Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Cez veľkonočné sviatky chcú gazdinky predviesť svoje umenie

S Veľkou nocou sa spájajú aj dobroty, ktoré sa ocitnú na sviatočných stoloch. Prinášame vám niečo pre inšpiráciu z kuchyne našich starých materí. Kedysi totiž neboli sviatky len o mäse a šunke. Pritom jedlá boli chutné, najmä však zdravé.

Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“.Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“. (Zdroj: ARCHÍV RODINY)

Veľkonočná syrová hrudka pani Mirky

Žije na Kysuciach, no nie je rodená Kysučanka. To nám o sebe prezradila Mirka Králiková, ktorá na Veľkú noc tradične vyrába takzvanú „syrovú hrudku“.

Tento, podľa nej jednoduchý recept, robí vždy na Veľkú noc. „Na rodinnom stole nesmie syrová hrudka chýbať. Naučila ma ju pripraviť moja mama, robila ju aj moja starká. Je to tradícia,“ hovorí. Dodáva, že manžel tento recept nepoznal, no už ani on nedá naň dopustiť. Navyše, keď mu k hrudke pridá na stôl dobrú šunku a chren.

Skryť Vypnúť reklamu

„Potrebujeme jeden liter plnotučného mlieka, 10 vajec, 1,5 čajovej lyžičky soli. Vajcia rozbijeme do mlieka, pridáme soľ a rozmixujeme. Potom varíme a občas premiešame. Keď je z toho hustá masa a na vrch vychádza voda, pripravíme si gázu, alebo plienku a na ňu masu nalejeme. Silno zaviažeme a necháme odkvapkať 5 hodín. Na noc ju dáme do chladničky a ráno máme krásnu hrudku,“ prezrádza tajomstvo výroby domácej lahôdky. Mirka odporúča, ako hrudku spestriť. „Používam na to červenú kapiu, alebo pažítku. Tie pridám vtedy, keď masu vylejem do plienky, potom premiešam a zaviažem. Chutí to výborne,“ dodáva. Nuž, nezostáva iné, než vyskúšať!

Kapustniaky pani Šupolovej

Kapusta bola pre Kysučanov základnou zložkou potravy. Výnimkou nebola ani Veľká noc.

Skryť Vypnúť reklamu

V kysuckých domácnostiach sa kapusta využívala na pripravu rôznych jedál. „Tento recept máme od Melanie Šupolovej z Kysuckého Lieskovca. Ide o tradičné „kapustniaky“. Môžu sa pripravovať „na sladko“ i „slano“. Sú naozaj vynikajúce,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea v Čadci Helena Kotvasová. Na prípravu potrebujeme 0,7 dcl vody, štipku soli, 1 kocku kvasníc a 1 kg polohrubej múky.

Z kvasníc, múky a vody urobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku, na ktorú treba 1kg kyslej kapusty, 2 špekáčiky(klobásky), ak máme, môžeme dať pre chuť trochu slaninky (10-15 dkg), 2 uvarené zemiaky. „Všetko spolu podusíme. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho a vykrajujeme buchty, ktoré postupne napĺňame plnkou. Vyprážame ich na oleji. Môžu sa však upiecť aj na plechu v rúre ako tvarové, makové či jablkové buchty,“ pridáva postup Kotvasová. Ak vás recept oslovil, neváhajte a vyskúšajte!

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľa s kapustou a zemiakmi pani Mokryšovej

Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová ponúka ešte ďalší recept.


Fazuľa sa namočí deň vopred. Dáme variť spolu s bobkovým listom, novým
korením. Keď je skoro uvarená, pridáme za hrsť - dve kyslej sudovej kapusty . Spolu povaríme 15-20 minút. Tri – štyri zemiaky uvaríme osobitne v hrnci pokrájané na kocky. Keď sú uvarené, pridáme ku kapuste spolu s fazuľou a krátko povaríme. Na masti a cibuľke si pripravíme zápražku, do ktorej pridáme lyžičku červenej mletej papriky a zahustíme. Dochutíme
soľou, čiernym mletím korením.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Strelili 25 gólov. To sme tu už dlho nemali, hovorí Kamil Koleno

Sme trošku sklamaní z toho, že súťaž sa opäť zastavila. Najmä keď sa nám darilo, hovorí hráč Krásna nad Kysucou.

Kamil Koleno.
Celoplošné testovanie

Armáda bude zajtra kontrolovať odberné miesta v Čadci

V Turzovke sú pracovníci MsÚ ochotní pomôcť, no majú aj dôvody, prečo sa vírusu obávať.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Jazdná polícia v teréne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?