Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska

Pri výber vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti vajec aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú.

Tri štvrtiny Slovákov tvrdia, že počas sviatkov nakupujú vajcia vo väčšej miere ako v iných obdobiach. Množstvo tradičných sviatočných pokrmov, ako sú napríklad počas Veľkej noci zemiakové šaláty a obložené chlebíky, si bez vajec nevieme ani predstaviť.

Pozreli sme sa bližšie na výsledky reprezentatívneho prieskumu uskutočnenom v polovici marca pre sieť supermarketov BILLA, ktorý hovorí o našom vzťahu k vajciam a spôsobe ich konzumácie.

Slovenský pôvod

Pri výber vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti vajec aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú - potvrdilo to viac ako 87 percent oslovených ľudí. Ľudia cielene hľadajú na pultoch vajcia slovenského pôvodu, pochádzajúce od slovenských producentov, ideálne z danej lokality, odkiaľ pochádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preferujeme podstielkový chov

Štyria z piatich ľudí uvádzajú aj to, že im záleží na tom, ako žijú nosnice a pozitívny postoj k podstielkovému chovu má 69 percent opýtaných. Prieskum odpovedal aj na dôvody, pre ktoré uprednostňujú podstielkový chov. Vajcia z podstielkového chovu ľudia vnímajú ako kvalitnejšie a predpokladajú, že nosnice žijú v lepších podmienkach a práve preto vajíčka z týchto chovov vyhľadávajú.

Podstielkový, klietkový alebo voľný chov?

Rozdiel medzi jednotlivými druhmi chovov nosníc je v skutočnosti veľký. Pri klietkovom chove má každá sliepka k dispozícii obmedzený priestor. Podstielkový chov umožňuje sliepkam oveľa väčšiu voľnosť. Priestor určený v priemere pre jednu sliepku sa takmer zdvojnásobí. Rovnako pribudne aj podstielka vo forme slamy a samozrejme zmiznú mreže klietky.

Pri chove vo voľnom výbehu majú sliepky ešte viac priestoru, v priemere na jednu pripadá plocha minimálne štyri m2, teda plocha priemerného panelákového balkóna. Vonkajšie priestory pri voľnom výbehu obsahujú aj trávu a kríky a umožňujú sliepkam pohyb, čím im silnejú kosti. Ekologický alebo BIO chov je ďalším stupňom, kde sú sliepky chované v ekologickom poľnohospodárstve a sú kŕmené bio krmivom. Cereálne vajíčka pochádzajú zase od sliepok, ktoré boli kŕmené cereálnym krmivom.

„Skupina REWE, do ktorej patrí aj BILLA, sa rozhodla reagovať na požiadavky svojich zákazníkov a zaviazala sa, že ukončí predaj vajec z klietkového chovu do roku 2025 a nahradí ich vajcami z podstielkového chovu a z voľného výbehu. Tento záväzok platí rovnako pre všetky krajiny vrátane Slovenska. Už teraz sa snažíme ponúkať čo najširší sortiment, aby si zákazníci mohli vybrať podľa svojich preferencií. A zachovávame pritom výhodnú cenu. Súčasne sme radi, že sa nám podarilo dosiahnuť náš dlhodobý cieľ a môžeme deklarovať, že spoločnosť BILLA predáva na pultoch svojich predajní 100 % vajec zo Slovenska. V ponuke máme vajcia z obohateného klietkového chovu, cereálne vajcia, niekoľko druhov vajec z podstielkového chovu, z voľného výbehu a samozrejme bio vajcia,“ zdôrazňuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní BILLA.

Ako ich máme najradšej

Prieskum dal odpoveď aj na otázky prípravy vajec. Vajcia aspoň raz do týždňa konzumuje 81 percent opýtaných, teda štyria z piatich. Najpopulárnejšie sú miešané vajcia, ktoré favorizuje až tretina ľudí, nasledujú omeleta, volské oko a vajcia na tvrdo, ktoré preferuje približne pätina.

Ostatné druhy prípravy vajec, ako vajcia na mäkko, benediktínske vajcia či vajcia na hniličku, sú skôr okrajovou záležitosťou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 91 962
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 810
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 496
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 741
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 578
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 618
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu