Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zajtra sa končia fašiangy, priateľov možno potešíte tradičnou kysuckou pochúťkou!

Namiesto šišiek, skúste zajtra ponúknuť priateľom napríklad kysucké „úhrabky“. Neviete, ako ich pripraviť?

Skúste ponúknuť zajtra hosťom kysucké úhrabky.Skúste ponúknuť zajtra hosťom kysucké úhrabky. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ - FOTOLIA)

Fašiangy neodmysliteľne patria k zimnému obdobiu. V 9. storočí sa používal termín mjasopust. V susedných Čechách sa zachoval ako „masopust“, no u nás sa začal pre toto obdobie používať nemecký výraz fašang, fašiangy.
Od Veľkej noci závisí ich záver - končia sa 40 dní pred ňou. Fašiangové kratochvíle mali rôzne podoby na dedinách i v mestách. V tomto čase končili priadky, za nimi nasledovalo tkanie, uzatváralo sa aj mnoho sobášov.

Prečítajte si tiež: Aj Kysučania fašiangy milujú, viaceré zvyky sa zachovali dodnes Čítajte 

Koniec fašiangov bol koncom zábav, radovánok, svadieb. Gazdinky už pred Popolcovou stredou vyčistili a vyparili všetok riad od mastnoty, pretože nastupoval prísny pôst. Pre mladých nastal čas poslednej zábavy - museli pochovať basu. Pochovávali ju v utorok večer pred Popolcovou stredou. Do polnoci hrala muzika, o polnoci sa položila doprostred miestnosti, okolo nej sa postavili „plačky“ a farár (p reoblečený miestny mládenec).
Plačky
na Kysuciach nariekali: „Čo si nám to milá basa urobela, kec si nás tak všetkých smutných zanechala. My budeme smutek nosic, všetkých svätých vrúcne prosic, aby sme sa na Veľkú noc mohli pri tebe točic.“

Skryť Vypnúť reklamu

V niektorých kútoch Kysúc tieto pekné zvyky dodržiavajú dodnes. Zajtra sa s obdobím radovánok Kysučania rozlúčia. Možno rozmýšľate, aké pohostenie prichystať priateľom, ktorí k vám zavítajú. Tradičné sú šišky, ale čo tak urobiť pre zmenú takzvané úhrabky? Ide o staré kysucké jedlo, za ktoré vás vaši známi určite pochvália. Čo potrebujete? Tak teda nachystajte si: 1,5 kg zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g kyslej kapusty, 40 g masti, 60 g údenej slaniny, 100 g cibule, čierne korenie, vodu, soľ. A teraz vám poradíme ako na to: Z polovice múky a zemiakov pripravíme halušky, podobne ako strapačky. Druhú polovicu zemiakov uvaríme v šupke, olúpeme a pokrájame na kolieska. Na masť dáme pokrájanú slaninku s cibuľkou, popražíme, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, pokrájané zemiaky, uvarené halušky, posolíme, okoreníme a spolu popražíme. Prajeme vám veselú fašiangovú zábavu a dobrú chuť!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 664
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 528
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 202
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 513
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 296
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 186
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 867
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 938
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 745
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 733
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

V Krásne nad Kysucou budú testovať aj v kolkárni - bowlingovom centre. V prípade priaznivého počasia sa bude pracovať cez okná.
ARCHÍVNY TEXT

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Mladý fotograf Adam Kuric.

Ručičky sa opäť posúvajú

Ohľadom zrušenia striedania letného a zimného času nepadol doposiaľ konečný verdikt. Rokovalo sa o tom v minulosti už dlho, faktom zatiaľ zostáva, že na Slovensku v nedeľu opäť prejdeme na „zimný“. Hodiny sa posunú z 3. na 2. hodinu.

Niektorým na letnom či zimnom čase absolútne nezáleží.

Rýchlostnej cesty sa tak skoro vo Svrčinovci nedočkajú

Rozhodnutie ministerstva vraj bude mať negatívny dopad na cestné prepojenie do Českej republiky.

Takto vyzeralo plánované trasovanie R5.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?