom Detkom stretávali vo fitku, kde sme kontrolovali formu a podľa toho sme upravovali celkovú stravu. On mal vždy nachystaný plán a upravoval ho podľa mojej aktuálnej formy. Buď sme ubrali sacharidy, alebo niečo pridali, proste celý čas sa to upravovalo tak, aby ten výsledok bol taký, aký má byť. Najhoršie boli posledné štyri týždne z celej diéty, kde už sa príjem sacharidov znížil na naozaj nízke množstvo.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BVB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5BVB na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 464
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 14 969
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 11 803
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 11 358
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 936
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 568
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 362
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 279
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 772
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 416

Hlavné správy z My Kysuce

V Kysuckom múzeu v Čadci budú tikať skriňové hodiny

V Kysuckom múzeu v Čadci budú vystavené skriňové hodiny súkromného zberateľa Ľubomíra Beláka zo Starej Bystrice.

Pozývajú na detskú spevácku súťaž

Srdečne Vás pozývame na novú detskú súťaž v speve ľudových piesní z regiónu Kysúc SPIEVANKY, SPIEVANKY...

Kedy ste boli naposledy u zubára?

Veľa odpovedí má často rovnaký obsah. Aspoň desať rokov, po maturite alebo ako dieťa na základnej škole ešte v časoch pred osemdesiatym deviatym...

Niekedy sa radosť z návštevy lesa môže premeniť na tragédiu

Hubári na Kysuciach sa v týchto dňoch tešia z bohatých úlovkov. Tí menej skúsení by však mali byť obozretní.

Policajti zisťujú totožnosť muža z kamery

Neznámy páchateľ si na čerpacej stanici v Žiline prisvojil peňaženku s „tučným“ obnosom. Pomôcť pri vyšetrovaní by mohol muž, ktorého zachytila kamera.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Video ukazuje, ako robotníci plašili a trápili zvieratá v bojnickej ZOO

Kompetentní zo vzniknutej situácie vyvodia dôsledky.

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Ľudí znepokojujú nočné prelety vrtuľníkov

Obyvatelia zaregistrovali nočné prelety vrtuľníkov. Nevedia o čo ide. Vrtuľníky lietajú z neďalekého letiska pri Žiline.

Pri Žiline sa stala dopravná nehoda

Nehoda sa stala v obci Lietavská Lúčka.

Vybrali SME

Už ste čítali?