Utorok, 17. september, 2019 | Meniny má Olympia

Manažuje bistro: Stále žijeme spoločenským postavením, pre niekoho som bola iba čašník

Mária Chlebcová odišla zo školy aby mohla pracovať v gastronómii. Na stáž do svojho podniku si ju vybrala svetová šéfkuchárka zo Slovinska Ana Roš.

(Zdroj: Bistro U Kubistu)


Seriál o (NE)obyčajných ženách z regiónu Kysúc.

Aký bol začiatok bistra U Kubistu, kde pracuješ?

Stretli sa traja kamaráti, nie je to začiatok vtipu (úsmev). Sú budhisti, čo je podstatné, lebo majú úplne inú životnú filozofiu. Jeden je stavbár, ďalší pracuje v reklamnej agentúre a tretí bol kuchár, ktorý pracoval desať rokov v Škótsku s top kuchármi. Chceli vybudovať podnik, v ktorom sa bude dať dobre najesť, kde sa budú cítiť dobre. Toto všetko ani nie za účelom biznisu, ale chceli vybudovať miesto, aké ešte v Bratislave vtedy nebolo. Bolo to jedno z prvých bistier v Bratislave vôbec. Jeden bistro postavil, ďalší riešil celú marketingovú stratégiu a tretí sa staral o kuchyňu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Títo traja kamaráti ešte stále bistro vlastnia?

Zrovna v tomto období po šiestich rokoch bistro predávajú. Za šesť rokov sa mnoho vecí v ich životoch zmenilo. Zistili, že prítomnosť majiteľov je pre podnik veľmi dôležitá a oni majú na bistro už málo času.

Prečítajte si tiež Dobrovoľníčka: Cítim sa ohrozenejšia v Bratislave než v utečeneckom tábore Čítajte 

Bistro U Kubistu je pojem. Ja ak sa opakovane o nejakom mieste dopočujem, zájdem tam, tak to bolo aj v prípade U Kubistu. Ako si sa ty dostala k bistru? Tiež si sa tam zašla najesť?

Blogerka Marika Majorová, ktorá sa pre rôzne značky zaoberá marketingovou stratégiou, je kamarátkou nášho šéfkuchára. Ona je taký mienkotvorca. Ak o niečom napíše, ľudia sa tam idú pozrieť, idú si to kúpiť. Keď bistro vznikalo, napísala o ňom a keďže jej blog som sledovala, miestom U Kubistu som bola unesená.

Keď som prišla do Bratislavy, pracovala som v inom podniku, no U Kubistu som sa bola najesť a bola som užasnutá. Bola som tam vtedy so známym, ktorý U Kubistu poznal ľudí a pri rozhovore mi manažérka spomenula, že im niekto z tímu odchádza. Rozprávali sme sa o gastre a ponúkla mi miesto. Odpovedala som, že už niekde pracujem, no ešte v ten týždeň som odišla z vtedajšej práce a rovno nastúpila k nim a zmenilo mi to život (úsmev).

Ako?

Zistila som, že gastro je to, čo ma baví. Kvôli práci som odišla vtedy už z druhej školy, čo okolie prijímalo ťažko. No ja som bola presvedčená, že ak ťa niečo baví, mal by si sa tomu venovať. Ak sa to dá študovať, tak to študuj. Gastro sa podľa mňa na Slovensku veľmi študovať nedá. Myslím si, že gastronómia je o praxi. Na hotelovej škole naučia žiakov, ako prestrieť stôl, no s praxou to nemá nič spoločné.

My stále žijeme spoločenským postavením. Má byť česť, ak má niekto dcéru lekárku a, ale ak niekto robí v gastre, pre niekoho je „iba“ čašník.

Mária Chlebcová

Po čase som sa dostala do situácie, kedy manažérka podniku oznámila, že je tehotná. Vtedy som bola v štádiu, že buď odídem zo školy, alebo odídem z práce, pretože sa to už časovo nedalo zvládať. Kolegovia nechceli, aby som odišla zo školy, no miesto po predchádzajúcej manažérke mi ponúkli.

Keď si sa hlásila na dejiny umenia, predstavovala si si, čo môže byť tvoje budúce zamestnanie?

Chcela som pracovať v galérii. Postupne som zisťovala, že nie je jednoduché sa na také miesto prepracovať a najmä som zistila, že umenie musí byť tvoj život, presne ako v gastre. Nefunguje to tak, že prídeš, odpracuješ si niekoľko hodín a ideš domov. Pravda je taká, že sa tým nonstop zaoberáš. Najmä som takúto vášeň videla v mojom profesorovi, ktorý mal umenie doslova aj v ušiach. Bol zážitok sa naňho pozerať, no uvedomila som si, že takáto ja asi nikdy nebudem a ak nie, potom nemá zmysel „len tak“ byť v škole, „len tak“ študovať a „len tak“ mať titul.

Prečítajte si tiež Dizajnérka šije takmer bezodpadovo: na Slovensku sme súťaživí, v zahraničí sa spolupracuje Čítajte 

Čo znamená pojem gastronomický manažment? Čo počas dňa robíš?

Sú väčšie podniky, kde je viacero manažérov. Manažér, ktorý sa stará o financie, manažér, ktorý prijíma nových ľudí, no tým, že my sme malý podnik, musím zvládať všetko. Vyberám, kto k nám príde pracovať, tohto človeka treba naučiť všetko, čo má robiť. Najradšej mám, keď príde niekto, kto nemá žiadne predchádzajúce skúsenosti, pretože je ako nepopísaný papier. Stačí, ak vie komunikovať, ak ho komunikácia baví. Ďalej vybavujem rezervácie, riešim so šéfkuchárom, aké budú mať jedlá, či budú mať nápoje a tak ďalej. Najmä sledujem, či sú zákazníci spokojní. Ak má niekto zlý deň, musím zistiť aj to, prečo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C64CM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C64CM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  2. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  3. Zázemie vo finančnom sektore je dôležité. Aj pre bývalého vojaka
  4. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  5. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  6. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  7. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  8. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  1. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  2. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  3. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  4. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  5. Atos sa stal členom IDSA
  6. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  7. Tepelné čerpadlo - v lete schladí, v zime ohreje
  8. Košický magistrát chce spravovať verejný cintorín a krematórium
  9. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  10. Koliba Expo pripravuje pripravuje novú ponuku špecialít
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 11 326
  2. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 8 534
  3. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 937
  4. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 7 534
  5. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 6 431
  6. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 887
  7. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 4 693
  8. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 4 671
  9. Ako fungujú platby mobilom? Bezpečnosť majú na prvom mieste 4 355
  10. Najlepší slovenský výčapník má 22 rokov. Čapovať ho učila žena 4 329

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Aj Kysučania kradli z vagónov naftu a benzín

Členovia organizovanej skupiny kradli pohonné hmoty z prepravovaných vlakových zásielok. Teraz musia zaplatiť Colnému úradu Žilina spotrebnú daň za odcudzených 2 030 litrov benzínu a 300 litrov nafty.

Páchateľom krádeže vyrubili príslušníci finančnej správy a CÚ spotrebnú daň.

Pomáhajú závislým ľuďom

Jednou z foriem ako pomôcť závislým ľuďom sú aj diskusné fóra, ktoré začali pravidelne organizovať OZ Bez kovov v spolupráci s komunitou Cenacolo a Domom charity sv. Gianny v Čadci.

Aj čadčianska charita chce pomôcť v boji proti závislosti.

Nové číslo MY Kysuckých novín s prílohou venovanou vínu

V stánkoch na čitateľov už čaká nové číslo MY Kysuckých novín. Obsah je opäť pestrý, nechýba aktuálne spravodajstvo z regiónu, zaujímavosti, reportáže, zábava i relax. Súčasťou je príloha venovaná vínu a vínnym cestám.

Kavuliak: Zo zápasu som extrémne sklamaný (HLASY TRÉNEROV)

Prečítajte si hlasy trénerov kysukých mužstiev.

Štefan Kavuliak, tréner FK Čadca.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ: Adam neprišiel do školy, polícia po ňom vyhlásila pátranie

O školákovi od včera rodina nemala žiadne informácie. Našli ho dnes popoludní.

Druhý mural v Martine: Zo steny bytovky sa na nás pozerá Karol Plicka

Plicka pracoval aj v Slovenskom národnom múzeu.

Policajti strieľali na auto so zlodejmi

Keď vozidlo zastalo, jeho osádka sa rozutekala do okolitých polí. Policajti po nich pátrali celé dopoludnie.

Prečo Levice prichádzajú o obyvateľov?

Počas dvoch desaťročí ubudlo v meste 3574 ľudí, čo je 10-percentný pokles.

Vybrali SME

Už ste čítali?