Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Cez veľkonočné sviatky chcú gazdinky predviesť svoje umenie

S Veľkou nocou sa spájajú aj dobroty, ktoré sa ocitnú na sviatočných stoloch. Prinášame vám niečo pre inšpiráciu z kuchyne našich starých materí. Kedysi totiž neboli sviatky len o mäse a šunke. Pritom jedlá boli chutné, najmä však zdravé.

Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“.Pani Mirka Králiková tradične vyrába na Veľkú noc takzvanú „syrovú hrudku“. (Zdroj: ARCHÍV RODINY)

Veľkonočná syrová hrudka pani Mirky

Žije na Kysuciach, no nie je rodená Kysučanka. To nám o sebe prezradila Mirka Králiková, ktorá na Veľkú noc tradične vyrába takzvanú „syrovú hrudku“.

Tento, podľa nej jednoduchý recept, robí vždy na Veľkú noc. „Na rodinnom stole nesmie syrová hrudka chýbať. Naučila ma ju pripraviť moja mama, robila ju aj moja starká. Je to tradícia,“ hovorí. Dodáva, že manžel tento recept nepoznal, no už ani on nedá naň dopustiť. Navyše, keď mu k hrudke pridá na stôl dobrú šunku a chren.

Skryť Vypnúť reklamu

„Potrebujeme jeden liter plnotučného mlieka, 10 vajec, 1,5 čajovej lyžičky soli. Vajcia rozbijeme do mlieka, pridáme soľ a rozmixujeme. Potom varíme a občas premiešame. Keď je z toho hustá masa a na vrch vychádza voda, pripravíme si gázu, alebo plienku a na ňu masu nalejeme. Silno zaviažeme a necháme odkvapkať 5 hodín. Na noc ju dáme do chladničky a ráno máme krásnu hrudku,“ prezrádza tajomstvo výroby domácej lahôdky. Mirka odporúča, ako hrudku spestriť. „Používam na to červenú kapiu, alebo pažítku. Tie pridám vtedy, keď masu vylejem do plienky, potom premiešam a zaviažem. Chutí to výborne,“ dodáva. Nuž, nezostáva iné, než vyskúšať!

Kapustniaky pani Šupolovej

Kapusta bola pre Kysučanov základnou zložkou potravy. Výnimkou nebola ani Veľká noc.

Skryť Vypnúť reklamu

V kysuckých domácnostiach sa kapusta využívala na pripravu rôznych jedál. „Tento recept máme od Melanie Šupolovej z Kysuckého Lieskovca. Ide o tradičné „kapustniaky“. Môžu sa pripravovať „na sladko“ i „slano“. Sú naozaj vynikajúce,“ hovorí etnografka Kysuckého múzea v Čadci Helena Kotvasová. Na prípravu potrebujeme 0,7 dcl vody, štipku soli, 1 kocku kvasníc a 1 kg polohrubej múky.

Z kvasníc, múky a vody urobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku, na ktorú treba 1kg kyslej kapusty, 2 špekáčiky(klobásky), ak máme, môžeme dať pre chuť trochu slaninky (10-15 dkg), 2 uvarené zemiaky. „Všetko spolu podusíme. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho a vykrajujeme buchty, ktoré postupne napĺňame plnkou. Vyprážame ich na oleji. Môžu sa však upiecť aj na plechu v rúre ako tvarové, makové či jablkové buchty,“ pridáva postup Kotvasová. Ak vás recept oslovil, neváhajte a vyskúšajte!

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľa s kapustou a zemiakmi pani Mokryšovej

Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová ponúka ešte ďalší recept.


Fazuľa sa namočí deň vopred. Dáme variť spolu s bobkovým listom, novým
korením. Keď je skoro uvarená, pridáme za hrsť - dve kyslej sudovej kapusty . Spolu povaríme 15-20 minút. Tri – štyri zemiaky uvaríme osobitne v hrnci pokrájané na kocky. Keď sú uvarené, pridáme ku kapuste spolu s fazuľou a krátko povaríme. Na masti a cibuľke si pripravíme zápražku, do ktorej pridáme lyžičku červenej mletej papriky a zahustíme. Dochutíme
soľou, čiernym mletím korením.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  2. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  9. 26 years of providing you with essential information
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 238
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 309
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 404
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 393
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 049
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 606
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 446
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 191
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 172
  10. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V zbierke Petra Lariša je viac ako 2600 pohárov

Pivný fajnšmeker a sládek Peter Lariš z Čadce začal so zberateľstvom pred rokmi v Čechách.

13 h
Hojdačku odrezali.

Atrakciu navštevovali stovky ľudí.

19 h
Joga

Cvičenie priaznivo vplýva na naše telo a myseľ

21 h
Ilustračné foto

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Keď sa jej pes odopol z vôdzky, vybehla na cestu.

12 h

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

23 h

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

2. mar

Už ste čítali?