Piatok, 28. február, 2020 | Meniny má Zlatica

Cez veľkonočné sviatky chcú gazdinky predviesť svoje umenie

S Veľkou nocou sa spájajú aj dobroty, ktoré sa ocitnú na sviatočných stoloch. Prinášame vám niečo pre inšpiráciu z kuchyne našich starých materí. Kedysi totiž neboli sviatky len o mäse a šunke. Pritom jedlá boli chutné, najmä však zdravé.

Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“.Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“.(Zdroj: ARCHÍV RODINY)

Veľkonočná syrová hrudka pani Mirky

Žije na Kysuciach, no nie je rodená Kysučanka. To nám o sebe prezradila Mirka Králiková, ktorá na Veľkú noc tradične vyrába takzvanú „syrovú hrudku“.

Tento, podľa nej jednoduchý recept, robí vždy na Veľkú noc. „Na rodinnom stole nesmie syrová hrudka chýbať. Naučila ma ju pripraviť moja mama, robila ju aj moja starká. Je to tradícia,“ hovorí. Dodáva, že manžel tento recept nepoznal, no už ani on nedá naň dopustiť. Navyše, keď mu k hrudke pridá na stôl dobrú šunku a chren.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Potrebujeme jeden liter plnotučného mlieka, 10 vajec, 1,5 čajovej lyžičky soli. Vajcia rozbijeme do mlieka, pridáme soľ a rozmixujeme. Potom varíme a občas premiešame. Keď je z toho hustá masa a na vrch vychádza voda, pripravíme si gázu, alebo plienku a na ňu masu nalejeme. Silno zaviažeme a necháme odkvapkať 5 hodín. Na noc ju dáme do chladničky a ráno máme krásnu hrudku,“ prezrádza tajomstvo výroby domácej lahôdky. Mirka odporúča, ako hrudku spestriť. „Používam na to červenú kapiu, alebo pažítku. Tie pridám vtedy, keď masu vylejem do plienky, potom premiešam a zaviažem. Chutí to výborne,“ dodáva. Nuž, nezostáva iné, než vyskúšať!

Kapustniaky pani Šupolovej

Kapusta bola pre Kysučanov základnou zložkou potravy. Výnimkou nebola ani Veľká noc.

V kysuckých domácnostiach sa kapusta využívala na pripravu rôznych jedál. „Tento recept máme od Melanie Šupolovej z Kysuckého Lieskovca. Ide o tradičné „kapustniaky“. Môžu sa pripravovať „na sladko“ i „slano“. Sú naozaj vynikajúce,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea v Čadci Helena Kotvasová. Na prípravu potrebujeme 0,7 dcl vody, štipku soli, 1 kocku kvasníc a 1 kg polohrubej múky.

Z kvasníc, múky a vody urobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku, na ktorú treba 1kg kyslej kapusty, 2 špekáčiky(klobásky), ak máme, môžeme dať pre chuť trochu slaninky (10-15 dkg), 2 uvarené zemiaky. „Všetko spolu podusíme. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho a vykrajujeme buchty, ktoré postupne napĺňame plnkou. Vyprážame ich na oleji. Môžu sa však upiecť aj na plechu v rúre ako tvarové, makové či jablkové buchty,“ pridáva postup Kotvasová. Ak vás recept oslovil, neváhajte a vyskúšajte!

Fazuľa s kapustou a zemiakmi pani Mokryšovej

Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová ponúka ešte ďalší recept.


Fazuľa sa namočí deň vopred. Dáme variť spolu s bobkovým listom, novým
korením. Keď je skoro uvarená, pridáme za hrsť - dve kyslej sudovej kapusty . Spolu povaríme 15-20 minút. Tri – štyri zemiaky uvaríme osobitne v hrnci pokrájané na kocky. Keď sú uvarené, pridáme ku kapuste spolu s fazuľou a krátko povaríme. Na masti a cibuľke si pripravíme zápražku, do ktorej pridáme lyžičku červenej mletej papriky a zahustíme. Dochutíme
soľou, čiernym mletím korením.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  4. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  5. Angličtina nielen pre maturantov
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  10. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  1. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  2. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  3. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  6. Môže ťa štúdium baviť?
  7. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  8. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  9. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  10. Angličtina nielen pre maturantov
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 21 865
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 684
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 774
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 8 584
  5. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 7 202
  6. Ktorá farba je tá tvoja? 6 782
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 502
  8. Angličtina nielen pre maturantov 5 839
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 978
  10. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí 4 899

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Na Kysuciach sa auto zrazilo s vlakom

V roku 2020 ide už o tretiu nehodu v regióne.

Kedy a prečo je skialpinizmus nebezpečný?

Porozprávali sme sa s ratrakármi z lyžiarskeho strediska Snowparadise Veľká Rača o ich názore na skialpinistov. V stredisku je lyžovačka stále v plnom prúde a aj počet skialpinistov z roka na rok pribúda.

Miroslav Kadáš.

Riaditeľ pekární: Veľké reťazce lákajú na lacné a predmrazené pečivo

Kysucké pekárne zásobujú pečivom všetky rodiny na Kysuciach. Denne upečú desaťtisíce produktov.

V Kysuckých pekárňach Vilija sa pracuje 365 dní vkuse.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rodina z Veličnej skončila v nemocnici pre podozrenie z koronavírusu

Oravci lyžovali v Taliansku neďaleko miesta, kde koronavírus potvrdili.

Ochranári chcú zrušiť zimný Grape na Martinských holiach

Festival by sa mal konať na Martinských holiach koncom marca.

AKTUALIZOVANÉ 27. 2. o 16.05 h

Exprimátor Dvonč sedí v predstavenstve Arriva Nitra aj Arriva Nové Zámky

Župný poslanec v akciových spoločnostiach zastupuje štát. Do výberových konaní sa prihlásil len on.

Už ste čítali?

Voľby 2020