Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Na zemiaky Kysučania stále nedajú dopustiť

Rovnako ako v minulosti, aj dnes majú Kysučania radi jedlá zo zemiakov. Ak chcete vyskúšať jedno z nich, môžete si urobiť „starú špecialitku“.

Veľmi obľúbeným podujatím v kysuckom skanzene je Kuchyňa starých materí.Veľmi obľúbeným podujatím v kysuckom skanzene je Kuchyňa starých materí. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

Na Slovensko sa zemiaky dostali až okolo roku 1654. Prvýkrát o nich písal mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednání o poľnohospodárstve na Spiši (1768). Iná zmienka z roku 1786 hovorí o tom, že zemiaky na sever Slovenska priniesli tamojší rodáci, študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Od neho pochádza aj názov „švábka“, ktorá sa v polovici 18. storočia začala pokusne pestovať na Liptove.

Zemiaky sa objavili na Kysuciach zo všetkých plodín ako posledné a nadobudli vo výžive zásadné postavenie. Chránili od smrti hladom najmä vrchárov. Sadili sa čoraz viac a postupne sa z nich začali pripravovať rôzne jednoduché jedlá.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnes ich Kysučania jedia varené, pečené, miešajú s múkou, kombinujú s mliekom, kapustou, mäsom a podobne.

Jeden z obľúbených kysuckých „zemiakových receptov“: Potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu. Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť.

Prečítajte si tiež: Nitriansky biskup Viliam Judák robil v detstve betlehemy Čítajte 

V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda alebo posypané bryndzou či tvarohom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Keď štúdium (za)baví
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 25 473
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 112
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 878
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 441
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 618
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 471
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 062
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 815
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 714
  10. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 644
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Zanedbaný prameň premenili na kúzelnú studničku.

Prvý z troch minerálnych prameňov Vojtovského kopca dostal novú tvár.

obnovený Vojtovský prameň

Pochválil ich prvoligový tréner. Pečovský pýtal menej ako amatéri

Kysucký klub vedie štvrtú ligu aj vďaka bývalému reprezentantovi.

Viktor Pečovský (vpravo) bol veľkým lákadlom pre fanúšikov nielen z Makova.
STĹPČEK

Medik pomáhajúci čadčianskej nemocnici: Antigénové testy majú svoj význam

Ak si niekto predstavuje, že za COVID-19 pozitívnym pacientom s ťažkým priebehom sa ukrýva len osemdesiatročný starček, žije vo veľkom omyle a prosím ho, aby sa vrátil do reality.

Maľbou poďakovali ľuďom v prvej línii, sami potrebujú pomôcť

Múr opustenej budovy nesie od minulého týždňa záznam o tom, akú dobu žijeme. Pandémia často núti ľudí v prvej línii siahnuť na dno síl. Za to im patrí vďaka. Pomocnú ruku prinášajú aj dobrovoľníci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Záchranné zložky pomáhali pri dvoch vážnych dopravných nehodách v okrese Prievidza

Nehoda medzi obcou Nedožery-Brezany a Prievidzou skomplikovala dopravu v Prievidzi aj Bojniciach.

Už ste čítali?