Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Oslaďte si život zákuskami ako od babičky. V tejto cukrárni sú vždy čerstvé

Rozpoznáte domáce koláče od tých „kupovaných“? V cukrárni MEGGI v Čadci sa to poctivými domácimi dobrotami len tak hemží. Sladké aj slané pochúťky spája jedno – každý deň sú všetky čerstvé!

Koláče z domácich surovín, čerstvých vajec, či živočíšnej šľahačky chutia skutočne ako od babičky.Koláče z domácich surovín, čerstvých vajec, či živočíšnej šľahačky chutia skutočne ako od babičky.

Tradičné krémeše, šťavnaté štrúdle z domáceho ovocia, moravské koláče, škvarkové pagáčiky či kapustníky. Dobroty, na ktoré mnohí spomínajú z čias svojho detstva. Presne takéto poctivé domáce koláče nájdete v útulnej malej cukrárničke MEGGI v Čadci na ulici Dukelských Hrdinov.

Pečenie majú v rodine

Magda Lutišanová si preskákala kadečo. Pracovné skúsenosti zbierala v Španielsku, v Bavorsku v Nemecku, či Francúzsku. Impulz otvoriť si vlastný podnik ju „nakopol“, keď spolu so sestrou pomáhali známemu rozbehnúť kaviareň s cukrárňou v Plzni v Divadle Miroslava Horníčka. „Bola to cenná skúsenosť, z ktorej sme sa veľmi veľa naučili. Videli sme, ako sa ľudia stále vracali, ako ocenili kvalitné a domáce koláče. Už vtedy sme vedeli, že to chceme skúsiť aj my,“ spomína na svoje začiatky sympatická Magda Lutišanová, ktorá svoju prvú tortu upiekla už v 11. rokoch. „Ten deň si presne pamätám. Mladšia sestra mala narodeniny a ja som ju chcela prekvapiť. Tak som jej upiekla tortu, rovno dvojposchodovú,“ hovorí s úsmevom Magda, ktorú k pečeniu viedla aj mamina. „Musí to byť v rodine. Moja mamina je veľká cukrárka. Dodnes, keď sa má zísť rodina, vypeká a vyvára vo veľkom,“ hovorí vyučená cukrárka, ktorá nedá dopustiť na domáce suroviny. Jednak preto, že chuť koláčov je neporovnateľne iná, aj keď trvanlivosť zasa kratšia, ale aj preto, že s overenými surovinami sa lepšie pracuje. „Nie je maslo, ako maslo. Keď nemôžete vymiešať cesto kvôli zlej surovine, výsledok nebude ani pekný a už vôbec nie chutný. Aj preto pečieme naozaj z domácich surovín, čerstvých vajec, či živočíšnej šľahačky, vďaka ktorej sú veterníky, krémeše či iné koláčiky naozaj chutné,“ vysvetľuje.

Sladké aj slané, no vždy čerstvé

Pracovný deň začína Magda o pol piatej ráno. Všetky dobroty totiž musia byť čerstvé. Do práce ďaleko nechodí, výrobu má priamo doma. Keď o 10-tej hodine otvoria, všetko je napečené a sústredia sa na predaj alebo objednávky na svadby či oslavy. „Začínali sme len so sladkými vecami, neskôr sme rozšírili sortiment o chlebíčky a kanapky, čo sú francúzske bagety plnené prošutom, lososom, enciánom, potom sme pridali slané pečivo ako škvarkové pagáčiky, slimáky a lístkové pečivo,“ vymenúva. Oslavy tak pripravia "na kompletku".

Keď práca baví

Inšpirácia prichádza sama. „Pokiaľ práca baví, ani ranné vstávanie nie je trápenie,“ smeje sa veselá cukrárka, ktorá patrí medzí tých šťastlivcov, ktorých práca je zároveň aj koníčkom. Najväčšou odmenou sú pre ňu prázdne vytrínky. Znamená to totiž, že zákazníkom chutilo. „Neraz sa nám stalo, že naše dobroty v ľuďoch vynorili spomienky na detstvo, či koláče od starých rodičov. Ani sa nečudujem, veď varený puding, ktorý dodnes používam napríklad pri tradičných krémešoch, ma naučila jedna starká, ktorá piekla pred rokmi mojej mamine na svadbu.“ Práve krémeše patria k tým najobľúbenejším zákuskom.

Všetky dobroty si navyše môžete vychutnať na príjemnej a útulnej terase v štýle vintage, ktorú sa majiteľka chystá premeniť na zimnú záhradu. Aj v chladnejšom počasí si tak budete môcť pri šálke dobrej kávy osladiť život.

Ak pripravujete v najbližších dňoch rodinnú oslavu či svadbu, vrelo odporúčame. Chutné dobroty a veľmi príjemný personál sú zárukou spokojnosti.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 225
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 451
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 345
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 204
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 991
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 932
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 205
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 917
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 717
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

5 h
Karin Ann.

Na slovenskej scéne debutovala singlom Ruky preč.

9 h
Pri testovaní pomáhajú aj dobrovoľníci z Červeného kríža.

Do Dlhej nad Kysucou sa prichádzajú otestovať aj ľudia z okolitých obcí a miest.

14 h
Testovanie vo Vysokej nad Kysucou.

Viaceré samosprávy pripravili pre svojich občanov online vysielanie spred odberných miestností.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

10 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

12 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

11 h

Už ste čítali?