Vlna leží na skladoch, Starobystričania sú radi, keď ju vymenia za soľ

Ovciam v Starej Bystrici sa čoskoro zmení „frizúra“. Kaderníkmi budú strihači z Liptova. Za rok sa na tamojšom roľníckom družstve nahromadí v skladoch okolo troch ton vlny.

Ovce sa musia strihať dvakrát do roka. Ozdobu im dávajú dolu profesionálni strihači.  Ovce sa musia strihať dvakrát do roka. Ozdobu im dávajú dolu profesionálni strihači. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ - RADOVAN DROZD)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

STARÁ BYSTRICA. Do Roľníckeho družstva v Starej Bystrici prídu koncom roka strihači z Liptova. Za dva dni musia ostrihať vyše tisíc oviec.

S predajom vlny majú však chovatelia na Kysuciach problémy. Starobystričanom sa darí vymeniť ju za kamennú soľ. Predseda družstva František Kulla hovorí, že tak to bude aj tentokrát.

Prečítajte si tiež: Na Kysuciach mapovali mortalitu zvierat na cestách Čítajte 

V družstve mali tento rok prírastok vyše šesťsto jahniat. Na predaj boli určené len barančeky, jahničky zostali na ďalšiu reprodukciu.

Pred Veľkou nocou odpredali štyristo barančekov Agrofarme Červený Kameň, odkiaľ ich ďalej expedovali do Talianska.

SkryťVypnúť reklamu

Išlo o jahňatá I. triedy, ktorých váha sa pohybovala do 15 kíl. Tento podnik od nich vykupuje aj ovčie mlieko. Za sezónu tam dodajú okolo 24-tisíc litrov. Cena je 0,92 eur za liter, čo je podľa slov predsedu málo, ale súčasná cenová politika chovateľom nepraje, skôr naopak.

Chov oviec poznačili porevolučné zmeny

Prevaha pastvín nad ornou pôdou prinútila v minulosti kysucké poľnohospodárske družstvá viac sa venovať živočíšnej než rastlinnej výrobe.

Dobrú tradíciu mal práve chov oviec. Porevolučné zmeny priniesli problémy s majetkovoprávnym usporiadaním pozemkov, zrušili sa príspevky na vlnu, družstvá a salaše išli k úpadku.

Načas sa ovca stala nezaujímavou a mnohí od jej chovu upustili. Postupne sa však situácia zlepšila, a tak aj na Kysuciach sú poľnohospodárske podniky, ktoré sa ešte chovu oviec venujú.

SkryťVypnúť reklamu

Sú radi, keď ju vymenia za soľ

Predseda Kulla hovorí, že ovce musia strihať dvakrát do roka. Keďže v súčasnosti chovajú vyše tisíckusové stádo, majú za sezónu aj tri tony vlny. Pre ilustráciu, za socializmu sa kilogram predával až po 250 korún, dnes za ňu dostanú 0,40 eur, ak ju vôbec predajú. Strihanie jednej ovce pritom vyjde na vyše jedno euro.

Ako vraví, sú radi, keď sa im ju podarí aspoň vymeniť, napríklad za spomínanú kamennú soľ. Záujemcov o kúpu je ako šafranu, vlnu niet kde skladovať a nedá sa ani len tak ľahko zlikvidovať.

Na Slovensku je o ňu malý záujem, z čoho sú často chovatelia zúfalí. Hromadí sa im totiž v skladoch a nemôžu sa jej zbaviť. Dokonca je klasifikovaná ako nebezpečný odpad.

Tradičné salaše sú minulosťou

Na Kysuciach sa salašníctvo rozšírilo v 16. a 17. storočí. Každý bača bol pyšný na svoju palicu, valašku a fujaru.

SkryťVypnúť reklamu

Palica mu pomáhala pri pochôdzkach za ovcami, valaškou sa bránil proti divej zveri, vlkom a medveďom.

No a hrou na fujare vyjadroval svoju túžbu, žiaľ i radosť zo života. Dnes už väčšina družstiev nepraktizuje tradičné salašníctvo, ale chov v stajniach. Aj preto predaj oštiepkov, syra, bryndze či iných dobrôt na klasických salašoch je iba nostalgickou spomienkou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 252
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ladislav Sventek vyhral preteky na päť kilometrov.

Vyhráva jedny preteky za druhými.


V Čadci dnes poklepali základný kameň rekonštrukcie športovej haly.

Objekt roky chátra.


Prvým úsekom, ktorý sa začne stavať má byť Horelica-Oščadnica.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhodnotenie ponúk.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu