Tradičné krémeše, šťavnaté štrúdle z domáceho ovocia, moravské koláče, škvarkové pagáčiky či kapustníky. Dobroty, na ktoré mnohí spomínajú z čias svojho detstva. Presne takéto poctivé domáce koláče nájdete v útulnej malej cukrárničke MEGGI v Čadci na ulici Dukelských Hrdinov.
Pečenie majú v rodine
Magda Lutišanová si preskákala kadečo. Pracovné skúsenosti zbierala v Španielsku, v Bavorsku v Nemecku, či Francúzsku. Impulz otvoriť si vlastný podnik ju „nakopol“, keď spolu so sestrou pomáhali známemu rozbehnúť kaviareň s cukrárňou v Plzni v Divadle Miroslava Horníčka. „Bola to cenná skúsenosť, z ktorej sme sa veľmi veľa naučili. Videli sme, ako sa ľudia stále vracali, ako ocenili kvalitné a domáce koláče. Už vtedy sme vedeli, že to chceme skúsiť aj my,“ spomína na svoje začiatky sympatická Magda Lutišanová, ktorá svoju prvú tortu upiekla už v 11. rokoch. „Ten deň si presne pamätám. Mladšia sestra mala narodeniny a ja som ju chcela prekvapiť. Tak som jej upiekla tortu, rovno dvojposchodovú,“ hovorí s úsmevom Magda, ktorú k pečeniu viedla aj mamina. „Musí to byť v rodine. Moja mamina je veľká cukrárka. Dodnes, keď sa má zísť rodina, vypeká a vyvára vo veľkom,“ hovorí vyučená cukrárka, ktorá nedá dopustiť na domáce suroviny. Jednak preto, že chuť koláčov je neporovnateľne iná, aj keď trvanlivosť zasa kratšia, ale aj preto, že s overenými surovinami sa lepšie pracuje. „Nie je maslo, ako maslo. Keď nemôžete vymiešať cesto kvôli zlej surovine, výsledok nebude ani pekný a už vôbec nie chutný. Aj preto pečieme naozaj z domácich surovín, čerstvých vajec, či živočíšnej šľahačky, vďaka ktorej sú veterníky, krémeše či iné koláčiky naozaj chutné,“ vysvetľuje.
Sladké aj slané, no vždy čerstvé
Pracovný deň začína Magda o pol piatej ráno. Všetky dobroty totiž musia byť čerstvé. Do práce ďaleko nechodí, výrobu má priamo doma. Keď o 10-tej hodine otvoria, všetko je napečené a sústredia sa na predaj alebo objednávky na svadby či oslavy. „Začínali sme len so sladkými vecami, neskôr sme rozšírili sortiment o chlebíčky a kanapky, čo sú francúzske bagety plnené prošutom, lososom, enciánom, potom sme pridali slané pečivo ako škvarkové pagáčiky, slimáky a lístkové pečivo,“ vymenúva. Oslavy tak pripravia "na kompletku".
Keď práca baví
Inšpirácia prichádza sama. „Pokiaľ práca baví, ani ranné vstávanie nie je trápenie,“ smeje sa veselá cukrárka, ktorá patrí medzí tých šťastlivcov, ktorých práca je zároveň aj koníčkom. Najväčšou odmenou sú pre ňu prázdne vytrínky. Znamená to totiž, že zákazníkom chutilo. „Neraz sa nám stalo, že naše dobroty v ľuďoch vynorili spomienky na detstvo, či koláče od starých rodičov. Ani sa nečudujem, veď varený puding, ktorý dodnes používam napríklad pri tradičných krémešoch, ma naučila jedna starká, ktorá piekla pred rokmi mojej mamine na svadbu.“ Práve krémeše patria k tým najobľúbenejším zákuskom.
Všetky dobroty si navyše môžete vychutnať na príjemnej a útulnej terase v štýle vintage, ktorú sa majiteľka chystá premeniť na zimnú záhradu. Aj v chladnejšom počasí si tak budete môcť pri šálke dobrej kávy osladiť život.
Ak pripravujete v najbližších dňoch rodinnú oslavu či svadbu, vrelo odporúčame. Chutné dobroty a veľmi príjemný personál sú zárukou spokojnosti.
